Jdi na obsah Jdi na menu
 


2011 Kambi-Volika-Livada-Niatos-Sfakia-Anopolis-Agia Roumeli-Paleohora

Fotografie z velkého treku, na který jsem vyrazil v květnu a vrátil jsem se v červnu; trvalo to celkem asi 17 dní. Na horách ještě zbytky sněhu, v noci chladno až k nule, ne-li lehce pod, ale na pobřeží krásně. Zpočátku se dalo koupat jen krátce, ale ke konci už jsem se před Paleohorou mohl v moři celé odpoledne přímo cachtat. GPS mi ukázala - do té doby, než mi došly baterie - asi 148 ujitých km a když se k tomu připočte podle mapy odečtených dalších kolem deseti z místa, kde došly baterky, do konce, tedy do Paleohory, tak by to dělalo asi tak do 160 km. Ale to nebude pravda, GPS si trochu vymýšlela, tolik to rozhodně nebylo. Ale zase nějaké krátké to na druhou stranu taky nebylo.

To jaro je tam krásné, a kdyby byla možnost se tam nějak za slušnou cenu dostat třeba o měsíc dřív, jako se mi to už jednou podařilo (2008), tak bych neváhal. Jenže zase na druhou stranu - teplo je teplo, a vyrážet tam na přelomu dubna a května znamená (na horách) v noci teploty i dost pod nulou, a taky vlézt do moře chce hodně sebezapření. Pobyt na jižním pobřeží ale už je - co se týše teplot i nočních - naprosto spolehlivě dostatečně příjemný. Z toho plyne, že se mi tam sice tak trochu takhle brzo na jaře chce a tak trochu nechce. Asi to vyřeším tak, že se tam do zelena a chladna budu vydávat v nějakých delších intervalech.

Ještě poznámka: pokud je tam zmínka o hoře Kástro, tak mám na mysli spíše celý masív, který sestává za dvou vrcholů - severnějšího Fanari a jižnějšího Kástro. Z toho také vyplývá, že tyčování za sedlem pod Askifiotiko Soros končí dolinou, která je ne pod Kástrem, ale pod masívem Kástro-Fanari a rovněž pak dále jsem nešel na planinu Niátos po svazích Kástra, ale po svazích Fanari. K ujasnění této geografické situace jsem došel až když bylo vše popsané a označené a nechce se mi to vše přepisovat (navíc Fanari je poměrně neznámý vrchol, na rozdíl od Kástra) a tak jsem zvolil jen tuto poznámku.

Při prohlížení fotek - kliknutím na ně dojde k jejich zvětšení.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář