Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byznys s psychickým zdravím

23. 8. 2019

Psychiatrie je pro farmaceutický průmysl vynikající zdroj příjmů. Více než polovina "psychiatrických klientů" bere léky, aniž by je skutečně potřebovala. Návštěva psychiatrické ordinace vypadá vesměs stejně. Pár vět, recept, za měsíc nashle. Čas na pacienta není, protože v čekárně je dalších 10 lidí, kteří jsou objednáváni po deseti minutách, přičemž ne každý svých deset minut využije. Na debaty o alternativních možnostech léčby není čas ani prostor. Poté, co se lékaře zeptáte, zda by nebylo vhodné zkusit jinou léčbu než farmakoterapii, můžete počítat s tím, že jakožto neodborník, laik a navíc pacient dostanete za uši.

Pokud už se člověk dostane do spárů psychiatrie, v ideálním případě by měl být řádně vyslechnut, lékař by ho měl otestovat různými psychotesty, kvůli lékům by měli pacientovi vzít krev a změřit tlak. Lékař by si také měl promluvit s osobou blízkou, aby mohl lépe zhodnotit, jak na tom pacient je. Bohužel nežijeme v ideálním světě, tudíž lékař vytvoří diagnózu podle toho, které diagnózy jsou mezi lidmi nejčastější (deprese, úzkosti, hraniční porucha osobnosti, OCD,..) a podle toho nasadí léky. Nejvíc zarážející na těchto postupech je to, že lékaře nezajímá pacientova minulost, nezajímá ho, jaká je příčina jeho potíží, pouze řeší důsledek - a to farmakoterapií. A každému rozumnému člověku jistě dojde, že je důležité vyřešit příčinu, aby se vyřešily i důsledky.

Psychiatři nejsou jedinými byznysmeny v oblasti psychického zdraví. Dalšími byznysmeny jsou zde psychologové. Psychiatrický pacient totiž neví o jiných možnostech léčby než o kombinaci farmakoterapie a psychoterapie. Co se ale děje - psychiatr neřekne pacientovi o tom, že by bylo vhodné podstoupit i psychoterapii, tudíž je na pacientovi, aby si toto sám zajistil. Při akutních obtížích bývá potřeba, aby se pacient/klient účastnil psychoterapeutického sezení alespoň 1x týdně. Při sazbě zhruba 700 Kč za necelou hodinu sezení je pro mnoho lidí psychoterapie nedostupná. Další věcí je, že je spousta druhů psychoterapií a ne každá je pro každého vhodná. Nejčastější psychoterapie jsou psychodynamická psychoanalýza a kognitivně behaviorální terapie. Opět neřeší příčinu, pouze následky - učí vás, jak se naučit žít s vlastními problémy, jak je překonávat, jak se s nimi vyrovnávat. 

V případě, že se rozhodnete žít svůj život bez léků, nesetkáte se u lékaře s pochopením. Často se spíše setkáte s tím, že vám budou dávky léků navyšovány. Je totiž ohromná lež lékařů, kteří vám tvrdí, že na moderních psychiatrických lécích nemůžete být závislí. Tuto lež vám vyvrátí každý, kdo si prožil vysazování kterýchkoliv psychiatrických léků, ať už šlo o antidepresiva nebo antipsychotika. Vysazování těchto léků by se dalo přirovnat k odvykání drog, neboť tyto léky jsou vskutku legální drogy. A jak jsme psali výše, většina lidí, kteří tyto léky berou, je nepotřebují. Problém nastává, když se rozhodnou léky přestat brát. Jednak se setkají s odmítnutím lékaře, vyslechnou si proslov o nebezpečnosti žití bez této chemie, lékař je schopen vyděsit tyto nebohé lidi na smrt, jak šíleně špatně na tom bez léků budou. Pokud se zmíníte o alternativních možnostech léčby (např. bylinky), lze zahlédnout v očích psychiatra posměšek. Léčba psychiatrických poruch by měla být spoluprácí mezi lékařem a pacientem, bohužel v realitě je psychiatr Bohem a pacient musí poslouchat. Spoustě pacientů pak nezbývá jiná možnost, než léky začít vysazovat sami, postupně a pozvolna, aniž by s nimi psychiatr spolupracoval. 

Sociálními sítěmi koluje video právě narozených dětí drogově závislých žen, která mají regulérní absťák. Je to hrozné, ale už vám nikdo neřekne, že přesně takto budou vaše právě narozené děti vypadat a cítit se, pokud v těhotenství berete psychiatrické léky. Abstinenční příznaky, řev, pláč, neovladatelný třes, záškuby, dýchací potíže, potíže se srdcem a mnohé další. A samozřejmě hrozí trvalé následky. Tomuto psychiatři vystavují naše děti jen a pouze proto, abyste dál brali léky, aby farmaceutický průmysl dál na vás a (nejen) vašem "zdraví" vydělával. 

Léky obecně mohou s určitým problémem pomoci, ale jejich nežádoucí účinky způsobí mnohé další zdravotní potíže. Ať už jde o zničený žaludek, špatné trávení, různé poruchy centrální nervové soustavy a mnohé další, jde o řetězec závislosti na lékařích a jejich lécích. Jeden lék způsobí další tři potíže, na tyto potíže dostanete další tři léky, kdy každý jeden z nich způsobí další tři potíže - a už se z toho nevymotáte. A opět jde pouze o řešení důsledku, nikoliv příčiny. A tak často vyrábí lékaři z relativně zdravých lidí nemocné.

Není vám divné, že v dnešní super moderní době, kdy jsme údajně nejvyspělejší civilizací, co kdy žila na této planetě, je kolem nás stále tolik a tolik nemocí a různých problémů, se kterými si lékaři údajně neví rady? A teď si představte, kdyby se lékařům podařilo vyléčit většinu chorob, které sužují lidstvo - co by dělali? Vždyť by byli bez práce! A proto jim vyhovuje udržovat nemocné lidi nemocné, ze zdravých dělat nemocné, z nemocných ještě více nemocné a tak dále. A v tom jim radostně pomáhá farmaceutický průmysl, který vyrábí jedy, jež ničí lidské zdraví. Jdou tak ruku v ruce za trvale nemocné obyvatelstvo, s pohledem vstříc zlaté žíle zisků. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář