Jdi na obsah Jdi na menu

Péče o vlnu

Jak pečovat o vlněné výrobky, aby dlouho vydržely

Péče o vlněné výrobky

Úplety z vlny vyžadují trochu jinou péči než pleteniny ze syntetické příze. Rozhodně stojí za to vždy si prostudovat pokyny údržby (prací symboly) uvedené na etiketě výrobku a věnovat pozornost našim doporučením v tomto textu a řídit se jimi.

Dlouhou životnost Vašeho vlněného svetru podpoříte správným zacházením. Vlněné svetry nejvíce poškozují dlouhodobé nečistoty a nesprávná údržba (Pokud se omylem polijete vínem či kávou, rozhodně nenechte skvrnu zaschnout.)

Správná péče napomáhá vysoké funkčnosti materiálu, dlouhé životnosti a přetrvávající kráse. Vlněné vlákno má šupinovitou strukturu. Pokud je mokré, jednotlivé šupinky se otevírají, tudíž mohou do sebe snadněji zapadnout a spojit se, tím vzniká plstění. Vlna má samočistící schopnosti proto není nutné je prát tak často jako běžné textilie. Časté (a hlavně nesprávné) praní může snížit životnost výrobku.

Do pračky, nebo v ruce?

Praní v ruce je mnohem šetrnější než to v automatické pračce, pokud se nedopustíme několika chyb, je tou nejlepší možnou volbou.

  1. Prát jenom když je to opravdu nutné. Vlna si déle udržuje svěžest díky své struktuře a vlastnostem. Vstřebáváním vlhka má sníženou tendenci k vytváření tělesných zápachů. Její složitá chemická struktura uzavře pachové molekuly uvnitř vlákna a uvolní je pouze při praní.
     
  2. Nejjednodušší a nejšetrnější způsob je suché čištění: výrobek vyklepejte, vyvěste, nechte několik hodin vyvětrat – nevystavujte slunečnímu záření! Takto čistit doporučujeme výrobek minimálně jednou za měsíc. Vlna má díky lanolínu silné samočistící schopnosti. Větrání, vyklepání nebo vysátí podporuje samočistící vlastnosti vlněných vláken. Doporučujeme zvolit vhodně široké ramínko, aby nedošlo k vytažení svetru, či svetr položit třeba na sušák.

Tip: Jedna noc venku na mraze dělá zázraky!

  1. Ruční praní není věda
     
  • většina lidí obvykle vhodí kousky na přeprání do prázdného umyvadla nebo vany, pak na ně nasype prací prášek či gel a nakonec pustí vodu. Jenže proud vody dopadající na látku může snadno poškodit vlákna. Navíc prací prostředek, který nalijete přímo na oděv, se pak jen obtížně vyplachuje. Šetrnější je nejdříve napustit dostatečné množství vlažné vody (max. 30°C) do vany či umyvadla a teprve potom přidat doporučenou dávku pracího prostředku pro pleteniny. Vodu důkladně promíchat, aby se úplně rozpustil, a teprve poté do ní svetr (otočený do rubu) vložit a zlehka na něj zatlačit, aby se úplně ponořil. Následně svetr jen jemně rukou s roztaženými prsty několikrát promačkat, po dobu max. 10 minut. Vypustit vodu, výrobek neždímat, ale šetrně z něj vytlačit přebytek vody s pracím prostředkem. Poté vodu vyměňte za čistou (pokud možno o stejné teplotě). V ní už svetřík jen proplachujte a vodu dle potřeby měňte, dokud voda není dokonale čistá.

Tip: Doporučujeme prát v pracím přípravku z lanolinu. Lanolin je přírodní vosk, který produkují samotné ovce jako ochranu před promočením jejich vlny. Váš svetr si tedy díky tomu dlouhodobě zachová skvělé vlastnosti.

Tip: Pokud je na vašem svetru kombinace světlých a tmavých barev nebo je svetr v jasné (syté) barvě přidejte do prací lázně spolu s pracím přípravkem kávovou lžičku octa.

  • vypraný a vymáchaný mokrý svetr v žádném případě neždímejte a nekruťte, abyste z vláken dostaly vodu ven. Stoprocentně byste si ho zničily. Kroucením totiž poškodíte strukturu vláken a s největší pravděpodobností i zdeformujete tvar. Nejlepší způsob, jak z oděvu dostat přebytečnou vlhkost je vodu nejdřív vypustit a počkat, až vlastní vahou vyteče co nejvíce i ze svetru, pak ho oběma rukama opatrně zvednout a jemně se snažit co nejvíce vodu vymáčknout. Nikdy nepoužívejte násilí. Nakonec svetr položte naplocho na dobře savý ručník, společně je zarolujte a zbylou vodu opatrně vymačkávejte. Nakonec svetr vybalte a dejte ho dosušit.

 

  • výrobek nechte volně uschnout. Nevěšte na šňůru, sušák či ramínko. Sušte ve vodorovné poloze. Úplet v mokrém stavu vytvarujte do požadovaného tvaru. V průběhu sušení pak oblečení občas otočte, aby prosychalo rovnoměrně. Počítejte s tím, že schnutí bude trvat déle, ale výrobek Vám tuto péči bohatě vynahradí. Nesušte na přímém slunci, přímém zdroji tepla (radiátory) a v sušičkách! Takto doporučujeme čistit optimálně jednou za rok. Příliš časté praní nebo nesprávná údržba může urychlit nebo zapříčinit postupné plstnatění vlny.

 

  1. Praní v pračce na co nejnižší teplotu (max. 30°C) nebo na program pro vlnu anebo pro jemné prádlo. Důležité je, aby při praní nedošlo k rapidní změně teploty programu praní a programu máchání. Perte za použití tekutých pracích prostředků, určených pro vlnu (ideálně s obsahem lanolinu). Svetr otočte do rubu. Nepoužívejte změkčovadla, aviváže, ani bělidla. Perte odděleně.
    Pozor! Praní v teplejší vodě (víc než 30 °C), dlouhé mletí v pračce a vysoké otáčky při odstřeďování výrobek znehodnotí úplet zplstnatí a srazí se! Na takto znehodnocený výrobek nelze uplatňovat jakoukoliv reklamaci.

Tip: Perte bezpečně v sáčku na jemné spodní prádlo

Tip: Pomozte svým svetrům udržet svůj tvar tím, že je před praním zapnete.

  1. Není nutné žehlit. Vlněné výrobky jsou nemačkavé. Pokud se rozhodnete vyžehlit, tak zvolte nejnižší stupeň na vaší žehličce. U suchého žehlení (bez páry) vložte mezi žehličku a svetr vlhkou utěrku, aby nedošlo k poškození.

 

  1. Další způsob a možnost čistění je nechat výrobek vyčistit v autorizované čistírně.

 

  1. Při skladování chránit před moly buď chemickými přípravky, anebo bylinkami.

 

  1. V případě nejasností se předem poradit. Případná chyba může nenávratně poškodit vlastnosti výrobku (ovlivnit jeho velikost, strukturu anebo barvy).
 

Kontakt

Pletená móda Podolská

Piaristická 6
370 01 České Budějovice

Radniční 28
381 01 Český Krumlov

605 294 180

podolska@finesa.com