Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nebezpečné výzvy (challenges)

Nebezpečné výzvy (challenges)

 

V prostředí internetu se setkáváme s velkým množstvím výzev. Některé nebezpečně radí, doporučují nebezpečné postupy a jiné nabádají nebezpečnému chování, které může vést až l vážným zdravotním komplikacím.

Online výzvy uživatele často nutí k zapojování se do nebezpečných úkolů, své počínání si uživatelé fotí nebo natáčejí a tento materiál poté sdílejí na internetu. Mnohdy jsou výzvy ve virtuálním světě ve skryté formě, pokud dojde k jejich medializaci, může se masivně rozšířit a o to je pak dopad vážnější.

 

To, že se dítě do rizikových výzev zapojuje, lze rozpoznat prostřednictvím různých fyzických příznaků - poškození rtů, poškození kůže, očí apod. v závislosti na typu výzvy, kterou dítě na internetu vyzkoušelo. Rodiče a učitelé by měli sledovat, zda se u jejich dítěte či žáka varovné příznaky, které tyto jevy doprovázejí, nevyskytují. Adekvátně pak na situaci reagovat a poskytnout dítěti informace o tom, jak nebezpečné toto chování je a jaké následky může způsobit.

 

Komunikace rodiče či učitele s dítětem o problematice rizikových výzev v prostředí internetu musí probíhat velmi rozvážně a citlivě, aby nedocházelo k nápodobě tohoto rizikového chování a naopak nebylo návodné.

 

https://www.e-bezpeci.cz/index.php/ke-stazeni/tiskoviny/99-letak-nebezpecne-vyzvy-v-online-prostredi-pro-rodice-a-ucitele/file