Jdi na obsah Jdi na menu
 


S čerty (ne)jsou žerty aneb Rakousko 2018

25. 10. 2019

S čerty nejsou žerty aneb Rakousko 2018

 

Datum: 23. - 25.11.2018

Účastníci: 4, velitel David Hainall

Trasa: Praha - České Budějovice - Linz - Hallstatt - Obertraun (nocleh) - Gosausee - St. Martin - Schladming (nocleh) - Salzburg - Linz - Praha

 

   Náš výlet za čerty Krampus začal v pátek ráno u hotelu Diplomat v Dejvicích. Po nákupu proviantu na snídaně v Budějovicích jsme hledali nějakou restauraci, abychom naplnili bříška ještě za naši tvrdou českou měnu. Našli jsme příjemný penzionek s malou restaurací, dobrým zabijačkovým dlabancem a pomalou obsluhou. To, že se jednalo o bývalý vykřičený dům, není potřeba v blízkosti rakouské hranice u E55 mluvit. Kolem třetí odpoledne jsme dorazili do krásného městečka Hallstatt a začal fotografický sprint, protože nám zbývalo pár desítek minut denního světla. No.. Něco se stihlo, něco šlo jako noční ze stativu. Drobná véča a po ní následoval přesun do nádherně vybaveného ubytovacího resortu Obertraun. V obklopení nádherných hor jsme se s večerem každý vypořádal po svém, já u místního ležáčku, a ráno po snídani jsme vyrazili pod krále místních hor - Dachstein.

   Cesta na Gosausee, odkud jsme chtěli fotit Dachstein nebyla dlouhá, ale na silnici již bylo znát, že léto (zde i podzim) už jsou někde v dáli. Počasí nebylo úplně fotografické, ale i hora občas vylezla z mraků a nafotili jsme i zajímavé artefakty ze dna jezera. Pro vysvětlenou Gosausee je sice přírodního původu, ale hrází bylo rozšířeno na přehradu a získalo tak dnešní podobu. Jezero jsme obešli, byl značný podstav (6 - 8 m minus, odhaduji) a vydali se k horskému letovisku Schladming, kde čekali naši mazlíci Krampusové. Po cestě oběd ve vesnici St. Martin a hurá na hotel.

   Hotel byl v centru, paráda. Zašli jsme na pivko a už byl čas vyrazit do města na čerty. Okoukli jsme situaci, vybrali místa s dostatečným předstihem a zašli v pohodě na kávu a nějakou polévku a tak. Asi hodinu před začátkem jsme již byli na pozicích a čekali na čerty. Nastříleli jsme dost cvičných snímků, abychom poladili expozici, protože potom už se jenom cvaká a mění baterky a na ostatní není čas. 

   Čertí průvod trval přes dvě hodiny a obsahoval asi 800 čertů a jiných více či méně sympatických čertů, andělů, ďábelských malotraktorů a občas nějaký strašidelný pohřební vůz tažený párem čertů. Čerti byli docela v ráži a jak je člověk kvůli focení v první řadě a nemůže uhnout, tak jsme byli dobití jako Švédové u Karlova mostu. Ale super zážitek, spousta fotek na přebírání a po krátké návštěvě restauračky na pozdní véču a pivko jsme příjemně unavení ulehli na poslední noc.

   Po snídani formou švédského stolu, kde se nás asi snažili vykrmit, jsme uháněli směrem k Salzburgu na tradiční vánoční trhy. Ty se zde konají na prostranství kolem Salzburger Dom a Franziskaner Kirche. Krom toho jsem stihl prohlídku katakomb i rodný dům Wolfganga Amadea Mozarta, jenom na pevnost jsem se nedostal. Nevadí, Salzburg není nijak daleko.

   Nedá se nic dělat a přiblížil se čas k návratu domů, tak jsme vyrazili. Cesta ubíhala příjemně bez komplikací a s pár malými přestávkami jsme dorazili domů. 

   A zase povinné přemýšlení, kam příště.

 

Hallstatt: město, asi 900 ob., 511 m n. m. (hladina jezera), spolková země Horní Rakouskou, u Hallstattského jezera

wiki (CZ): https://cs.wikipedia.org/wiki/Hallstatt

ofic. web (D): http://www.hallstatt.at/

Gosausee: 2 jezera Vorderer a Hinterer pod horou Hoher Dachstein (2 995 m n. m.), spodní Vorderer (asi 950 m n. m.), horní (zadní, Hinterer asi 1 170 m n. m.)

wiki (D): https://de.wikipedia.org/wiki/Gosauseen

Schladming: alpské letovisko, Hoher Tauern

Krampus: rakouská resp. jihoněmecká obdoba čerta. Průvody těchto čertů se vyznačují perfektně udělanými maskami, velkým množství efektů a značně strašidelným zjevem. Při troše nepozornosti je divák pohlazen březovou metlou a docela to bolí.

 

kompletní fotogalerie na:

Salzburg: https://www.zonerama.com/Tessy/Album/4880398

Hallstatt a Obertraun: https://www.zonerama.com/Tessy/Album/4878933

Krampus Schladming: https://www.zonerama.com/Tessy/Album/4881769

Gosausee a Dachstein: https://www.zonerama.com/Tessy/Album/4878892

 

Použité odkazy:

zonerama - pouze moje alba

wikipedie (různé jazykové verze) - odkazy

oficiální nebo turistické weby navštívených měst a atrakcí/zajímavostí...

 

Náhledy fotografií ze složky S čerty nejsou žerty aneb Rakousko 2019

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář