Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fauna Bavorského lesa

Po nepříliš dlouhém váhání jsem se přihlásil na fototrip Focení zvířat v Bavorském lese vedený lektorem a kamarádem Davidem Hainallem. A světe div se, po 4 odkladech způsobených různými lockdowny a uzavřenými hranicemi jsme v pátek 22. října 2021 opravdu vyjeli. Nakonec jsme byli 4. Kromě mě a Davida ještě kolegyně Hana a kamarád Jarda.

Po pozdně večerní cestě napříč naší republikou jsme něco po půlnoci dorazili do Studence na Davidovu chalupu, která se stala naším víkendovým domovem. Krásná chalupa na krásném místě na úžasné a tajemné Šumavě.

V sobotu ráno jsme nabrali kurz Bavoří. Cesta probíhala v klidu a ještě já z pozice "svačináře" jsem si vzpomněl  na hospůdku U Durandla na Kubově Huti, protože jsme se zrovna dohadovali, kde se cestou zpátky stavíme naplnit prázdné žaludky.

Počasí bylo, řekněme poučné. Chvílemi po cestě to vypadalo, že jsem si na focení horší počasí vybrat nemohli, po příjezdu na místo se však začalo lepšit a nakonec se udělalo hezky, dokonce i se zajímavou fotogenickou oblohou.

mg_2736.jpg

Ale zpět ke zvířatům. Po převlečení a přezutí , jde o cca 10 km okruh nikoliv po rovině, jsme vyrazili za zvěří. První zastávkou byla voliéra s ptáky, kde jsme viděli koroptve a některé vodní ptactvo, po mírném zklamání z absence zubrů se docela povedlo focení výra velkého. Pak ovšem přišla dvě nepříjemná zjištění. Rysi a poté ani vlci, taková největší lákadla nebyli vidět. Poté následovaly velice pěkné kočky divoké. Sice byly trochu zlenivělé, ale o to lépe se fotily. Divoká prasata se někam schovala, čemuž se vzhledem k pěknému počasí a velkému množství lidí nelze příliš divit. O zábavu a zajímavé focení se nám posléze postaraly vydry říční, které chvilku nepostojí a je zábavné je sledovat. Povedené bylo focení jeleního stáda, ke kterému se dalo dostat opravdu hodně na blízko - oborou se prochází. Jedinou nevýhodou bylo nějaké stavení v pozadí, ale nebylo tolik rušivé. A za chvíli jsme byli mezi sovami. Výběr druhů byl pestrý, sýc rousný, sýček obecný, puštík i kalous, ale sýc rousný zapózoval nejlépe a byly u něj i nejlepší podmínky k focení. Poté čekal medvěd hnědý, který byl vidět, ale na focení to nebylo. Inu je to divoké zvíře a lidé ho příliš nezajímají - pokud zrovna není vyhládlý ;-) A to už jsme museli začít uvažovat, co ještě chceme stihnout, abychom měli dostatek světla. Losy evropské jsme vzali hopem, byli vidět, ale s mizerným pozadím. Pak jsem asi poprvé na vlastní oči viděl včelojeda lesního a ze sympatické blízkosti čápa černého. Kuna chrápala, tak jsme skončili u tetřevů. Tam se fotilo pěkně, jenom čekat, až se kohout objeví s pěkným pozadím, to bylo o nervy. No a protože půlka účastníků šla na stezku korunami tak jsem si ještě vyrazil se stativem zkusit nějaké fotečky při zlaté hodince. A v tom mi Jarda hlásí, že vylezli rysi. Tak okamžitě na vyhlídku. No, nafotit se v tom světle moc nepovedli, ale poprvé jsem ho viděl v relativně přirozeném prostředí.

mg_2852.jpg

Cestou zpět na chalupu rozhodně nezklamala večeře v hospůdce U Durandla, pojmenovaná po místním skřítkovi, duchovi hor.

V neděli před návratem zpět na východ Čech jsme ještě stihli návštěvu Soumarského rašeliniště v podzimních barvách a potom s pauzou na oběd v královském městě Písku na zlatonosné Otavě cesta zpět domů.. 

mg_1358_panorama.jpg

Prostě celkově vydařený víkend v nádherném prostředí s dobrou partou, jak se patří.

Co bych jenom doporučil:

- dlouhé sklo na focení zvířat, asi bych se nebránil monopodu (já ho zapomněl)

- oblečení a obuv tak, že v tom budete několik hodin a tu desítku v tom ujdete

- sváču a pitný režim - na tom pěším okruhu není nic, jediné občerstvení je na hlavním parkovišti a s dost omezenou otevírací dobou - teď mimo sezonu zavírali v 17 hodin, v sezoně nevím

 

Odkazy a užitečné informace:

oficiální stránky centra Lusen v Neuschonau:

https://www.nationalpark-bayerischer-wald.bayern.de/besucher/einrichtungen/npz_lusen/index.htm

Fotoalba na Zonerama:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/7778420

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/7778327

Fotogalerie na Fototoulky Davida Hainalla:

https://www.fototoulky.net/fotogalerie/nemecko-/bavorsky-les-a-soumarsky-most-2021/

 

Náhledy fotografií ze složky Bavorský les, Šumava, 2021 podzim

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář