Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple Panny Marie Lurdské


ikona-mapa--mini.jpg


 

article preview

Na vrchu Mastník nad Staňkovem vzhlíží mezi vzrostlými stromy poutní kaple Panny Marie Lurdské. Podívejme se do historie tohoto místa, které se stalo oblíbeným cílem procházek mnoha zdejších obyvatel.

Dvě sestry, Rosalie a Anna Leitlovy ze Staňkova – vsi, žily po dlouhá léta ve Vídni u svého strýce kněze Petra Hegenauera. Ten jim před smrtí odkázal své úspory s přáním, aby je použily na dobročinné účely. Když v roce 1896 přišly obě sestry do Staňkova na prázdniny, projevily přání, vystavět na vršku nad Staňkovem kapli. Zdejší farář P. Max Pitterman byl tímto návrhem velmi potěšen. Obstaral plány z Prahy, zakoupil místo a v roce 1898 již stavěl stavitel Václav Vacík kapli za 300 zlatých. Celý svatostánek byl do podzimu hotov, včetně malby, kterou provedl zdejší malíř Kašpar Korba. Veškeré finanční náklady nesly sestry Leitlovy.

V den svěcení 14. května 1899 se vydal ke kapli průvod věřících. Jen družiček, které nesly sochu Panny Marie, bylo 150. Poté co slavnostní průvod lidí došel ke kapli, poslechl si kázání staňkovského kaplana Františka Hrušky. Ten projevil přání, aby se vršek od této chvíle jmenoval Mariánský, ale název se nakonec mezi obyvateli neujal.

První pouť k tomuto místu se slavila na svátek Navštívení  Panny Marie v roce 1899, ale účast byla pro velmi deštivé počasí slabá.

Původně se ve věži kaple nacházel také zvonek, který byl v roce 1916 odebrán a sloužil dlouhou dobu ve věžních hodinách zdejšího kostela k odbíjení celých hodin. 

V devadesátých letech 20. stol. prošel svatostánek pod vedením p. Vaverky obnovou.

Dnes okolo poutního místa prochází naučná stezka “ Po stopách Jiráskovy Lucerny.

Sestry Leitlovy založily v pozdější době ve Staňkově sirotčinec, dnešní dětský domov a jsou pochovány na zdejším hřbitově.


© Alexej Petrašovský

 

Náhledy fotografií ze složky Kaple Panny Marie Lurdské

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 11
Celkem: 471087
Měsíc: 12065
Den: 660