Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodsko historické a současné

Josef Nejdl, Zdeněk Procházka; 2016

article preview
Plnobarevná fotografická publikace, která mapuje historii i současnost Chodska. V úvodní části se čtenář seznámí s historií Chodska i s jeho nejznámějšími zástavními držiteli Švamberky, Lamingeny a Stadiony. Nejrozsáhlejší část je věnována jedenácti privilegovaným chodským vsím, které jsou tu představeny jednotlivě. Závěr knihy přináší informace a fotografie o metropoli Chodska - Domažlicích, jeho muzeích a současném chodském folklóru. 
 
Ukázky:
 
  • Ačkoliv je známo několik spekulativních teorií, o skutečném původu Chodů se toho příliš neví. Je známo, že Slované kolonizovali území dnešního Chodska již v 7. století, avšak není prokázána kontinuita mezi prvními kolonizátory a současnou populací. Samotný původ Chodů je kladen kamsi do oblasti východního Slovenska (společné prvky v architektuře), do Polska (společné prvky tradičního oděvu). Existuje také teorie, že Chodové přišli z Lužického Srbska obývaného Slovany (silně konzervativní povaha obyvatel, názvy obcí Srby, Srbice). Někteří badatelé se přiklánějí k teorii, že Chodové jsou nejzápadnější větví slovanských kmenů. Každá z těchto teorií se opírá o některá fakta, jedná se však pouze o nepřímé důkazy, skutečně relevantní podklady v současné době chybí.
  • Od poloviny 19. století, v dobách Českého národního obrození, a zejména pak po vydání Jiráskových Psohlavců, se Chodsko stává cílem řady českých spisovatelů vlastenců, kteří obdivovali Chody jako symbol národní nepoddajnosti a nemohli si nepovšimnout, jak jsou ryzí. Jak výrazná je tvrdá krása jejich tváře, jejich výbojný temperament, nezvykle ostré barvy jejich kroje, útočná muzika a melodické, čisté nářečí. Může se nám zdát, že život mezi lidmi s takovým temperamentem nebude jednoduchý, leccos nás však naučí. Zjistíme třeba, že paličatost, útočnost a divoké odhodlání porvat se za svou pravdu i za Chodsko samotné jsou vlastnosti zdravé, poctivé a vzácné natolik, že by je ostatní mohli závidět.

chodsko-historicke-a-soucasne.jpg

 
 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 7
Celkem: 471705
Měsíc: 12399
Den: 777