Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 3. 2019

Strychův dvorec a původ názvu obce

Statek u "Strychů" druhdy dvorcem býval, čemuž nasvědčuje to, že ještě v letech osmdesátých minulého (pozn. red. 19. století) století byly tu složeny hromady lícného i tesaného kamene, jaký se na obyčejných staveních v starších dobách nevyskytuje.

Je tedy možné, že to byl dvorec rodiny, spřízněné se Žižkou a kamž kmotři jeho s ním po křtu zašli. Tradici tu podporoval i spis, který do nedávna byl starostou Vojtěchem Talířem s velkou pietou přechováván, avšak po smrti jeho byl as pohozen.

Spis ten kronikář viděl a četl. Ve spise tom uvedeno, že r. 1818 učitel a obecní písař Jan Svoboda sepsal jej na základě starých zápisů, poskytnutých mu farářem Placidem Jedličkou, členem řádu cisterciáků ve Vyšším Brodě a dal ten opis ověřiti si rychtářem Josefem Fišerem a konšely Matějem Talířem a Janem Koňatou. V zápisech těchto uvedeno bylo podrobně, jak Žižka narodil se pod dubem kolem r. 1359 a že byl křtěn ve Střížově.

O původu Střížova nalézal se též u starosty Vojtěcha Talíře spis, sepsaný též na základě starých záznamů, poskytnutých týmž farářem Placidem Jedličkou, témuž učiteli a obecnímu písaři Janu Svobodovi. Tento učitel měl syna, theologa Františka Svobodu, v klášteře vyšebrodském. Týž pátral ve starých spisech archivu vyšebrodského spolu s farářem Placidem Jedličkou a našli starý latinský spis, jehož překlad dal František Svoboda, theolog, svému otci, učiteli a písaři střížovskému.

Druhá možnost

Druhou, snad pravděpodobnější možností vzniku jména osady je odvození od významu "strážce Vitorazské stezky" nebo doudlebského hradiště. Střížov se nachází 2 km od Doudleb, ve směru, kde nejsou Doudleby chráněny strmým srázem a řekou Malší. Mezi vesnicemi je velmi dobrá viditelnost. Pokud protnete pomyslnou polopřímku z Doudleb do Střížova, pak za další 3 km narazíte na obec Strážkovice, u níž stávala, na Strážkovické hoře, podle historických pramenů strážnice s přímým výhledem na Střížov.