Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zodiac

article preview

(USA)

 

Série vražd

20. prosince 1968 - Dvojice středoškoláků Betty Lou Jensenová (16 let) a David Faraday (17 let) jsou na svém prvním rande. Původně sice chtěli navštívit vánoční koncert na jejich škole, ale nakonec jen krátce navštívili společného kamaráda a šli na večeři do restaurace. Poté nasedli do auta a odjeli na Lake Hermann Road u nedalekého jezera na okraji města Benicia ve státě Kalifornie. Na místo dorazili asi ve 22:15. David zaparkoval matčino auto v místě, které bylo vyhledávané milenci v širém okolí. Přibližně ve 23:00 vedle nich zastavilo neznámé auto řízené jakýmsi mužem. Není jasné, co se přesně stalo, ale je pravděpodobné, že muž vystoupil z auta, namířil na milence pistoli a z bezprostřední blízkosti střelil Davida do hlavy. Betty otevřela dveře auta a dala se na útěk, ale útočník ji 5x střelil do zad. Muž poté nasedl do svého auta a odjel. Mrtvá těla obou teenagerů byla nalezena druhý den asi v 11:00.

5. července 1969 - Krátce po půlnoci opouští Darlene Elizabeth Ferrinová (22 let) svůj dům, nasedne do auta a vyzvedne Michaela Mageaua (19 let). Společně dojedou k Blue Rocks Springs Park ve městě Vallejo (jen pár kilometrů od místa první vraždy). Podle Michaela proto, aby si promluvili. Co dělala vdaná žena v noci v zaparkovaném autě u odlehlého parku s nezadaným mladíkem, se nikdy nepodařilo zjistit, nicméně to ani není důležité. Těsně po jejich příjezdu vedle nich zaparkovalo jiné auto. To ovšem po chvíli zase odjelo. Asi za 10 minut bylo však neznámé auto zpět, tentokrát zaparkovalo za nimi. Z neznámého auta vyšel muž s baterkou, přistoupil k Darleninu autu a obrátil proti dvojici svoji svítilnu. V tu chvíli se ozvalo 5 výstřelů. Darlene i Michael byli zasaženi, Darlene podstatně více. Muž se otočil a pomalu se vracel ke svému autu, vtom ale uslyšel Michaelovo sténání. Vrátil se proto a do každého z těl střelil další 2 rány. Pak teprve odjel pryč.

Výstřely slyšel hlídač parku, který zavolal na policii. Policisté mu však nevěřili, domnívali se, že slyšel ještě poslední pozůstatky oslav Dne nezávislosti. Když však později na místě našla trojice mladíků těla Darlene a Michaela, policisté si uvědomili svou chybu. Je až neuvěřitelné, že Michael útok přežil. Michael měl totiž mindráky ze své vytáhlé a hubené postavy, proto nosil i v létě několik vrstev oblečení. To mu tentokrát zachránilo život. Darlene takové štěstí neměla a po příjezdu policistů byla prohlášena za mrtvou. Michael později vraha popsal jako bělocha ve věku 26 - 30 let, vysokého asi 173 cm a vážícího asi 88 - 91 kg. Útočník měl rovněž krátké světle hnědé a kudrnaté vlasy.

Asi v 00:40 zavolal jakýsi muž na policejní oddělení ve Valleju a řekl: "Chci nahlásit dvojnásobnou vraždu. Jestli pojedete asi míli na východ od Columbus Parkway, najdete děti v hnědém autě. Byly zastřeleny Lugerem 9 mm. Zabil jsem i ty děti minulý rok. Na shledanou." Policie vystopovala hovor do telefonní budky u čerpací stanice na Springs Road, jen asi půl kilometru od domu zavražděné Darlene Ferrinové a jen několik bloků od místní policejní stanice. Během hodiny po vraždě zavolal třem Darleniným kamarádkám neznámý člověk. Na druhém konci však bylo slyšet pouze něčí těžké oddechování. To by mohlo naznačovat, že vrah Darlene znal.

1. srpna 1969 obdržely noviny Vallejo Times Herald, San Francisco Chronicle a The San Francisco Exeminer téměř identické dopisy plné pravopisných chyb. Pisatel se v nich přihlásil k vraždám u Lake Hermann Road a v Blue Rocks Springs Park. Každý z těchto dopisů také obsahoval část šifry, o které pisatel tvrdil, že obsahuje jeho identitu. Dále požadoval, aby byla šifra otištěna na prvních stránkách zmíněných novin: "Pokud se tak nestane, budu celý víkend kroužyt po okolí a zabíjet lidi, dokud jich nezabiju tucet." Část šifry otiskli pouze v San Francisco Chronicle a to ještě na třetí straně. Pod ní bylo otištěno vyjádření policejního ředitele, který tvrdil, že pokud pisatel dopisu chce, aby mu policie uvěřila, že je vrah, musí poslat nějaké důkazy. Během následujícího víkendu nedošlo k žádné vraždě a nakonec byly v novinách otištěny všechny části šifry.

7. srpna 1969 obdržel San Francisco Exeminer další dopis, který začínal slovy: "Vážený editore, tady Zodiac." V dopise pisatel zmínil detaily vražd, které nebyly zveřejněny a navíc dodal, že pokud se policii podaří prolomit šifru, zjistí pisatelovo jméno. Hned den poté byla vrahova šifra opravdu prolomena. Zasloužil se o to středoškolský profesor historie a amatérský kryptolog Donald Harden a jeho manželka Betty (která nakonec hrála v rozluštění šifry zásadní roli). Šifra je opět plná pravopisných chyb a pisatel se v ní často odvolává na povídku jménem "Nebezpečná hra". Dále je v šifře uvedeno, že vrah sbírá otroky pro posmrtný život. Právě proto policii nemůže sdělit svoji identitu, protože by mu to zkomplikovalo hledání dalších otroků. Nicméně policie se zdráhala uvěřit tomu, že by amatéři byli schopni rozluštit vrahovu šifru a nakonec manželům uvěřili až o 4 dny později.

27. září 1969 - Milenecký pár Bryan Calvin Hartnell (20 let) a Cecelia Ann Shepardová (22 let) si udělali výlet autem k jezeru Berryessa. Asi v 16:00 k nim přistoupil běloch vysoký asi 180 cm, vážící asi 77 kg s černou popravčí kuklou na hlavě, se slunečními brýlemi na očích a s bílým symbolem kříže v kruhu, který připomínal zaměřovač. Muž na dvojici namířil pistoli a řekl jim, že právě uprchl z vězení buď v Coloradu nebo v Montaně. Při svém útěku údajně zabil stráž a ukradl auto. Tím už ale nemůže jet dál a tak požadoval, aby mu Bryan dal klíčky od jeho auta a všechny své peníze, aby mohl utéct do Mexika. Bryan muži ochotně vyhověl. Neznámý poté přinesl provaz a řekl Cecelii, aby Bryana svázala. Bryan si lehl na břicho a Cecelia mu svázala ruce. Pak si i ona lehla na břicho a nechala se svázat neznámým mužem. Ten poté zjistil, že Bryan není svázán dostatečně pevně a proto mu pouta utáhl. Pak muž řekl: "A teď vás pobodám." Jakmile to dořekl, vytáhl nůž a začal do dvojice bodat. Nejprve do Bryanových zad, pak se zaměřil na Cecelii. Ta se však začala zmítat a převalovat. Proto některé rány nožem zasáhly i její břicho. Cecelia utrpěla celkem 10 bodných ran, Bryan 6. Útočník pak ještě načmáral černým fixem na Bryanovo auto svůj zvláštní symbol a pod něj napsal: "Vallejo/12-20-68/7-4-69/září-27-69/nožem". Pak teprve útočník zmizel. Bylo až neuvěřitelné, že oba napadení byli v tu chvíli naživu a dokonce si dokázali přivolat pomoc. Na jejich zoufalé volání o pomoc zareagoval muž, který se svým synem rybařil na jezeře. Oba napadené odvezla sanitka. Bryan přežil, ale Cecelia zemřela druhý den odpoledne.

Ten stejný den v 19:40 zavolal do kanceláře šerifa v Napa neznámý muž a řekl: "Chci nahlásit vraždu, vlastně dvojitou vraždu. Obě těla najdete asi 2 míle na sever od Park Headuarters. Přijeli tam v bílém Volkswagenu. Zabil jsem je." Hovor byl vysledován do telefonní budky kousek od mycí linky na Main Street ve městě Napa. Policisté byli schopni z telefonního sluchátka získat otisk mužské dlaně.

