Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Krétě je o hodinu více!!

Předpověď počasí pro Chanii č. 1 (úroveň moře, na 14 dní) zde

Předpověď počasí pro Chanii č. 2 (úroveň moře, na 14 dní) zde

Předpověď počasí pro Sfakii (úroveň moře, na 14 dní)  zde

Počasí na Volakias (vypočítaná hodnota, na vrcholu meteostanice není,  2114 m) zde.

Počasí na Xyloskalo (planina Omalos, nad vstupem do rokle Samária, asi 1250 m) zde

Počasí na planině Askifou (715 m) zde

Počasí v rokli Samária (349 m) zde

Počasí v Palaiochora (úroveň moře) zde

Teplota v Chanii (úroveň moře)  zde

Počasí v Agios Ioannis (planina Anopoli, 770 m) zde

Teplota vody v oblasti Egejského moře je zde

Počasí na různých meteostanicích Kréty zde

free counters

Tyto zcela nekomerční stránky jsou určeny všem těm, kdo mají rádi teplo, moře, slunce a kopce a nechtějí trávit dovolenou pasivně, poleháváním na pláži. Možnosti k aktivnímu stylu dovolené poskytuje v míře vrchovaté ostrov Kréta a hlavně její hory; a z nich ty snad nejdivočejší, Levka Ori (Bílé hory, White Mountains). Jsou tu ale i příspěvky o mém pobytu na ostrově Gavdos, ten je něco přes 20 km na jih od Kréty, pak i o popis dovolené na Kykládských ostrovech, další "nekrétský" příspěvek je z dovolené napřed v oblasti Olympu a pak na výběžku Sithónia poloostrova Chalkidiki, a taky je tam příspěvek úplně odjinud, popis dovolené a tras na ostrově Madeira.

 

 

Protože jsem na ostrově byl už mockrát a sám si organizoval různé horské treky (převážně) v oblasti Levka Ori, mám celkem dost zkušeností, které by se mohly případným zájemcům hlavně o pěší cestování v těchto horách hodit; a tady je mohou nalézt. I o případné podrobnější informace z těchto hor, které tu snad nejsou, se rád podělím - viz kontaktní email.

Obrazek

Vytvoření tohoto webu bylo před mnoha lety mimo jiné vyvoláno i skutečností, že pokud chce někdo nalézt nějaké relevantní a ucelené údaje o horských trasách v Levka Ori (na internetu, v tištěných průvodcích...), nesetká se s příliš velkým úspěchem a "hiking" průvodce v češtině prakticky neexistuje. Snad jen "Kletr" (viz Odkazy), ale tam se dají získat jen dost hrubé údaje, navíc neinovované. Musím ale přiznat, že s odstupem času, který uplynul od chvíle, kdy jsem začal tento web vytvářet, se situace dost změnila a cestovatelských webů či jednotlivých textových údajů, včetně doprovodných fotek nebo GPS tras, je k nalezení stále více a více, ale z velké části se bohužel netýkají horských tras. Lze tak sice nalézt jednotlivé popisy cest od jednotlivců, ale ty nebývají doprovázeny odpovídajícími "dokumentačními" snímky či důležitými informacemi, takže někdy se podle nich lze orientovat jen velmi těžko. Faktem prostě zůstává, že jsem zatím nenalezl český web, kde by se popisy různých treků po Levka Ori vyskytovaly nějak uceleně. Dokonce ani Google-mapy někdy moc nepomáhají: při treku 2006 jsem měl sebou nějaké kopie satelitních snímků, ale skutečnost byla trochu jiná. Avšak na druhou stranu musím přiznat, že naopak tyto Google-mapy při treku v 2007 seděly. Takže asi jak kdy...A tak si myslím, že osobní kontakt je tou nejlepší cestou, jak nějaké údaje získat.

Jsou tu ale přiřazeny ještě i "nekrétské" rubriky, konkrétně i toulání se po Kykládách a pak celkem zajímavý výstup na Olymp a následný lenošivý týden na výběžku Sithonia poloostrova Chalkidiki. To jen tak pro zpestření.

Obrazek

Snad tedy tyto stránky aspoň trochu pomohou!!??

Obrazek

 

Možná ještě několik poznámek: 

doporučení pro případnou komunikaci: Pokud někdo něco napíše do komentáře k nějakému textu, objeví se mi pouze tento napsaný komentář, případně IP adresa, ale již ne emailová adresa odesílatele, takže pokud se mě někdo na něco v komentáři ptá a nenapíše tam i svoji emailovou adresu, mohu odpovědět pouze zase jen prostřednictvím komentáře. Proto pro případné dotazy je lépe použít můj email v rubrice "Kontakt".

