Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dům bez tepelné izolace má drahý provoz

Dům bez tepelné izolace domu vyzařuje hodně tepla do okolí mnohem lépe než s tepelnou izolací, dochází k úniku a ztrátám tepla konvecí a vyzařováním. Termokamera hned vidí a změří rozdíly teplot na povrchu zdi - stěny mezi tepelně zaizolovaným a nezaizolovaným domem a místa, kde uniká teplo z domu nebo objektu. Domy bez tepelné izolace mají nižší energetickou třídu a hůře se prodávají. Celkově takový dům má drahý provoz. Čím je povrch fasády teplejší, tím více tepla z domu uniká.

Vyzařování tepla neboli sálání a vedení tepla

Teplo se šíří sáláním (vyzařování tepla - energie), vedením nebo prouděním. Proudění můžeme vynechat, netýká se pevných látek.

Vyzařování tepla z domu lze omezit pomocí materiálů, které mají lesklý povrch jako hliník, postříbření nebo vyleštěná ocel, který má vlastnost tepelné vyzařování omezit. Tento povrch působí jako zrcadlo a odráží vyzařování zpět.

Vedení tepla probíhá v pevných telesech, to charakterizuje tepelná vodivost a je charakteristická pro každou látku. Zhruba rozlišujeme tepelné vodiče a tepelné izolanty, podle toho čeho chceme dosáhnout.

Pokud chceme, aby teplo neunikalo použijeme tepelné izolanty jako např. polystyren PS, polyuretanovou pěnu, skelnou a čedičovou vatu, ale také např. vakuum. Dobrý izolant je i sníh.

Když chceme naopak něco vyhřát, potřebujeme dobrý tepelný vodič. Mezi ně patří kovy, kámen.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kontrola stavby RD termokamerou

(Roman Svoboda, 14. 12. 2022 9:18)

Dobrý den,
vlastním novostavbu RD v Rabštejnské Lhotě 201. Rád bych se s Vámi domluvil na kontrole pláště domu.

Děkuji a přeji Hezký den.
Roman Svoboda
724514721
roman.svoboda32@seznam.cz