11. října 1969 - Na křižovatce Mason a Gary Street v San Franciscu nastupuje jakýsi muž do taxíku. Ten řídí Paul Lee Stine (29 let). Muž chce zavézt na roh Washington Street a Maple Street. Když dojedou na místo a Paul zastaví u chodníku, zrovna kolem prochází jakýsi muž se psem. Pasažér trošku znervózní a řekne, že si to rozmyslel a že chce zavézt o kus dál na Cherry Street. Když dorazí na místo určení, pasažér vytáhne pistoli a střelí Paula do hlavy. Ten je na místě mrtvý. Pak mu vrah sebere peněženku a klíče od auta a utrhne mu kus zakrvácené košile. Je právě 21:55, když vrah vystoupí z taxíku, otevře dveře spolujezdce a pečlivě otře interiér auta. Pak otře dveře u spolujezdce. Poté odejde směrem k parku Presidio. To vše pozoruje trojice mladíků, kteří okamžitě zavolají na policii. Zde dojde k patrně osudové chybě. Volající mladík totiž řekne, že vrah je muž v černé bundě. Policistům v terénu však bylo do vysílaček řečeno, že podezřelý je černý muž, tedy černoch. Dva policisté zareagovali na výzvu ve vysílačce a směřovali k místu činu. Uviděli, jak proti nim jde běloch v černé bundě. Zeptali se ho, jestli neviděl něco podezřelého. Muž odpověděl, že viděl muže mávajícího zbraní, který utekl na východ. Kdyby nedošlo k oné chybě, v tuto chvíli by měl muž na sobě pouta a policisté by si všimli, že na jeho bundě je čerstvá krev. Bohužel ho však nechali projít a spěchali na místo činu... Když se na tento omyl přišlo, byl park Presidio prohledán policejními psy, ale to už byl vrah dávno pryč. Později policisté muže popsali jako bělocha ve věku asi 35 - 45 let s nakrátko ostříhanými vlasy, vysokého asi 173 - 175 cm. Podobně muže popsali i mladíci, kteří zavolali na policii. Nakonec se však policii podařilo najít alespoň nějakou stopu. I přes veškerou vrahovu snahu zamést po sobě stopy byl na dveřích auta nalezen otisk prstu, který rozhodně nepatřil zavražděnému Paulu Stinemu.

13. října 1969 obdržela redakce San Francisco Chronicle dopis, ve kterém se pisatel hlásil k poslední vraždě a jako důkaz přiložil kus zakrvácené košile zavražděného taxikáře. Pisatel dále vyhrožoval, že zaútočí na školní autobus: "Odstřelím jim pneumatiku a pak už jen budu střílet do děcek, která budou vybíhat ven." Toto sdělení mělo za následek, že ke každému školnímu autobusu v okolí byl přidělen policista a školní autobusy, které jezdily přes zalesněné oblasti, byly navíc doprovázeny policejním autem. Tuto výhrůžku však vrah naštěstí nesplnil.

20. října 1969 zavolal na Oaklandské policejní oddělení muž, který tvrdil, že je Zodiac a požadoval, aby se jeden z dvojice předních právníků F. Lee Bailey nebo Melvin Belli objevil v ranní show v televizi KGO-TV. Belli do show opravdu dorazil. Hned několikrát do televize volal muž, který tvrdil, že je Zodiac. Uvedl navíc, že jeho pravé jméno je Sam. Belli souhlasil, že se s ním druhý den setká, muž se však nikdy neukázal.

8. listopadu 1969 vrah poslal do redakce San Francisco Chronicle dopis s další šifrou. Ta nebyla nikdy rozluštěna, ale v samotném dopise pisatel oznamoval, že zavraždil již 7 lidí. Žádné další podrobnosti však nepřipojil. Hned o den později dostala redakce San Francisco Chronicle od Zodiaca dokonce sedmistránkový dopis. I tentokrát v něm pisatel tvrdí, že spáchal již 7 vražd a uvádí, jak těsně po vraždě Paula Stineho prošel kolem dvojice policistů, kteří ho nechali jít. I tentokrát však chybějí jakékoliv podrobnosti o jeho dalších údajných vraždách.

