Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences JITKANITKA - 13 let s časopisem Švadlenka
Jdi na obsah Jdi na menu
 

13 let s časopisem Švadlenka

V letech 2007-2019 jsem pracovala pro časopis Švadlenka. Už předtím jsem tvořila vlastní vzory a návody, ale jakmile jsem začala pracovat pro časopis, všechny svoje aktivity jsem zastavila a 13 let se věnovala výhradně Švadlence. Za těch 13 let jsem pro vás připravila okolo 200 návodů a projektů jak na šití, tak barvení a jiné techniky. Návody na šití si můžete prohlédnout ve fotogalerii https://jitkanitka.estranky.cz/fotoalbum/moje-navrhy-pro-casopis-svadlenka/ a pokud se vám líbí, tak si můžete ve firmě Bellus objednat příslušné číslo časopisu. Nyní se opět vracím ke své tvorbě. Chtěla bych se s vámi podělit o těch 13 let a ukázat, co jsem vlastně dělala. 

svadlenka.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak to vlastně bylo? Jana Jandejsková měla vizi českého patchworkového časopisu a čekala na vhodnou příležitost. Ta se naskytla, když se vrátila Dana Velehradská do Čech a svými zkušenostmi pomohla s rozjezdem časopisu. A tak na jaře 2007 vyšlo první číslo Švadlenky, zároveň byla první výstava PPM a první výstava v Dubeči. Bylo to období nadšení a každý se snažil šít nové a zajímavé věci.  V prvních 4 číslech jsem tvořila grafické návody a přispívala svými výtvory. Od čísla 5 jsem začala celou práci koordinovat. Spolu s Renatou Bažantovou jsme tvořily časopis. Já jsem kreslila schémata, počítala rozměry a připravovala podklady pro grafika. Renata psala texty. Na časopise se, ale podíleli i další lidé, kteří poskytli svoje díla k publikaci, pomáhali s projekty, šili deky podle návodů atd. Časopis jsme plnily tvorbou českých patchworkářek. Postupně se měnila i grafika. Vzhledem k tomu, že se Švadlenka prodávala i v zahraničí, snažila jsem se rozkreslovat návody tak, aby byly srozumitelné i bez textu. Tak vznikly symboly pro rychlé postupy, vzorce na výpočty a přehledové stránky jak šít rychlé postupy. Na základě toho vznikla i kniha Rychlé postupy. Jelikož výpočtů bylo hodně a chyby se vloudily, začaly s námi spolupracovat korektoři. První byla Jana Kvapilová, ke které postupně přibyla Milenka Sýkorová a později Janu nahradila Karla Altmannová. Do našeho týmu patřila i jazyková korektorka Hanka Piesertová, fotografka a grafik. Od čísla 39-67 jsem Švadlenku nejen koordinovala, připravovala návody, ale dělala i práci grafika a připravovala časopis do tiskárny.  Během let se tým měnil, časopis se prodával v zahraničí a stal se dvojjazyčným, takže přibyl překladatel, a všem nám šlo o to, aby Švadlenka byla NEJ. V letech 2014-2018 jsem se intenzivně věnovala časopisu a tato práce mi zaplňovala většinu mého volného času. Proto jsem v roce 2019 přestala pracovat jako grafik a  předala tuto část práce jinému grafikovi a jen jsem připravovala  podklady. Po 4 letech jsem se citila unavená (každé dva měsíce připravit v termínu kompletní číslo) a hlavně jsem se chtěla vrátit ke své vlastní tvorbě. Chtěla jsem se věnovat barvení látek a šití z batikovaných látek. Proto jsem v lednu 2020 ukončila spolupráci s časopisem Švadlenka. Přestože jsem ve Švadlence skončila, chci i nadále na těchto stránkách publikovat svoje návody založené hlavně na rychlých postupech, které chci propagovat prostřednictvím svých projektů, prezentovat svoje díla šité z batikovaných látek a pokračovat v tvorbě návodů metodou šití na papír.  Připravuji také knihu, která by měla vyjít koncem roku 2021.

Ve švadlence jsem za dobu 13 let připravila spoustu projektů, některé byly výhradně moje na jiných se podíleli i další autoři např. na optických iluzích jsem spolupracovala s Milenkou Sýkorovou, na šití z batik s Danou Spurnou, Evou Beranovou, Danou Taušovou. V projektu Skříň jsem dělala část šití na papír a Renata Stehlinová část aplikační. Kromě toho byly v časopise publikovány další zajímavé projekty jiných autorů, např. šitá krajka, sítotisk, skládaný patchwork a další.

Ráda bych představila některé svoje projekty, které pro mě byly důležité.

V časopise jsem tvořila i projekty na společné šití a to  Mystery 2x, variabilní deky 2x a projekt optická iluze. V těchto společných projektech chci pokračovat i do budoucna.

