Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov králíků Bu, Rč a Vš

Z našeho chovu Bu, Rč a Vš.

R.2019: zakoupené 1.1

R.2020: zakoupené  1.2 Bu (0.1 dostali 17.5.2020 od V.Klacka - přip. jeho 1.0),1.1 zakoup.18.5.2020 od R.Judy - samička  před kocením)

Z letošního odchovu: -1.vrh-20.2.2020 (5 mladých, z toho 2 vytažené z hnízda ustydli), 2.vrh-2.5.2020 (7 mladých, z toho 1 vytažené z hnízda ustydlo), 0.1 Bu čís.1 - 1.vrh-24.4.2020 (11 mladých z toho 1 se utopilo ve vodě v krmítku), 0.1 Bu čís.2 - 1.vrh-1.5.2020 (6 mladých z toho 1 mrtvé). Foto viz.fotoalbum.

 

 

 

Burgunský králík

   

Králík Burgundský

Původ: Francie
Zkratka: Bu
Hmotnost: 3,5-5 kg
Březost: 31 dnů

Králík burgundský má mírně zavalité tělo, poněkud delší, se silným osvalením pánevní partie. Hlava tohoto plemene má širší čelní i nosní partii, u samců jsou výrazně vyvinuty skráně. Uši má burgundský králík masitější, lžičkovitě otevřené, na koncích zaoblené, ale jemnější, jejich délka je 11,5-13 cm. Končetiny jsou jemnější, s polovzpřímeným postojem.

Srst má burgundský králík hustou v podsadě, má výrazné, avšak nikoliv husté pesíky. Délka krycího chlupu se pohybuje kolem 3 centimetrů. Barva krycího chlupu je žlutočervená, žlutý odstín má přednost. Oční kroužky, skráňová obruba, vnitřní strany končetin, břicho a spodina pírka jsou světle krémové. Skvrny u pohlaví jsou výrazně bledě červené. Žlutočervená barva se má stejně rozkládat po celém těle včetně hlavy, uší a končetin. Oči má burgundský králík hnědé, drápy tmavě rohovité.

Barva podsady je nepatrně světlejší než barva krycího chlupu, sahá až ke kůži.

Některé přípustné vady

  • Menší odchylky od stanoveného typu těla i hlavy. Zřetelnější krk. Mírné odchylky od stanovené délky uší
  • Řidší srst, méně pružná, příliš měkká. Delší pesíky, menší odchylky od stanovené délky srsti

Některé nepřípustné vady

  • Hmotnost nižší než 3,5 kg a vyšší než 5 kg
  • Srst téměř bez podsady
  • Příliš měkké a nestejnoměrně rozložené pesíky

 

 

*********************************************************************************************************

 

 

 Ruský králík černý           

Zkratka:

R

Hmotnost:

2,30 -3 kg

   

 Image result for foto králík Ruský černý

Tělo plemene ruský králík je mírně zavalité, avšak s jemnějšími končetinami a celkovou jemnější stavbou těla. Hlavu má ruský králík širokou ale krátkou, u samic je o něco jemnější. Uši jsou dobře osrstěné s pevnou strukturou, avšak nedá se říct, že jsou vyloženě masité. Jejich délka je kolem 9 centimetrů. Srst tohoto plemene je velmi hustá v podsadě, také je měkká s jemnými pesíky. Srst dosahuje délky asi 2 centimetry. Z plemen malých, je králík ruský hmotnostně nejnižší a na plný počet hodnocených bodů postačuje hmotnost 2,3 kilogramu. To ovšem neznamená, že by na tomto plemenu bylo málo masa, protože ve výtěžnosti strčí do kapsy i ryze mastná plemena králíků.

Kresba se skládá s kresby hlavy a kresby zbytku těla. Kresbu hlavy tvoří maska a zbarvení uší. Nosní maska má podlouhle oválný tvar. Uši jako kresebný znak jsou u kořene výrazně ohraničeny. Kresbu ostatního těla tvoří kresba hrudních končetin. Ta začíná na prstech a končí těsně za loketním kloubem. Je ostře ohraničená. Co se týče kresby pánevních končetiny, tak ta začíná na prstech a pak končí těsně za patním kloubem, je ostře ohraničená. V dřívějších dobách se toto plemeno vyznačovalo kvalitní srstí, ale bohužel poslední roky se na tento fakt jaksi opomenulo. Srst nemá nyní požadovanou hustotu a ani pružnost. Ocas ruského králíka je celý zbarvený až ke kořeni. Drápy tohoto plemene jsou zbarveny do černa. Základní barva je sněhobílá, ale v průběhu let byly vyšlechtěny i barevné variety. Z nich se nejčastěji vyskytuje černé zbarvení a jenom zřídka modré.

 

Některé přípustné vady

  • Řidší srst, hrubší pesíky
  • Mírně delší srst v krycím chlupu
  • Mírně větší zoubkovaná maska zasahující částečně spodní pysk   
  • Méně ostře ohraničeny kresby na končetinách

Některé nepřípustné vady

  • Hmotnost nižší než 2 kilogramy a vyšší než 3 kilogramy
  • Výrazně znečištěná bílá základní barva

 

*********************************************************************

 

 

                                                                                                                                                 Králík Vš - vídeňský šedý

 

králík Vídeňský šedý  foto z webu www.sbazar.cz

8 nej důvodů, proč si pořídit vídeňského šedého

  • vídeňští králíci jsou ideální do role domácích mazlíčků
  • přátelské povahy, králík je nekonfliktním společníkem
  • učenlivý, výchova ani základní výcvik není problém
  • milý a přítulný společník, králík je lehce ochočitelný
  • nenáročné plemeno na chov, přizpůsobí se podmínkám
  • vídeňský šedý je vhodný i pro začínající chovatele
  • výborná zmasilost, králičí maso je jemné a velmi chutné
  • krátká srst králíka nevyžaduje žádnou speciální péči

 

Historie a původ 

Králíci s divokým zbarvením srsti jsou známí už po dlouhá staletí. Avšak více pozornosti se jim dostalo až koncem 19. století. Podíl na vyšlechtění vídeňského šedého mají němečtí chovatelé, kteří se zasloužili o vznik plemene počátkem 30. let 20. století. Ti byli vyvinuti zkřížením místních králíků s belgickými obry. Plemeno se rozšířilo teprve ve druhé polovině 20. století, kdy díky svým vlastnostem začalo získávat na popularitě. Brzy se první zástupci plemene dostali také do České republiky, ale i dalších zemí Evropy. U nás se jedná o oblíbené a početně zastoupené plemeno, které je běžně k vidění.

 

Vzhled

Vídeňský šedý je středně velké králičí plemeno, kdy se hmotnost dospělého jedince pohybuje v rozmezí od 4,0 do 5,0 kilogramů. Tělo králíka je robustní, podsadité a rovnoměrně osvalené. Polovysoký postoj utváří zeširoka nasazené hrudní a pánevní končetiny. Na krátkém a sotva zřetelném krku je posazena silná hlava, ta je široká v čele a nosní partii, s výraznými skráněmi. Celkově působí zakulaceným dojmem. U samic je o něco jemnější. Zdobí ji velké tmavě hnědé oči a masité vzpřímeně nesené uši. Ty jsou lžičkovitě otevřené, zakulacené na koncích a dlouhé mezi 10,5–12 centimetry. Srst je krátká, s výraznými pesíky a velmi hustou podsadou. Délka krycího chlupu je asi 3 centimetry. Název plemene už napovídá i charakteristické zbarvení, které je divoké. Existují celkem tři odstíny zbarvení – světlé, střední a tmavě divoké. Krycí barva je nahnědle šedá, doplněna o nahnědle žluté a černé konečky pesíků vytvářející stínovaní. Barva je rozložena stejnoměrně po celém těle, kdy divoké znaky (tj. oblast okolo nosu, oční kroužky, břicho, vnitřní strana končetin a spodina pírka) jsou bělavě zbarvené. Uši jsou černě lemované. Podsada je tmavě modrá až modrošedá, ostře ohraničená mezibarva je rezavě hnědá. Existuje i čtvrtý barevný ráz, který je divoký s ohnivým faktorem způsobující načervenalý nádech krycí srsti. Drápy jsou vždy tmavě rohovité.

 

Povaha vídeňského šedého

Patrně vás překvapí příjemná povaha tohoto divoce zabarveného králíka. Je důvěřivé a krotké povahy, lehce jej tak ochočíte. Z toho důvodu je často doporučován i do role domácího mazlíčka. Jeho něžná, přítulná a přátelská povaha z něj dělá ideálního rodinného společníka. Rád se tulí, nechá drbat za oušky a bez problémů vychází s každým, toleruje děti i zvířata. Bývá jemný, ale pokud je s ním hrubě zacházeno umí dát najevo svoji nelibost. Vídeňský šedý je živější, miluje pohyb a rozhodně by mu tak nemělo chybět pořádné vyžití v podobě výběhu a hraček. Poohlédněte se v našem e-shopu, kde vyberete jen to nejlepší. Pokud zrovna chlupáč nedovádí s hračkami, bude vašim věrným stínem. Je zvídavý, rád je v centru dění a potřebuje mít o všem přehled. Odstraňte tak veškeré nebezpečné věci, které by mu v cestě mohli ublížit. Ale nebojte, i tento chlupáč umí odpočívat.