Jdi na obsah Jdi na menu

Co by měli morčátka jíst

1) Voda

Voda je důležitá látka, která nesmí chybět. Voda by měla být česrtvá a hlavně v létě každý den měníme. Přes zimu, kdy je málo vitaminu, můžeme přidávat do vody vitamín C ve formách rozpustných tablet nebo kapek. Vodu můžeme umístit buď to do napáječky a nebo do misky. Miska je ovšem nevýhodná v tom, že morčátko brzo vodu znečistí a je nutné měnit častěji obsah misky.

2) Seno

Seno je důležité pro trávení, protože obsahuje nestravitelnou složku - vlákninu. Vláknina pomá pohybu potravy ve střevech a také vstřebává vodu. Seno by mělo mít morče každý den. Buď ho můžeme dát na zem, ale tam se může brzo znečistit. Dobré je ho dát do jesliček a nebo do koulí na seno. Morčata z jesliček seno vytahují a seno se nepodupe. Pokud máme zahardu, třeba jako já, můžeme si seno nasušit vlastní. Pokud, ale zaharadu nemáte je nutné seno kupovat. Buď ve zverimexu a nebo v jiných obchodech. Musíme dávat pozor, aby seno nebylo zapařené nebo shnilé. Nikdy nekupujeme seno, které je v zeleném obalu. Zde nepoznáme, jestli je seno v pořádku nebo ne.

K senu můžeme také podávat různé bylinky, hlavně v zimě, kdy je nedostatek vitamínu C v potravě. Vlastní zkušenost mám s kopřivama, které od jara do podzimu trhám a suším a potom podávám morčatům.

3) Suché směsi

V obchodech můžeme narazit na spoustu různých směsí. Buď si můžeme koupit směs hotovou a nebo koupit si jednotlivé složky a směs si smíchat doma. U nás doma morčátkům chutnají vojtěškové granule (pozor ! vojtěška nadýmá, proto podáváme jen v omezeném množství), granule, hrachové a kukuřičné lupínky, oves a slunečnicová semínka. U slunečnicových semínek by jsme měli dávat pozor, protože jsou hodně tučná a morčata, by mohla po nich tloustnou. Podáváme proto v omezeném množstí. Slunečnicová semínka také mají vliv na srst. Chovatelé králíku dávají svým králíku v době linání do suchého krmení právě slunečnicová nebo lněná semínka. Dále morčátkům chutnají sušenky delikan de lux, po kterých se opravdu mohou morčátka utlouct

PŘEHLED SUCHÉHO KRMENÍ

vojtkov_granule.jpg

 granule.jpg

 Vojtěškové granule  Granule
 hrachov_lupnky.jpg  kukuin_lupnky.jpg
 Hrachové lupínky  Kukuřičné lupínky
 oves.jpg  delux.jpg
 Oves  Delikan de lux sušenky
 

V

4) Zelenina, ovoce a jiné zelené krmení

Dostáváme se k tomu nejhlavnějšímu, to co baští morčátka nejraději. tato strava je pro morčata důležitá, jak už jsme psali výše, protože obsahuje vitamín C.

Zelenina: mrkev, okurka, salát ledový a hlávkových ( zde musím dávat pozor, aby nedošlo k nafouknutí), paprika  červená, zelená, žlutá), řepa, petržel (hlavně nať), brokolice, špenát , rajčata aj.

Ovoce: jablko, meloun, pomeranč, mandarinka, citron (některá morčata tyto kyselé věci moc nemusí), kiwi, hrušky (v menší míře, můžou způsobit plynatost) aj.

Nevhodné pro morčata: Syrové fazole

V létě, pokud máme zaharadu nebo máme místo, kde můžeme morčatům potravu natrhat, morčata to určitě potěší. Nikdy by jsme neměli trhat trávu v místech u silnice, tam, kde jsou továrny a také tam, kde se venčí psi. Pokud máme zahradu, můžeme morčeti vyrobit ohrádku, ve které se může samo napást a sníst trávy kolik chce.

Vhodné: smetanka lekařská (pampeliška) - morčata ji mají opravdu v oblibě, jitrocel, psárka, různé trávy apod.

Méně vhodné: jetel plazivý, vojtěška (může nadýmat)

Nevhodné (jedovaté): břečťan, narcis, hyacint, bledule, bolehlav, zlatý déšť aj.

Jak často krmit morče ?

Morče krmíme každý den 2-3 x denně ( ráno, odpoledne, večer ) a to v pravidelnou dobu. Morčata si na to již zvyknou a budou vědět, že v tuto dobu mají dostat najíst a budou se jídla dožadovat. Strava pro morčata by měla být pestrá a neměla by být jednotvárná. Morčata by měla mít vždy dostatek vody a sena.

Možná se to některým z Vás bude zdát divné, ale je to tak. Chovatelé co chovají doma morčata si mohou všimnout, že morče pojídá svůj vlastní trus. Možná utrousíte poznámky jako, že je morčátko "prasátko" a že se tohle nedělá. Právě naopak. Morčata mají jeden druh výkalu, který se liší od toho druhého - normálního, kterého vidíme v ubikaci. Tento typ trusu, který morče jí, většinou v ubikaci nenajdeme. Proč ho vlastně jí ? Protože tento trus obsahuje vitamíny B a K, nestrávenou vlákninu aj.