Jdi na obsah Jdi na menu
 


Růžové řepové palačinky

2. 5. 2020

20200421_171345.jpg

 

 

V poslední době je to taková- řekla bych móda, "ozdravovat," (fuj, tento termín mi nahání husinu ) jakékoli jídlo jakoukoli " zdravou" surovinou,i když ve výsledku je jí tam pak takřka stopové množství. Ale zajímala mě výsledná chuť a taky jsem chtěla pro své pískle trošku změnu.  Tak jsem to zkusila. Dle svého. Palačinky s příměsí červené řepy.

 

A hned mi v hlavě začaly naskakovat možnosti, čím vším lité palačinkové těsto obarvit a obměnit. Že použít by šlo v podstatě cokoliv, co barví. Špenát, kopřivy teď na jaře, mrkev, dýně, borůvky...teď ale k těm řepným. Jak jsem na to šla já - opět metodou pokus x omyl. Počkala jsem si na dobu, kdy jsem měla "hotovou" pečenou červenou řepu, abych se s  ní, kvůli mé alchymii, nemusela dělat extra ( šetříme čas i peníze :-) ) . Takže:

 

SUROVINY:

  • červená řepa - pečená nebo doměkka uvařená
  • mléko x rostlinné mléko x voda
  • vejce
  • mouka hl. nebo polohr.
  • sůl

 

Poměry surovin ani jejich bližší specifikaci neuvádím, neboť (troufám si říct) téměř  každý bude palačinkové těsto dělat buď od oka anebo má svůj vyzkoušený rozpis. Já dělám od oka vždy, míchám a přisypávám a přidávám až do požadované konzistence a množství...Vařím-li klasiku bez řepy, někdy ani nedám vejce, jindy mléko naředím vodou....vyzkoušeno mám i rostlinné mléko, funguje to. Cukr do těsta nedávám, v palačince bude sladká náplň. Naopak doporučuji přidat  trošku soli, chuťově budou palačinky lepší. A ještě jedna poznámka- dobře rozpálená pánev je základ :-)

 

Uvařenou řepu rozmixuji ponorným mixérem na jemnou kaši. Při mixování ředím mlékem nebo vodou, které mají přijít do těsta.

 

Další postup je takový, že všechny ostatní suroviny přidám k rozmixované řepě s mlékem a dodělám těsto. Nebabrala jsem se s tím, a všechno jsem "umíchala" již našpiněným tyčákem. Těsto bylo o trošku hustší než normálně dělávám. Bála jsem se, aby palačinka "vydržela" a na pánvi se mi nerozpadla v trhanec.

( Dá se postupovat i tak, že v jiné nádobě rozmíchám vejce, sůl, mléko, přidám rozmixovanou řepu a budu přisypávat mouku a míchat až do té doby, než bude těsto "tak akorát".... pro mě zbytečná práce a špinění dalšího nádobí.....)

 

MNOŽSTVÍ POUŽITÉ ŘEPY: použít se dá libovolné množství, kolik kdo má, jak moc chce mít palačinky růžové a chuťově řepové. Obecně - čím víc řepy, tím hůř se budou smažit a opékat ( problém s celistvostí a manipulací při otáčení na pánvi)  a  čím víc řepy, tím víc řepovější chuť. 

Já jsem na množství cca 700 ml těsta použila asi 150 ml drobně krájené č. řepy (pro představu cca kelímek od jogurtu).

 

Dále se palačinky klasicky opečou na rozpálené pánvi. Ideálně na nepřilnavé. A na troše tuku - oleje. Péct nasucho nedoporučuji kvůli manipulaci s palačinkou. Měla tendence se k pánvi přichytávat ( i když mám nepřilnavou a normální palačinky jdou udělat i nasucho) 

S těstem se pracuje hůř, je hůře roztékavé ( palačinka nebude krásně tenká jako klasická ) a po rozlití v pánvi se v něm tvoří dírky. Při otáčení má palačinka tendeci se trhat, takže práce s ní musí být opatrná....

 

A na závěr se namaže, smotá a sní :-).

Já jsem zkoušela připravit jak nasladko - s marmeládou, tak naslano ( s česnekovou pomazánkou - pomazánkové máslo, strouhaný eidam, česnek a jen tak s Lučinou pro mé malé robě- viz foto).

Naslano vyšly palačinky lépe - i z estetického hlediska - kontrast sytě růžové a bílé vyniknul při nakrájení "na šneky" . Cuťově zajímavé, neokoukané, na zpestření jídelníčku dobré.

Nasladko se daly sníst, nebyly špatné, ale klasika je klasika :-)

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář