Jdi na obsah Jdi na menu
 


Belgický grifonek

19. 2. 2020

Belgický grifonek je malé psí plemeno pocházející z Belgie.

Belgický grifonek má v kohoutku v rozmezí 22 až 28 cm, váha by se měla pohybovat mezi 3,5 a 6 kg. Při pohledu z boku se zdá, že brada, čenich a čelo leží v rovině. Dolní čelist má být klenutá a široká, v žádném případě ne špičatá. U belgických grifonků je normální, že mají předkus. Zuby by měly být řazeny pravidelně a rovnoběžně v rovné linii. Nesmí být viditelné zuby, ani jazyk. Barva očí je tmavě hnědá. Okraje víček jsou černé a bělmo očí by nemělo být viditelné. Ocas mají vzpřímený.

Srst belgických grifonků je drsná, rovná a přiléhající. Má podsadu. Nejčastěji je barva černá, hnědočerná, výjimečně je k vidění i pískovitá.

Belgičtí grifonci jsou ostražití, bystří a oddaní své rodině. Je to společenské plemeno a velmi se upíná na svoji rodinu. Změnu majitele nese velmi těžce. Je nebojácný a to z něj činí dobrého hlídače. Je inteligentní a učenlivý. Hodí se pro psí sporty jako je agility nebo dogdancing. S jinými psy vycházejí dobře, nejsou příliš dominantní. Velkých zvířat se mohou bát a pokud se s nimi nebudou seznamovat již od štěněte, vyústí to v problémy. Belgickým grifonkům děti nevadí a dobře snáší i jejich hry.

griffon_belge._cayafa-s_celebrity_8.jpg