Jdi na obsah Jdi na menu

Budějovický Budvar - podnik

8. 4. 2019

Jeho nynější působení v právní formě, která od roku 1992 není právním řádem České republiky kodifikována a upravena, je předmětem právních sporů (viz článek Národní podnik). Budvar je čtvrtým největším výrobcem piva v Česku a druhým největším exportérem piva do zahraničí.

Historie vaření piva v Českých Budějovicích sahá až do 13. století, což je také doba založení města a přidělení várečného práva. Dnešní Budějovický Budvar byl založený pod názvem Český akciový pivovar v roce 1895 předními českými měšťany a průmyslníky (August ZátkaFrantišek Hromada).

 Již v roce 1913 byl ležák znám i za hranicemi a právě kvůli tomu nebyla obnova po 1. světové válce tak těžká. V meziválečném období prošel Pivovar velkou modernizací. V roce 1922 byla vykopána jedna a později další artézská studnaPivo se stávalo stále populárnějším a tak si pivovar nechal patentovat ochranné známky „Český budějovický granát“, „Budweiser bier“, „Budbräu“ a v roce 1930známku „Budvar“ (složenina ze slov BUDějovický pivoVAR), podle které se v roce 1936 pivovar přejmenoval.

V Českých Budějovicích působí také Budějovický měšťanský pivovar a. s., který v privatizací získal objekt bývalého měšťanského pivovaru. V roce 1992 byla tato společnost založena pod názvem Jihočeské pivovary a. s. a dnešní název nese od července 2001.

Sklad pivovaru v Kněžskodvorské ulici je spojen se Střední školou obchodu, služeb a podnikání.