Jdi na obsah Jdi na menu
 


MSA a COVID-19 --> prevence

7. 5. 2020

Multisystémová atrofie i progresivní supranukleární obrna jsou onemocnění, která postupně zhoršují pohybové funkce včetně řeči, polykání, dýchání, chůze a stability. Osoby se sníženou mobilitou, poruchami dýchání a polykání jsou zvýšeně náchylní k respiračním infekcím. V takových případech i běžné respirační infekce mají těžší a delší průběh než u zdravých anebo pohybově nelimitovaných osob.

Infekce COVID-19 se šíří vzduchem (kapénková infekce), proto je důležité postupovat tak, jako při klasickém chřipkovém onemocnění:

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní
  • při styku s ostatními je žádoucí používat roušky a rukavice
  • dodržovat základní hygienická pravidla, jako je např. správné mytí rukou
  • používat například i prostředky pro správnou dezinfekci rukou, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • Ruce lze dezinfikovat jak dezinfekcí, tak důsledným používáním obyčejného mýdla a teplé vody
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál)
  • samozřejmě i zdravotníci sami by se měli chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty nejvíce do styku

 

Přítomnost aktivní infekce COVID-19 lze zjistit výtěrem z dýchacích cest (viz video).

Přítomnost protilátek po prodělání infekce COVID-19 lze potvrdit průkazem protilátek z krve.

V případě, že se infekce potvrdí, je nutné dodržovat domácí karanténu, tj. minimálně 14 dní. Za spolehlivý průkaz o bezinfekčnosti se považují 3 po sobě následující negativní výtěry z nosohltanu (viz video).

 

Aktuální informace od o nákaze a prevenci COVID-19 v České republice najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví:

https://koronavirus.mzcr.cz/