Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 1. 2021

2020

OŽPZ/20/20778 z Programu péče o životní prostředí v Pardubickém kraji v roce 2020

 

Z rozpočtových prostředků Pardubického kraje nám byla poskytnuta účelová neinvestiční dotace ve výši 30 000 Kč na realizaci projektu OŽPZ/20/ č. 83:Bylinné patro jako entréé Hamzovy léčebny, aneb vítají vás podrostovky.

 

Cíl projektu:

Po přijetí Hamzova arboreta (jediného zařízení tohoto typu v Pardubickém kraji)  do Unie Botanických zahrad ČR, které s sebou přináší další povinnosti v péči o zeleň, zejména v době přípravy zákona o botanických zahradách, je stále kladen důraz na rozšiřování druhové pestrosti. S realizací Květinových oáz a Barevného světa listů bylo arboretum obohaceno celkem o více než 150 nových druhů a kultivarů. Celkový počet pěstovaných taxonů je již 607 (stromů, keřů, lián, bambusů a bylin včetně). Tyto realizace viditelně zpříjemnily pobyt pacientů v léčebně a v arboretu téměř na každém kroku. Bylo upraveno jedenáct lokalit, což nepochybně vyvolalo i zájem pacientů a procházky mezi nově upravenými plochami, na které bylo vysazeno cca 750 ks rostlin.

V rámci předloženého projektu bylo hlavním cílem navázat na předchozí  a  pokračovat i nadále  v  úpravách dalších, velmi frekventovaných lokalit.

 

Ideálním řešením  takto exponovaných partií jsou podrostové výsadby zejména bylinné zeleně – dílem náhražek trávníku, dílem až opticky i funkčně dominantních peren, trvalek ve větších plochách.

Foto z realizace:

20201002i__bz_0082.jpgdsc_0986.jpgdsc_0994.jpg