Jdi na obsah Jdi na menu
 


Faryion Wardrip

article preview

(USA)

 

Životopis

Narodil se 6. března 1959 v Salemu v Indianě. Není známo, zda byl jako dítě vystaven jakékoliv formě týrání či zneužívání. V podstatě lze jeho dětství popsat jako normální. Po absolvování základní školy začal studovat střední školu, tu ale nikdy nedokončil. V roce 1978 vstoupil do Národní gardy. Po 6 letech služby byl ale propuštěn kvůli různým kázeňským přestupkům (kouření marihuany, výtržnictví, nedovolené opuštění kasáren). V březnu 1983 se Wardrip poprvé oženil. Jeho manželkou se stala Johnna D. Jacksonová, se kterou měl Wardrip dvě děti. Manželství však rozhodně nebylo šťastné. Wardrip byl v té době drogově závislý, navíc byl silným alkoholikem. Nebyl schopen udržet si stálou práci, takže je Johnnini rodiče museli finančně podporovat. Nebylo neobvyklé, že manželé neměli peníze ani na jídlo. V prosinci 1985 ale Johnně došla s Wardripem trpělivost, sebrala děti a odstěhovala se od něj. Zároveň zažádala o rozvod, který nakonec proběhl v říjnu 1986.

 

Série vražd

21. prosince 1984 - Terry Lee Simsová (20 let) pracuje jako EKG specialistka v Bethania Hospital ve Wichita Falls. Zároveň studuje na nedaleké univerzitě. 20. prosince 1984 ve 23:00 jí a její kolegyni Lezy Boonové končí směna v nemocnici. Spolu pak jedou ke společnému známému, kde si vymění vánoční dárky. Obě dívky jsou domluvené, že půjdou ještě k Lezy, aby pomohla Terry s učením na blížící se zkoušku a pak u ní přespí. Lezy je však náhle nucena vrátit se do nemocnice a vzít směnu navíc. Odveze tedy Terry k sobě a sama se pak vrátí do nemocnice. V tu chvíli je asi 00:30 21. prosince 1984. Terry se sotva začne učit, když zvenku uslyší jakýsi hluk. Odloží knihu a jde se podívat, co se děje. Sotva otevře dveře, vrhne se na ni Wardrip. Terry se mu dokáže vytrhnout a uteče do koupelny, kde se zamkne. Wardrip však bohužel snadno vyrazí koupelnové dveře a znovu se na Terry vrhne. Oběť však klade tuhý odpor a Wardrip je nucen svázat Terry ruce elektrickým kabelem. Následně Terry brutálně znásilní. Poté jí zasadí 11 bodných ran nožem. Pak ještě převrátí byt vzhůru nohama a nakonec odchází pryč. Nezajímá ho, že Terry je v té chvíli stále naživu. Trvá ještě několik dalších minut, než Terry zemře následkem velké ztráty krve. Lezy najde tělo své kamarádky po návratu z práce. Okamžitě je zavolána policie, která na místě činu nalezne vrahův otisk prstu. Později je také nalezen vzorek vrahova spermatu.

19. ledna 1985 - Toni Jean Gibbsovou (23 let) Wardrip znal. Pracovala totiž jako zdravotní sestra ve Wichitské všeobecné nemocnici, kde v té době pracoval jako vrátný. 19. ledna udělala Toni osudovou chybu. Nabídla totiž Wardipovi, že jej odveze domů. V momentě, kdy spolu seděli v autě na ni začal Wardrip křičet a bít ji hlava nehlava. Pak ji donutil, aby zajela na špinavou polní cestu za městem. Tam ji přinutil vystoupit z auta a odtáhl ji do odstaveného vraku školního autobusu. Tam z ní serval šaty a znásilnil ji. Když bylo po všem, zasadil Toni celkem 6 bodných ran nožem. Tři rány zasáhly její záda, tři její hrudník. Další dvě řezná poranění měla Toni na rukou, pravděpodobně od toho jak se bránila útočníkovým ranám. Pak se Wardrip sebral a odešel pryč. I tentokrát je však jeho oběť stále naživu. Nebohá Toni se nahá a v obrovských bolestech vyplazí z autobusu. Zoufale se snaží odplazit a najít pomoc. Po 30 metrech však už nemůže dál, opouštějí ji síly. I přes velký boj nakonec Toni umírá na ztrátu krve. Její tělo je nalezeno o 2 dny později uprostřed pole za městem Wichita. I tentokrát je na místě činu nalezeno vrahovo sperma.

Z vraždy Toni Gibbsové byl původně podezřelý Danny Laughlin (24 let). Ten se totiž s obětí několik dní před vraždou setkal v jednom baru. Také byl známý tím, že v okolí místa činu rád jezdil na motorce. Navíc neprošel testem na detektoru lži a neustále měnil svou výpověď. Nicméně jeho DNA se neshodovala s vrahovou. I tak byl nakonec Laughlin postaven před soud. Ten ho ovšem nakonec zprostil všech obvinění a Danny Laughlin byl propuštěn na svobodu.

