Jdi na obsah Jdi na menu

s-b-gif-image.gif88841.jpg                                      

uvod-3-oranz.jpg

 

Jmenuji se Alena Vyčichlová a jsem velkým obdivovatelem a propagátorem, v Čechách do nedávna téměř zapomenuté krajky - FRIVOLITKY. 

Frivolitka je velmi stará technika ručně vázané krajky. Do Evropy se frivolitka dostala z Asie kolem roku 1750 a stala se mezi aristokratickými dámami vášnivou kratochvílí. Do Čech přišla o něco později, přibližně mezi roky 1800 až 1850. V pozdějších meziválečných a poválečných létech dvacátého století se v některých, zejména příhraničních oblastech Čech a Moravy frivolitka vázala jako domácí přivýdělek a výrobky z ní se pak vyvážely za hranice. V té době se této technice říkalo člunkování, to podle nezbytné pomůcky - člunku, zásobníku na přízi. Příchodem strojní výroby krajek ztratila tato atraktivní, ručně vázaná krajka na významu a byla téměř zapomenuta.

 

880-400-11.jpg

 

Moje dobrodružná cesta za frivolitkou začala koncem roku 2006, když se mi dostal do rukou zahraniční časopis pro šikulky a v něm bylo, kromě jiného, několik obrázků, do té doby pro mně neznámé krajky - frivolitky. V tu chvíli jsem si vzpomněla, že tohle je ta krajka, kterou mívala ozdobený límeček u svých šatů moje maminka. Právě proto jsem se chtěla tuto krajku naučit. Nebylo to jednoduché, v té době v Čechách frivolitku málokdo znal. Nastalo tedy zdlouhavé pátrání, než se mi podařilo sehnat pár informací, abych věděla, jak na to. Postupem doby, začátkem roku 2007, jsem absolvovala výuku frivolitky ukončenou Osvědčením v oboru frivolitka, tady u nás v Čechách ve Spolku uměleckých řemesel. Tato škola byla pro mne velmi užitečná, ale zdálo se mi, že pro další tvorbu to nebude stačit. Jako každý začátečník jsem tehdy netušila to, co vím nyní a to je, že pro další tvorbu je nutná nejen kvalitní výuka, ale hlavně nikdy nekončící praxe. Chtěla jsem však posbírat co nejvíce poznatků a tak jsem koncem roku 2007 absolvovala jinou školu frivolitky u světově proslulého mistra frivolitky Jana Stawasze v Polsku, ukončenou Certifikátem odbornosti v oboru frivolitka. Tato škola byla pro mne dost obtížná v tom smyslu, že to, co jsem už uměla, musela jsem zapomenout. Pokud jsem chtěla pokračovat a to jsem chtěla, musela jsem se přeučovat od samého prvopočátku. Od výběru příze, přes jiné, správné držení člunku bez zbytečných přehmatů při vázání uzlíků atd. Nelituji a za tuto výuku jsem vděčná.

 

Charakteristickým znakem mé frivolitky je způsob vkladání rokajl korálků do této krajky, který vznikl v mé dílně v roce 2007. Do té doby byl tento způsob ve světě frivolitky zcela neznámým a tedy i nepoužívaným.

 

Nápady, návrhy, přes prototypy, až po konečné vypracování, jsou mé vlastní a jsou chráněny ochrannou známkou Kalvya ®.

 

Moje práce byla oceněna značkou VYSOČINA regionální produkt ®.

 

Jsem též členem MAS Havlíčkův kraj o. p. s.

- region spokojeného života pro všechny.

 

uvod-4z.jpg

 

Frivolitku lze využít jak na bytové dekorační doplňky, oděvní doplňky, šperky atd.  Výrobky z frivolitky se nechají bez problému vyprat a při použití vhodné příze a vhodného vzoru vznikne výrobek z frivolitky dostatečně tuhý, takže se nemusí ani tužit, s vyjímkou dutých výrobků, jako jsou zvonečky, panenky, vajíčka... Tyto výrobky je nutné přitužit. Já používám stařičkou osvědčenou metodu - cukrovou vodu, nebo bramborový škrob. Je třeba mít na pamětí, že frivolitka, stejně tak, jako jiné ruční práce vyžaduje trpělivost a čas, ale výsledek stojí za to.

 

Mým přáním je, aby se frivolitka znovu vzchopila a podmanila si mnoho dalších obdivovatelů.

Svoje poznatky předávám dál na různých předváděcích akcích, hromadných kurzech a každému, kdo projeví zájem, jsem ochotna pomoci.

Některé užitečné informace lze nalézt na sesterském webu - http://www.frivolitka.cz

 uvod-5.jpg                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                  

predel-fr.jpg
                                                        

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoalbum

Čas na kafíčko

Datum: 6. 2. 2024
Fotografií: 1
Složek: 0

Galerie

Datum: 8. 12. 2019
Fotografií: 18
Složek: 0