Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 5. 2020

Zbourané domy v Hroznětínské a Klášterní ulici

Domy v Hroznětínské a Klášterní ulici byly většinou obytná, nebo selská stavení.

      č.p. 148/2 - jde o vedlejší budovu hostince Černý orel.  Rodina Fellinghauerova zde provozovala obchod s uhlím.  Po odchodu rodiny Fellinghauerovy převzal hostinec a celou nemovitost Josef Bonner,  který obchod s uhlím zrušil. Po válce tato vedlejší budova nebyla obydlena a sloužila jako hospodářský objekt.

     č.p. 157 - volně stojící selské stavení, které vlastnila selská rodina  Brücknerů. Jediná Brücknerova dcera si vzala sedláka Wencela Moisese z Kfel, který vedl hospodářství dále.

       č.p. 150rohový dům, jehož majitelem byl kovář Anton Langer se ženou, synem Romanem a dcerou Bertou. V přízemí byla kovářská dílna. Syn Roman později kovárnu převzal. Dcera Berta se vdala za truhláře Josefa Kliera, který si ve vedlejší budově zřídil truhlárnu.

     č.p.  149 – majitelka byla vdova po nadlesním Zörklerovi.  Dříve zde bylo Sieglovo zahradnictví.

       č.p. 278selská usedlost ve které hospodařila stará paní Brücknerová, dokud syn Erasmus se ženou nepřevzal hospodářství. Dcera Philomena byla vdaná za Ernesta Kitze, dcera Liesle se živila

jako dámská krejčová a vazačka květin.

      č.p. 151 – majitelem domu byl zámečník Kühnl a jeho žena. Děti Karl, Edi a Paul. Starý Kühnl byl jako zámečník zaměstnán ve Weberově pivovaru. Syn Edi později převzal nemovitost a zřídil v zadní budově kartonážní dílnu. Vlastnil také papírnictví a prodej psacích potřeb v Josefské ulici.

       č.p. 152majitelem byl zámečník Josef Spitz se ženou a synem Ferdinandem. Po smrti Josefa Spitze se vdova vdala za železničáře Kříže (Čecha).

       č.p. 153 – majitelem byl krejčí  Siegl a jeho žena. Dům připadl později učitelce paní Keilwerthové.

      č.p. 277 – obytný dům patřil kočímu Franzi Wenischovi a jeho paní. Dům připadl později poštovnímu zaměstnanci Josefu Schöttnerovi.

        č.p. 154majitelem domu byl sedlák Franz Gebert a jeho paní. Děti  Fritz, Franz, Josef, Anton, Friedrich a dcera Hilde. Selské hospodářství, stáje se nacházely v zadní budově. Dřívějším majitelem byl pan Kreissl.

         č.p. 275 – pouze obytný dům, který patřil cestáři Aschovi a jeho ženě.

        č.p. 312 -  novostavba, obytný dům. Majitelem byl cestář Rudolf Smidt a jeho paní. Dcera Marie a syn Heinrich.

          č.p. 331 – selská usedlost, novostavba. Náležela rodině Zimmermannové. Dcera Annla.

Za těmito dvěma novostavbami stály velké, masivní stodoly, po válce přestavěné na kravín.

          č.p. 155staré selské stavení, které patřilo Calasanzovi Schmidtovi a jeho ženě. Děti Rudolf, Ernst a dcera Londi. Oba synové padli ve druhé světové válce. Pan Schmidt měl ještě starý, ruční tkalcovský stav, na kterém tkal pestré koberce ze starých látkových zbytků. Byl také dobrý muzikant, hrál s kostelní hudbou.

         č.p. 240 – starý selský dům. Majiteli byla rodina Glaserova s dcerou Annlou.Ta se vdala zasedláka Wenzela Hölla a hospodařila na statku dále.

          Kaple sv.Michaela -   stála u mostu přes Jáchymovský potok (Veseřici). Kaple, asi5 x 6m velká, byla masivní, zděná, s taškovou střechou. Dlouhá léta nebyla opravována a v 60 letech zbouraná.

                                                                                                                               Napsal Jiří Lázinka