Jdi na obsah Jdi na menu
 


Město Bechyně

Pokud se mě někdo zeptá:
„Které město navštívit v jižních Čechách?“
Určitě odpovím:  „Bechyni!“

Znám tady všechny cesty, pěšinky, každý kout a zákoutí. Mohu zde chodit i se zavřenýma očima. Ale i přesto, když se Bechyní procházím, nacházím něco nové. Pořád je co objevovat, jenom musíte trochu hledat a vyrazit na jiná místa, než o kterých se píše ve článcích na internetu. S největší pravděpodobností je tento pocit subjektivní. 

Možná to pro někoho nebude až tak působivé, ale určitě - nebudete litovat, když Bechyni navštívíte.

Pro první návštěvu  doporučuji podzim. Ano, ano - podzim je nejlepší čas na návštěvu. Konkrétně v této roční době se Bechyně otevře ve všech barvách. Co říci, podzim a Bechyně jsou jednoduše stvořeny jeden pro druhého. Samotné město, okolní lesy, údolí řeky Lužnice a říčky Smutné nabízí nekonečné možnosti pro romantické procházky a výlety.

Velký obloukový most (Bechyňská duha) přes řeku Lužnici  Vám nejen umožní přijet do města, ale také Vám poskytne možnost vychutnat si krásný výhled na město a řeku Lužnici. Otevřete oči, zahoďte všechny své problémy a podívejte se na tu krásu. 

Ještě před mostem můžete zajít  20 metrů do lesa, na malou vyhlídku (Náprstkova vyhlídka).
Nyní je čas zajít do středu města. Intuitivně pochopíte směr, nebojte se, neztratíte se. Všechna malá města v České republice mají středověké náměstí a kostel. Parkování je na náměstí, mimochodem placené po - pá od 8 do 17, prvních 30 min. zdarma. Ačkoli první písemná zmínka o osídlení pochází z roku 993 n.l., archeologové úspěšně prokázali opak. Ještě nedávno,  v roce 2011, při rekonstrukci náměstí, byly objeveny četné stopy keltského osídlení z 1. století před naším letopočtem. Působivé, že?
Kostel sv. Matěje a jeho kostelní věž s ochozem je známou dominantou města. V sezóně přístupná veřejnosti a se svými 36 metry nabízí výhled na město a železobetonový most. Z náměstí se můžete projít k areálu kláštera. Františkánský klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie  můžete navštívit sami, ale vidět něco konkrétního lze pouze s průvodcem. Gotická, trojkřídlá budova kláštera, vysoko nad údolím Lužnice, pochází z přelomu 15. a 16. století. Byla postavena na místě původní stavby z let 1281-1284, zničené za husitských válek v letech 1426 a 1428.

Těsně nad klášterem objevíme pozůstatky staré klášterní zahrady se zbytky hradeb. Je to oblíbené místo s výhledem na řeku, místní část Zářečí a oblouk mostu. Zde se také v letním období konají četné divadelní festivaly a koncerty živé hudby. 
Když jsme si užili výhledy, opustili park a vrátili se, po levé ruce míjíme klášter , jdeme dvě stě metrů nahoru.
Před námi je úžasný starý zámek Bechyně. Z původního hradu, který se nacházel v jižní části skalního útesu, se nezachovaly téměř žádné stopy, některé fragmenty se zachovaly pouze z pozdně gotické přestavby. Renesanční zámek Bechyně vznikl v 16. století, za Petra Voka z Rožmberka, přestavbou z původně přemyslovského hradu ze 13. století. Dodnes je dochovaná bohatá výzdoba nádvoří a interiérů, které je možné vidět během prohlídky prostor zámku. Zámek je veřejnosti přístupný v otevíracích hodinách. V bývalé zámecké sýpce pak můžete navštívit Muzeum Vladimíra Preclíka anebo se zajít podívat na výstavu keramiky do bývalého zámeckého pivovaru,  kde sídlí  Alšova jihočeská galerie. 
Po prohlídce zámku jdeme doleva, ale nespěchejte,  po silnici dolů. Domy ze středověku jsou překvapivě protkané  starobylou hradní zdí a baštou. Představte si, jak asi vypadal život jeho obyvatel před 400–500 lety. Jižně od zámku vás určitě upoutá mohutná obranná zeď, jménem Čertova. Dále uvidíme věž, zvanou Kohoutek a zámek z východní strany. 
Chcete-li si koupit z Bechyně něco na památku třeba v hrnčířském obchodě, přejděte přes železný most do místní části Zářečí. Tradice hrnčířství a kamnářství  jsou v Bechyni hluboce zakořeněny už od středověku.  
V roce 1728 byly v Bechyni objeveny léčivé minerální prameny, na jejichž základě byly založeny lázně. Nachází se v příznivých klimatických podmínkách, v oblasti toků řeky Lužnice a říčky Smutná, v nadmořské výšce 423 m. Dnes jsou lázně Bechyně jedním z nejoblíbenějších letovisek na jihu Čech.  Hlavním lékem je přírodní rašelina, která je dovážena z blízkých  Komárovských blat. Tak právě v tomto městě se Češi léčí, nevím, ale nikdy jsem se zde nesetkal  s davy lidí nebo cizinci. Buď vždy utíkám před lidmi, nebo zde opravdu nejsou.
Kromě krásné architektury v Bechyni zde existuje také bohatá přírodní složka, proto musíte znát tajné cesty. Pojďme si je proto ukázat...
                                                          ©Milan Hořejší 2019

 

Město Bechyně

Bechyně, město mnoha tváří.

Na této stránce jsou k nahlédnuti  fotoalba z různých zákoutích a scenérií města Bechyně. Na fotografiích můžete vidět město jak se mění v různých ročních obdobích, neobvyklou a neopakovatelnou atmosféru.

 

Bechyně

5. 1. 2020
38
0

Most Bechyňská duha

11. 12. 2019
35
0

Podzim v Bechyni

2. 3. 2020
21
0

Zámek Bechyně

11. 12. 2019
24
0

Zimní Bechyně

4. 2. 2020
12
0
 
 

Poslední fotografie


Orel mořský.


Toulky naší přírodou.


Výr velký - živě



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 3
Celkem: 206758
Měsíc: 4852
Den: 241