Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hu Wanlin

article preview

(Čína)

 

Hu Wanlin se narodil 12. prosince 1949 v čínském městě Mien-jang. Za svůj život získal pouze základní vzdělání. Další údaje o jeho životě jsou nejasné. Podle všeho měl celý život problémy se zákonem. V roce 1974 byl odsouzen na 15 let vězení za protistátní činnost, nakonec však byl podmínečně propuštěn. V 80. letech 20. století byl odsouzen dokonce na doživotí za úmyslné zabití jakéhosi obchodníka, zpronevěru a obchod se ženami. Právě během Huova pobytu ve vězení došlo k zásadní události v jeho životě. Ačkoliv mu scházelo jakékoliv odborné vzdělání, začal ve vězení léčit své spoluvězně. Od roku 1993 se stal neoficiálním vězeňským léčitelem.

V roce 1997 byl Hu opět podmínečně propuštěn. Rozhodně tím však neskončil se svou léčitelskou praxí. Tu začal provozovat v provinciích Šan-si a Šen-si, ve kterých si dokonce vybudoval dvě provizorní nemocnice. Tato činnost mu přinášela značný zisk, což mu umožňovalo podplácet místní úřady. Ty poté rády přimhouřily oči nad faktem, že "doktor" Hu nevlastní lékařskou licenci. To platilo do února 1998, kdy bylo Huovi zakázáno nadále pokračovat ve své praxi. Hua to však nijak neodradilo, pouze se přesunul do provincie Che-nan.

V té době byl Hu slavným a vyhledávaným léčitelem. O jeho zázračných schopnostech byla dokonce napsána kniha. Hu svým pacientům prodával zejména vlastnoručně vyrobené bylinné nápoje. Ty však obsahovaly síran sodný. Následkem konzumace většího množství tohoto "zázračného elixíru" zemřelo mnoho Huových pacientů na dehydrataci. Hu o sobě také tvrdil, že pouhým pohledem dokáže úspěšně určit pacientovu diagnózu. Během 2 sekund tak stanovil příčinu pacientových problémů a naordinoval mu patřičnou léčbu (nejlépe jeho "zázračný elixír"). Špatně stanovená diagnóza měla za následek smrt dalších několika pacientů.

18. ledna 1999 došla úřadům trpělivost a Hu byl zatčen pro podezření ze zavraždění minimálně 146 pacientů. Není jasné, jak následné vyšetřování pokračovalo, jisté je pouze to, že Hu nakonec z těchto vražd obviněn nebyl. Místo toho byl 1. října 2000 uznán vinným z provozování lékařské praxe bez lékařské licence. Ještě tentýž den byl odsouzen k 15 letům vězení, pozbytí volebního práva na 5 let a finanční pokutě ve výši 150 000 jüanů.

Ani v tomto případě si neodseděl celý trest, protože v roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Podle zpráv z místního tisku se po svém propuštění téměř okamžitě vrátil ke své "lékařské praxi". V roce 2014 zemřel jeden z Huových pacientů, student a velký zastánce tradiční čínské medicíny Yun Xuyang (22 let). Tomu Hu prodal speciální bylinný nápoj a zakázal mu přísun jakýchkoliv tekutin... Výsledky pitvy tohoto mladíka byly podle soudu neprůkazné a tak byl Hu zbaven všech obvinění. Hu tak podle všeho ve své "lékařské praxi" pokračuje dodnes.

 

Zdroje: wikipedia.org, theguardian.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 3
Celkem: 1057359
Měsíc: 12532
Den: 342