Jdi na obsah Jdi na menu

Chov

Jak se na chov připravit:

Chov osmáků je nenáročný, ale přece jen jsou to živí tvorové se specifickými potřebami. Především je potřeba připravit pro osmáky příbytek. Jsou to zvířata, která potřebují prostor, a tomu by mělo jejich obydlí odpovídat. Nemusí být široké, osmáci rádi šplhají. Proto volte klec vysokou. „Můžeme si vybrat mezi klecí, voliérou, teráriem a kombinací s akváriem. Kutilové mohou předělat třeba starou skříň v dokonalý příbytek pro osmáky. Důležité je ale odvětrávání, nedoporučuje se uzavřený prostor.“ Osmák je hlodavec, nesmíme tak zapomenout na to, že určitě bude zkoušet ohlodávat materiál svého příbytku. Proto musí být dno například ze skla nebo plechu a stěny se stropem taky z nějakého pevného materiálu, který zvířata nerozkoušou. Nejideálnější je kovová klec. Tu je třeba vybavit například větvemi, poličkami. Ke zpestřění můžeme přidat i různé prolézačky, žebříčky, trávová hnízda a podobně. Velice důležité je myslet na bezpečnost osmáků. Občas i oni z prolézaček spadnou a neměli by padat z velké výšky, proto je vhodné v kleci zabudovat mezipatra.

Vybavení pro chov:

Klec musí být z materiálů, které osmáci nemůžou prokousat, min. rozměry pro pár 80x60x50 cm, konopná podestýlka, terarijní kůra, hobliny, směs rašeliny a písku s větvičkami nebo  senem a suchým listím, těžké hliněné květináče s koupacím pískem pro hlodavce, napáječka, nejlépe skleněná, minerální kámen k lízání pro doplnění minerálů a miska na krmnou směs.

 
 
Firefox [online]. [cit. 2020-02-23]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/bydleni/jak-na-to/clanek/osmak-degu-sveho-majitele-hned-pozna-k-cizim-je-neduverivy-40067018
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář