Jdi na obsah Jdi na menu
 


Následuj Grétu a nebo ne?

Jsme na dobré cestě? Nebo nás uhlíková stopa zahubí. Možná kdyby aktivisté zametali více svůj dvorek než dvorky jiných a zmizela by hovna z našich chodníků, byl by to jasný vzkaz pro budoucnost. Nejsme prasata.

Někteří jdou příkladem. Slyšel jsem dva muže středního věku, jak diskutují o svém přínosu pro budoucí generace.

Teď jsem četl článek, že i dospělí ekologové doporučují žít skromně, jako Gréta. Nelétat na konference letadlem nebo lodí, jelikož spalují hodně paliva, povídal první.nasleduj-gr_vzducholod_1.png

Jojo, uhlíková stopa, to je svinstvo. S tím se musí něco udělat, přitakal druhý.nasleduj-gr_sopka_1.png

Napadlo mě, jestli nechtějí zavést vzducholodě. Létali by do Ameriky čistě, akorát bacha na protivítr. Progresivní ekologisté by rovnou chodili pěšky. Jako kdysi Karel Hynek Mácha. Šup, maž si to! 60 km denně a je to. Do Bulharska k moři to je bratru měsíc cesty a další měsíc zpět. Tak když připočtu resuscitaci po cestě zpět, tak jsme na třech měsících dovolené.

Ono ani ty vlaky, co jezdí na elektriku, tak to není čistý. Teda ty co jedou na větrnou, vodní nebo solární, tak jo, ale ty co jezdí na elektřinu z uhelných elektráren, tak tyto to zhoršují.

To máte pravdu! Já jezdím jen těma na správnou elektriku. Mám na to aplikaci, je super. Říká mi, který vlak na jakou elektriku jede. Nechci ani tu jadernou. Kdyby Temelín bouchnul, tak bych vlastně jezdil na špinavou energii.

Máte pravdu. V Německu na to už přišli a všechno špatné tam chtějí zakázat.

Církev ve středověku také všechno špatné zakázala. A kdo poukazoval na nepravosti, které se dějí v samotné církvi, jako třeba Mistr Jan Hus, tak ho upálili. Ale po nějakých pěti stech letech se za to církev omluvila. Třeba se pak nějaký budoucí německý kancléř po půl tisíciletí také omluví.

Objevují se myšlenky, a jsou mi sympatické, že by se uzákonilo, jak velkou uhlíkovou stopu můžeme mít. Prostě když se může uzákonit, že se nesmí krást, může se uzákonit, že se nesmí ničit Země.

Ano, ano! Četl jsem, že jeden ekolog jezdí ročně jen 1000 km autem. A chce, aby ho lidé následovali. Ten by si zasloužil elektromobil. Jen mě trápí, že jiné velké země znečišťují planetu mnohem víc než my. Snad celá Evropa se podílí na znečištění 9%.

Souhlasím, tady u nás jsme ekologičtější. Měli bychom to zajistit ve všech zemích.

Jenže jak to uzákonit? To bychom mohli prosadit jen silou.

Už vidím lavinu ekotanků, stíhací vzducholodě, bomby šetrné vůči životnímu prostředí. Jenže když církev šířila svou víru ve svatých válkách při křížových výpravách, tak také dvakrát nešetřila své bližní (nepřátele). Vidím to dost černě.

Naději mi dává už jen jedna možnost… Manželky! Asi takhle by to mohlo být:

Zase nic doma neudělal! Furt mele o uhlíkový stopě a vymlouvá se, že chce šetřit zemi. Jak se sčuchnul s tím tvým, je to hrůza.

To teda jo. Ten můj, mi už leze krkem. Furt tohle byzme měli. Tamto byzme neměli. Že zme si ty Gretény vzaly. Kdyby dělali aspoň něco užitečnýho pro rodinu.

Manželství nás zachrání!

nasleduj-gr_dum_2.jpgnasleduj-gr_stromek_1.pngnasleduj-gr_dite_2.jpgTakže výzva: Kdo to myslí vážně s budoucností lidstva, ať si někoho vezme. Zplodí děti. Postaví dům. Zasadí strom. Pak ať se postará, aby z nich nevyrostli rozjívení zpovykaní rozmazlenci  - čili smradi.

Ti co to budou sabotovat, tak za pár desetiletí stejně umřou. Tak když bude mít lidstvo trpělivost, může se dočkat dobrých zítřků! Nemusí být lepší. Hlavně když nebudou horší. (Aplikuji skromnost, kdyby to nebylo jasné J, také chci jít v něčem příkladem.)