Jdi na obsah Jdi na menu
 


Filmy o sériových vrazích

Podobně jako u knih zde předkládám seznam mých oblíbených filmů na téma sérioví vrazi. A i tady platí, že tu mají své místo jak vrazi reální tak i ti fiktivní.

 

1. Sedm. Pro mě jednoznačně nejlepší film Davida Finchera a absolutní top mezi filmy o sériových vrazích. Výborní herci, hudba, kamera a naprosto strhující depresivní atmosféra, kterou ještě umocňuje všudypřítomný déšť. Výborný konec pak už jen dovršuje Fincherovo mistrovské dílo. Promiň Hannibale, ale Sedmička je prostě král tohoto žánru.

2. Mlčení jehňátek. Stejně jako u knih i tady Mlčení jehňátek skončilo těsně pod vrcholem. Tento thriller má jen jednoho krále a tím je Anthony Hopkins v roli Hannibala Lectera. Jeho životní výkon byl posléze zcela zaslouženě korunován Cenou Akademie. A jelikož jsem film viděl ještě jako dítě, musím uznat, že jeho geniální kanibal mi přivodil nejednu bezesnou noc. Moje okolí navíc jistě ocenilo, že jsem často opakoval jednu repliku z tohoto filmu. Nebudu prozrazoval jaká replika to byla, jen napovím, že šlo o popis čichového vjemu jedné osoby :)

3. Halloween. Hodně jsem uvažoval jestli tohoto zakladatele slasher žánru zařadit do tohoto žebříčku. Přece jen, tohle už s realitou nemá absolutně nic společného. Pak jsem ale usoudil, že v přímé konfrontaci  by Michael Myers Hannibalu Lecterovi nakopal zádel a proto sem po zásluze patří :) Původní Halloween je prostě jiný než drtivá většina jeho následovníků. Film má atmosféru, vraždami i krví se tady šetří a k tomu ta geniální Carpenterova hudba....

4. Z pekla. Na rozdíl od knižní předlohy se její filmová adaptace na vrchol nedostala. A najde se tu i pár výhrad. Ne každému vyhovuje videoklipový střih filmu, film je paradoxně víc komiksový než jeho komiksová předloha a navíc vyobrazení inspektora Abberlinea jako fešného krasavce, který má jasnovidecké vize.... Ale klady pořád převládají. Johny Depp je tu v nejlepší formě, hudba je výborná, atmosféra taky, Heather Graham je jednoznačně tou nejkrásnější Mary Jane Kelly ve filmové historii a Ian Holm Vás v závěru přesvědčí, že i z Bilbo Pytlíka může jít strach....

5. Zodiac. A znovu David Fincher. Tady platí, že největší plus tohoto filmu, se může velice rychle změnit na jeho největší mínus.  Mluvím o až dokumentární pečlivosti, se kterou k látce Fincher přistoupil. To, co jiní ocení jako historicky věrnou adaptaci, jiní odsoudí za jeho zdlouhavost a přemíru snahy natočit něco na způsob hraného dokumentu. A ať patříte do jakéhokoliv z těchto táborů, budete mít svým způsobem pravdu. Mě Fincherova doslovnost vyhovovala a film jsem si užil.

 

Dostali jste teď chuť na nějaký dobrý film? Nákupem přes KnihyDobrovsky.cz můžete nejen zkrátit dlouhý večer napínavým filmem, ale zároveň podpoříte chod těchto stránek. Pro čtenáře ze Slovenska je tu pak Gorila.sk. Každé podpory si nesmírně vážím a děkuji za ni.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dejv23 - Další filmy

Já bych zde rád zmínil ještě snímky o skutečných sériových vrazích-
MY FRIEND DAHMER- skvělý snímek inspirující se na základě stejnojmenného komiksu, který napsal a nakreslil spolužák Jeffreyho Dahmera ze školy. Je to ukázka Jeffreyho z trochu jiného úhlu než můžete vidět v jiných filmech o tomto charakteru.
MR.DEAR GACY- Jason Moss byl student, co se pokusil dostat do hlavy slavnému vrahovi Johnu Waynu Gacym, je to epický snímek plný napětí, kdy až do konce čekáte, co se bude dít. Opět to neukazuje vraždění, ale je to spíše náhled do hlavy. Jason Moss posléze se setkal i s Jeffreym Dahmerem a Richardem Ramirezem a 6.6.2006 spáchal sebevraždu.
OBČAN X- Tento o dost starší unikátní snímek ukazuje průběh vyšetřování po ruském kanibalovi Čikatilovi.
ZRŮDA- Velmi ceněný snímek, který ukazuje život Aileen Wuornos. Film má emoce a ukazuje zcela jiný pohled na sériového vraha. Doporučuji.
Rád bych zmínil více snímků, ale tohle jsou moji nejmilovanější a na závěr musím doporučit naprostou lahůdku, která bohužel je čistě smyšlená Quentinem Tarantinem Takový Normální Zabijáci (Natural Born Killers) je to hotový nářez, nejlepší ukázka zamilovaných vrahů xD

 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1061461
Měsíc: 12170
Den: 491