Čaj z jablečných slupek
Inspirace na něco dobrého na zahřátí v pošmourných zimních dnech....
Konkrétní recept je uveden např. v kuchařce Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. Vyzkoušeno ze zvědavosti a výsledek moc dobrý ( ale já jsem čajová, čaje piju každý den alespoň litr... ) . Pokud mám jablka z vlastních zdrojů - tj. chemicky neošetřená ze zahrady na chalupě, která je na samotě.... tak vařím často. Pokaždé, když loupu jablka k jinému použití.
Jablečné slupky nemusí být vždy čerstvé, je možno je do foroty nasušit ( např.když je slupek hodně - třeba jako odpad při přípravě jablek na štrůdl ) , nakrájet na drobno a třeba smíchat s podrcenými sušenými šípky a rozinkami...a schovat do plechovky či do papírového sáčku...( i poté použít jako dárek, vyrobí-li se k tomu hezká etiketa... )
A jak na to?
Omytá jablka oloupu, slupky pokrájím a hodím do čajové konvičky. Množství od oka, ale klidně tři hrsti na litr vody. Čím víc, tím je čaj sladší a silnější. Zaliju vařící vodou a nechám louhovat.
Hotový výluh je jemně nasládlý a konzistence je lehce "vazká" ( obsah pektinu v jablečných slupkách) .
Výborná je i výše uvedená varianta s rozinkami a šípky ( šípku jen pomálu, aby nepřebil jabka ).
Piju jen tak nebo ochutím citronem, medem a skořicí.