Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bolfíčkův betlém

article preview

Chodsko není považováno za betlémářský kraj. A to i přesto, že se zde dochovalo značné množství betlémů dnes uložených v muzeu či dochovaných v rodinách. Bylo a je tu dost jiných živých lidových obyčejů, hudby a krojů, které obsadily vyšší příčky ve zvycích hodných zachování. Betlémy se mnohde odstěhovaly do sklepů, ale mnoho z nich bylo bohužel přímo zničeno. Je velmi potěšující, že takovýto osud nepotkal všechny betlémy z Domažlicka.
Koncem 19. století žil v Domažlicích podruh Václav Filip zvaný Bolfíček se svou slepou manželkou. Pomáhal domažlickým hospodářům a přes zimu matkám, které pracovaly při výmlatu ve stodolách. Hlídal jim děti a přitom vyřezával mj. i betlémové figurky. Vytvořil tak betlémy pro řadu domažlických rodin. Jeden z nich dodnes těší jeho majitele i návštěvníky až do Hromnic.
Jedná se o velký stavěcí betlém. Svatá rodina našla útočiště vedle domažlického kostela a k ní ze všech stran přichází chodské selky i královská výprava. Nad hlavami na velkých choroších jim vyhrává dudácká muzika, po stranách se pasou ovečky a okolo se rozprostírá bájné město, s jehož domů vycházejí darovníci.


© Eva Bednářová
Zdroj: Betlémy - české a moravské lidové betlémy a jejich tvůrci; HÁNOVÁ Jiřina, VALENA František; 2002

 

Náhledy fotografií ze složky Betlémy

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 12
Celkem: 470960
Měsíc: 11970
Den: 602