 jak se na stránkách orientovat a co lze kde nalézt:  Na samostatných stránkách nebo v jednotlivých rubrikách jsou informace o historii, geografii, fauně a flóře a některých jiných krétských či obecně řeckých reáliích. Pak jsou tam také odkazy na nejrůznější weby, na kterých lze najít různá dopravní spojení, další informace o Krétě jako třeba o ubytování, jídle, zvycích a obyčejích, svátcích a dalších věcech - zde silně doporučuju www.all-about-greece.estranky.cz), najde se zde i neskutečné množství fotografií od profíka - www.west-crete.com, anebo web se snad nejucelenějším popisem (navíc neustále doplňovaným) velmi mnoha treků v Levka Ori - www.levka-ori.com, který má však (alespoň pro mne) jednu "vadu" - zpočátku byl pouze v němčině, ale postupně se přidává i angličtina. Anebo informace o počasí, teplotě vody a podobných věcech lze nalézt na českém webu http://www.recko-pocasi.cz/Teplota_more.php#Teplota_more

Důležité jsou také mapy - v Praze lze asi ty nejlepší, které jsou vůbec k dispozici (1:25000, řecké vydavatelství ANAVASI) dostat v prodejn KIWI (http://www.kiwick.cz/)

Snad nejlepší knižní průvodce, který lze v současnosti sehnat, je od Loraine Wilson, Hiking in White Mountains. Už je k dispozici dokonce i třetí vydání, doplněné a inovované (musím se pochlubit, trošku jsem se na těch inovacích taky podílel :-) ),ve kterém se dá najít spousta horských tras poměrně dobře popsaných, a to nejen přímo z hor, ale průvodce obsahuje i popis starých spojovacích cesta v podhůří. Od druhého vydání je to rozšířené i o popis tras v dalších horách - Idi Ori a Diktí (včetně tras po planinách pod těmi horami - Lassithi a Nídha) a postupně jsou taky černobílé fotky nahrazovány barevnými. Vyšlo to ve vydavatelství Cicerone, dá se to koupit třeba v Amazone a kdysi to měli i v prodejně KIWI v Praze. Kniha je v angličtině.

V poslední době se obecně objevuje stále více "cestovatelských" webů, kde se lze dostat k nějakých informacím. Snad zatím nejhezčím je http://www.reckovdetailech.cz/cs/oblasti/kretaWeb je velmi jednoduchý pro vyhledávání informací, je přehledný a lze v něm najít jednak velmi mnoho informací a také širokou nabídku zájezdů.

Velmi cenné informace se dají nalézt pochopitelně ve známé internetové volné encyklopedii WKIPEDIA. Například zde je dokaz na info o Levka Ori samotných

http://en.wikipedia.org/wiki/Lefka_Ori  

Tyto stránky jsou ale v angličtině; kdo by si chtěl počít v češtině, má dost smůlu, protože těch info v české verzi je méně než málo (http://cs.wikipedia.org/wiki/Lefka_Ori)

***********

Na tomto mém webu najdete ale také doporučení vhodných map či varování před méně vhodnými, hodnocení knižních průvodců, a samozřejmě je tam i kontakt na mě. V jednotlivých rubrikách jsou pak jednak - většinou formou jakéhosi itineráře - popisy a až "cestopisy" celých tohoročních pobytů (je to označené příslušnými roky), doplněné fotografiemi v oddílu Fotoalbum (taky označené příslušným rokem). Je tam i rubrika, ve kterých jsou podrobnější popisy už jednotlivých tras (od roku 2008 někdy i s údaji GPS). Jsou to trasy většinou kratší, jedno- až dvoudenní, převážně nějakou roklí. Ale jak postupně mých treků přibývalo, tak jsem v dalším výběru tras už nepokračoval, případní zájemnci si mohou ori svá "dobrodružství" vybrat z popisů vícedenních treků třeba jen jejich část.  A ve fotogalerii jsou pak alba s fotkami z toho kterého treku.

Zůstává tedy na návštěvníkovi stránek, zda si chce jen "počíst" o tom, kam se všude dá na Krétě - a v Levka Ori obzvlášť - jít, jak dlouho to asi tak může trvat a jaká je přibližně obtížnost, anebo jestli se zajímá už přímo o detailnější informace o nějaké trase, které by mohly sloužit i jako návod pro nějakou jeho vlastní trekovou aktivitu. Anebo i může jen tak prohlížet obrázky...jak kdo chce.

A ještě poslední poznámka: samozřejmě nemám nic proti tomu, když si někdo pro svoji vlastní potřebu okopíruje z tohoto webu nějaký můj text či vytiskne foto, aby mu to sloužilo třeba pro orientaci v terénu. Pro tyto účely koneckonců tuto stránku vytvářím. Také nejsem proti tomu, když někdo dá na nějakých jiných, třeba svých, webových stránkách odkaz na tento můj web, anebo když někdo dokonce přímo použije cokoli z tohoto webu na webu jiném, ale nekomerčním, pokud tam však bude uveden zdroj. Ale naprosto nesouhlasím, aby byly snímky či texty z tohoto webu (nebo i jen jejich části) použity bez mého výslovného a podepsaného svolení k jakýmkoli komerčním, prodejním a podobným účelům. Mám na mysli třeba využití textů či snímků pro jakékoli tištěné průvodce či webové stránky cestovních kanceláří či agentur apod.