Barvení reaktivními barvami - v roce 2007 jsem začala experimentovat s reaktivními barvami. Postupně jsem se zdokonalovala a v čísle 9 publikovala první barvení reaktivními barvami. V té době jsem ješte barvila barvami chevas. Další postupy najdete v číslech 25-26, ale to už byly reaktivní barvy Procion, se kterými pracuji dodnes.

barveni2.jpeg barveni1.jpeg barveni3.jpeg
barveni4.jpeg barveni5.jpeg barveni6.jpeg
barveni7.jpeg barveni8.jpeg barveni9.jpeg

Kromě rektivních barev mě zajímaly i jiné možnosti barvení látek a tisků. Proto jsem v číslech 11,14-15 publikovala barvení mramorováním, tisk přes šablony inkousty na textil Teejuice  a sluneční barvení. Tyto látky jsem potom použíla v patchworkových projektech.

barveni10.jpeg barveni11.jpeg barveni12.jpeg

Shibori - byla velká kapitola, které mě naprosto uchvátila. V číslech 17-25 jsem publikovala jednotlivé techniky shibori a výsledkem byla deka Kámen a voda č.17. Studovala jsem to skoro rok a snažila se poučit od japonců. Je to nádherná technika, ale velmi pracná, složitá a já jsem si jen tak trochu nakoukla do jejích tajů.

shibori1.jpeg shibori2.jpeg shibori3.jpeg
shibori4.jpeg shibori5.jpeg shibori6.jpeg
shibori7.jpeg shibori8.jpeg shibori9.jpeg

Šití na papír - je pro mě velká výzva a tvořím vzory už více jak 20 let. V časopise jsem kromě jednotlivých bloků publikovala i celé tématické projekty: hudební nástroje, sporty, hodiny, městečko, domeček pro panenku, skříň, domácí mazlíčky a šicí potřeby,mandaly. Tyto projekty vycházely v letech 2012-2019. Jeden projekt vycházel  jeden celý rok a na konci byl výsledkem quilt.

concerto_grande_c.24-30.png sportovni_deka_c.31-36.png hodinove_hodiny_c.37-42.png
mestecko_c.49-54.png mame-radi-zvirata.jpg domecek_pro_panenky_c.55-60.png
sici_tema_c.68-71.png skrin_c.46-48.png mandalove_mameni_c.16-24.png

Seriály: Hrajeme si s Jelly rolls vycházel ve švadlenkách č. 25-36. Všechny deky jsou šity z 10 cm Jelly rolls od firmy Bellus. Postupy jsou navrženy tak, aby se mohlo šít z těchto pruhů a nebyly zbytky a hlavně jste šili z pruhů, které následně řežete a nemusíte řezat jednotlivé dílky.

hrajeme_si_s-jelly_rolls_c.25.png hrajeme_si_s-jelly_rolls_3_c.27.png hrajeme_si_s-jelly_rolls_4_c.28.png
hrajeme_si_s-jelly_rolls_6_c.30.png hrajeme_si_s-jelly_rolls_7_c.31.png hrajeme_si_s-jelly_rolls_2_c.26.png
hrajeme_si_s-jelly_rolls_9_c.33.png hrajeme_si_s-jelly_rolls_10_c.34.png hrajeme_si_s-jelly_rolls_5_c.29.png
hrajeme_si_s-jelly_rolls_11_c.35.png hrajeme_si_s-jelly_rolls_8_c.32.png hrajeme_si_s-jelly_rolls_12_c.36.png

Čtyři dokola byl projekt, který kombinoval uspořádání open frame a  v jednotlivých částech byl jeden blok. Vznikaly tak vzory ve stylu teselation a byl publikován ve Švadlenkách č.49-54.

ctyri_dokola_i_c.49.png ctyri_dokola_ii_c.50.png ctyri_dokola_iii_c.51.png
ctyri_dokola_iv_c.52.png ctyri_dokola_v_c.53.png ctyri_dokola_vi_c.54.png

Šest barev duhy. Jde o projekt grafik v číslech 55-60, která jsou navrhnuty jako monochromatické quilty v 6 barvách duhy.  

barvy_duhy_c.55.jpg barvy_duhy2_c.56.jpg barvy_duhy3_c.57.jpg
barvy_duhy4_c.58.jpg barvy_duhy5_c.59.jpg barvy_duhy6_c.60.jpg

6. Strojová aplikace: Putování s dinosaury.  

putovani_s-dinosaury_c.37-42.png V tomto seriálu jsem se pokusila ukázat možnosti strojové aplikace při tvorbě quiltu. V šesti dílech v číslech 37-42 se můžete seznámit i použitím pavučinky, nebo vodou rozpustého vlizelínu při tvorbě pseudoruční aplikace, využití tištěných vzorů, použití plotru a vycpávání.  Určitě si každý najde něco, co mu vyhovuje.

 

 

 

 

 

 

Za těch 13 let jsem potkala spoustu skvělých lidí se kterými se ráda potkám i po letech. Nelituji těch 13 let a děkuji za všechny chvíle, dobré i zlé, které jsem se Švadlenkou prožila. Jedna kapitola je za mnou a já jsem připravena na novou.   Budu ráda, když se spolu budeme potkávat na těchto stránkách.

Vaše JItkanitka