24. března 1985 - Wardrip je zrovna na cestě do Fort Worthu, kde si chce najít práci. Tam se v jednom z barů setká s Debrou Sue Taylorovou (25 let). Přišla tam sice se svým manželem, ale protože byl brzy unavený, odešel domů sám. Debra pak s Wardripem protančí a propije celý večer i následné ráno. Wardrip nakonec Debru požádá, zda by jej neodvezla domů. Debra souhlasí. Když spolu nasednou do jejího auta, Wardrip jí začne dělat návrhy. Debra ho ale odmítne, což Wardripa rozzuří natolik, že se na Debru vrhne a zabije ji. Pak zajede na východ města, kde tělo své oběti odhodí na staveništi. Zde je také nalezeno zedníky o 5 dní později.

Z vraždy Debry Taylorové je pro změnu podezřelý její manžel. Nakonec proti němu není vzneseno žádné obvinění, ale jen pouhý stín podezření obrátil proti němu jak manželčinu, tak jeho vlastní rodinu.

20. září 1985 - Wardrip unese servírku Ellen Blauovou (21 let) v momentě, kdy se žena vrací po práci ke svému autu. Wardrip ji donutí nasednout do auta a jet mimo město. Tam ji nakonec uškrtí. U výslechu později Wardrip uvedl, že tentokrát svou oběť škrtil tak silně, "že jsem slyšel, jak jí prasklo pár kostí v krku." Pak nasedne do jejího auta a jede zpět do Wichita Falls. Tam z auta vystoupí a jde pěšky domů. Tělo Ellen je nalezeno až 10. října 1985. V tu dobu bylo již ve značném stádiu rozkladu, navíc bylo okousané od zvěře. Není vyloučeno, že i tato oběť byla znásilněna (její tělo bylo nahé), ale kvůli stavu těla to již nebylo možno určit se stoprocentní jistotou. I tato oběť Wardripa znala.

6. května 1986 - Wardripovou poslední obětí se stane servírka Tina Elizabeth Kimbrewová (22 let), se kterou se nedávno předtím seznámil. Wardrip zaklepe na dveře jejího bytu a v momentě, kdy mu Tina otevře, se na ni vrhne a odtáhne ji do ložnice, kde ji udusí polštářem. Wardrip později jako důvod této vraždy uvedl: "Byla až moc podobná mé bývalé manželce."

 

Zatčení a soud

9. května 1986 zavolá Wardrip na policii z Galvestonu a vyhrožuje spácháním sebevraždy. Když na místo dorazí policisté, Wardrip se jim vzdá a přizná se k vraždě Tiny Kimbrewové. Během výslechů se rovněž zmíní o tom, že znal zavražděnou Ellen Blauovou. Nikdo bohužel nevěnuje této poznámce pozornost a tak je Wardrip obviněn pouze z vraždy Tiny Kimbrewové, za kterou je nakonec odsouzen k 35 letům ve vězení. V prosinci 1997 je dokonce podmínečně propuštěn. Wardrip se odstěhuje do města Olney v Texasu, kde začne nový život. Znovu se ožení, konečně si najde stálou práci v továrně na výrobu prosklených dveří, začne finančně podporovat místní kostel a dokonce vyučuje v nedělní škole.

V roce 1999 však začne policie ve Wichita Falls znovu prošetřovat dosud nevyřešené případy vražd. Mezi nimi jsou i vraždy Terry Simsové, Toni Gibbsové a Ellen Blauové. Testy DNA totiž potvrdily, že tyto ženy zavraždil stejný pachatel. Teprve tehdy si jeden z detektivů všimne Wardripovy poznámky během výslechu. Navíc se mu podaří zjistit, že Ellen Blauová žila jen pár metrů od Terry Simsové a že Wardrip pracoval ve stejné nemocnici jako Toni Gibbsová. To však na obvinění nestačí, byl potřeba pádnější důkaz. Jeden z detektivů se proto vypravil do továrny, kde Wardrip pracoval a počkal si dokud nešel Wardrip na přestávku. Pak už si jen počkal dokud Wardrip nedopil svoji kávu. Pak k němu přistoupil a zeptal se ho, zda by mu nenechal prázdný kelímek od kávy, protože někam potřebuje vyplivnout svůj žvýkací tabák. Nic netušící Wardrip souhlasil a tím se de facto sám odsoudil. Z jeho kelímku byl odebrán vzorek jeho DNA, který se dokonale shodoval s DNA vraha tří žen ve Wichita Falls. Wardrip byl okamžitě zatčen.

Během výslechů se Wardrip přiznal nejen k vraždám Terry Simsové, Toni Gibssové a Ellen Blauové, ale i k vraždě Debry Taylorové ve Fort Worthu. Za každou z těchto vražd byl Wardrip souzen zvlášť. Za vraždy Toni Gibbsové, Ellen Blauové a Debry Taylorové byl odsouzen k doživotnímu vězení. Za vraždu Terry Simsové však byl odsouzen k trestu smrti. V roce 2008 doporučil federální soud změnit jeho rozsudek na doživotí kvůli údajně nedostatečné Wardripově obhajobě. Ke stejnému závěru pak dospěl soud v roce 2014, kdy bylo státu Texas doporučeno změnit Wardripův rozsudek na doživotí nebo zahájit nový soudní proces. V prosinci 2014 texaský odvolací soud tyto námitky zamítl a potvrdil Wardripovi trest smrti. I v současné době tak Faryion Wardrip zůstává v cele smrti a čeká na popravu smrtící injekcí.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1058798
Měsíc: 12612
Den: 648