Jdi na obsah Jdi na menu
 

O mně

1630351711450-mensi.jpgJmenuji se Irena Zápotočná a od roku 2006 pracuji jako porodní asistentka

Porodní asistence nebyla mou vysněnou profesí, rozhodnutí bylo spíše náhodné. Vždy jsem ale věděla, že chci pracovat ve zdravotnictví. Po studiu jsem opustila rodnou Vysočinu a nastoupila na porodní sál ve vrchlabské porodnici. Tam jsem poznala zcela jiné porodnictví, takové, na které žádná škola nepřipraví. Poznala jsem opravdu přirozené porody, bez zbytečných zásahů, bez nátlaku... Když se dívám zpětně, bylo to něco, s čím jsem si vůbec nedokázala poradit. Byla jsem studiem "vychována" jinak. Měla jsem pocit, že to takto neumím a po poměrně krátké době nastoupila do pelhřimovské nemocnice, nejprve na gynekologickou ambulanci, poté na porodní sál.

Porodnictví v té době bylo takové, jaké bylo. A já svou práci vykonávala, tak, jak jsem byla naučená a dlouho jsem si myslela, že je to tak správně. Nejsem ale člověk, co má klapky na očích a rozhlížela se, sledovala práci jinde a nikdy nezapomněla na svou první zkušenost z Vrchlabí. Mezitím jsem získala tu nejcennější zkušenost a porodila dvě zdravé a krásné dcery. Nemyslím si, že se vlastními porody změnil můj přístup k rodičkám, ale k porodu jako takovému. Pochopila jsem, že porod neznamená jen přivést dítě na svět, ale že je to zásadní mezník v životě ženy.  Přála jsem si dělat věci jinak, lépe...

Začala jsem u sebe. I když jsem nikdy nebyla sportovní nadšenec téměř shodou náhod jsem se stala instruktorem zdravotního cvičení a od roku 2016 začala vést hodiny cvičení pro těhotné a po porodu. Prohlubovala si znalosti i v této oblasti a postupně pronikala do propojení oborů porodnictví a fyzioterapie. Zjištění, jak pohybový aparát ženy může ovlivnit průběh porodu bylo pro mou práci zcela zásadní.

Změnit zajeté koleje není nemožné, ale poměrně nesnadné. Když se v pelhřimovské porodnici naskytly příznivé podmínky pro změnu, snažila jsem se v rámci svých možností věci měnit. Myslím, že se dařilo. Zavedení používání reboza při porodu, vaginální napářky, aromaterapie, tejpování a předání informací o důležitosti práce s pohybovým aparátem rodící ženy byly výsledkem roční práce. Po čase však došlo k rozdílným představám o mém dalším působení na porodním sále, což jsem, vzhledem k odvedené práci, vnímala velmi negativně a proto jsem z porodnice na nějaký čas odešla. Tato zásadní změna v mém profesním životě mě ale velmi posunula a osamostatnila.

Od ledna 2023 jsem registrovaná na Krajském úřadě jako soukromá porodní asistentka a současně pracuji na zkrácený úvazek na porodním sále. Věnuji se ženám v těhotenství, nabízím kurzy předporodní přípravy, konzultace, vedu hodiny těhotenského cvičení a poskytuji individuální péči v těhotenství a při porodu. Nabízím kurzy poporodního cvičení. 

Někdy zdánlivě negativní události v životě otevírají dveře něčemu novému... mnohdy lepšímu. V mém případě to platí mnohonásobně. heart

 

Příspěvky

Vzdělání, kurzy

 
3. 7. 2022 | Rubrika: O mně
 


Přihlášení

Kategorie

Facebook


Statistiky

Online: 1
Celkem: 105940
Měsíc: 3126
Den: 109