20. prosince 1969 dostal dopis od Zodiaca i již zmíněný právník Belli. K dopisu byl přiložen další kus zakrvácené košile Paula Stineho. Pisatel v dopise prosí Belliho o pomoc, protože již nedokáže ovládat svou touhu zabíjet. V dopise rovněž Bellimu popřeje veselé Vánoce. Pisatel však nepoužije klasický americký výraz Merry Christmas, ale Happy Christmas, což je výraz, který se používá především ve Velké Británii. To některé badatele vede k domněnce, že Zodiac byl ve skutečnosti Brit.

22. března 1970 - Těhotná Kathleen Johnsová jede se svou 10měsíční dcerou do města Petaluma, aby navštívila svou matku. Když projíždí kolem Modesta, auto jedoucí za ní začne troubit a blikat světly. Kathleen proto zastaví, druhé auto udělá totéž. Vystoupí z něj muž a řekne jí, že si všiml, že má Kathleen uvolněné pravé zadní kolo. Zároveň se nabídl, že jí kolo utáhne. Když to udělal, nasedl zpět do svého auta a odjel. Kathleen znovu nastartovala, ale ujela sotva pár metrů, když jí zrovna pravé zadní kolo upadlo. Muž se vrátil a nabídl jí, že ji i její dceru odveze k nejbližší benzínové pumpě. Kathleen souhlasila. Během jízdy několikrát projeli kolem benzínky nebo autoservisu, ale muž nezastavil. Místo toho asi 90 minut jezdil stále dokola kolem města Tracy. Když se ho Kathleen zeptala, proč nikde nezastavil, muž okamžitě změnil téma rozhovoru. Zničehonic však řekl: "Ty víš, že tě chci zabít. Stejně tak moc dobře víš, že umřeš." Muž ovšem musel v jednu chvíli zastavit na křižovatce. Toho Kathleen využila, společně s dcerou vyskočila z auta a schovaly se do pole. Muž také vystoupil a prohledával pole pomocí baterky. Křičel přitom, že Kathleen nechce ublížit. V tu chvíli však přijel kamion, kterému mužovo auto blokovalo cestu. Řidič kamionu vystoupil a začal nadávat: "Co tady sakra děláš? Nemůžu kvůli tobě projet!" Muž, který nabídl Kathleen odvoz, zhasnul baterku, nasedl do auta a odjel. Kathleen poté zastavila jakási žena, která ji odvezla na policejní stanici v Pattersonu. Tam Kathleen vypověděla, co se jí stalo. Během své výpovědi si všimla podobizny muže podezřelého z vraždy taxikáře Stineho. Uvedla, že je to ten stejný muž, který ji unesl. Policie později zjistila, že únosce se vrátil k autu Kathleen, přimontoval zpět upadlé kolo, odjel s ním na jiné místo a tam auto zapálil.

20. dubna 1970 redakce San Francisco Chronicle dostala další gramaticky špatný dopis společně se šifrou, do které pisatel údajně opět skryl své pravé jméno. Dále dodal, že není zodpovědný za nedávný bombový útok na policejní stanici v San Franciscu, i když uvedl, že "zabití policajta je cennější než zabití civilysty, protože policajt může opětovat střelbu." V dopise bylo i schéma bomby, o které pisatel tvrdil, že ji použije k útoku na školní autobus. Na konci dopisu je uvedeno, že Zodiac již spáchal 10 vražd, i když opět schází podrobnosti, se kterými se dříve rád chlubil. Šifru s údajným vrahovým jménem se nikdy nepodařilo rozluštit. O 8 dní později následoval další dopis, ve kterém pisatel vyhrožoval, že vyhodí do vzduchu školní autobus "pokud nezačnou lidi nosit pěkné odznaki se Zodiacovým symbolem."

26. června 1970 následoval další dopis, ve kterém pisatel vyjádřil pobouření nad tím, že lidé nenosí odznaky s jeho symbolem. Dále uvedl, že nedávno zavraždil muže v zaparkovaném autě. Tím pravděpodobně myslel vraždu policejního seržanta Richarda Radetiche, kterého někdo zastřelil v jeho služebním autě. Policie ovšem kategoricky odmítla, že by byl vrahem Zodiac. Hlavním argumentem pak bylo, že vrah použil jinou zbraň, než kterou používal Zodiac. V dopise rovněž chybějí jakékoliv detaily této vraždy, což pravděpodobně dává za pravdu těm, kteří se domnívají, že Zodiac si chtěl přivlastnit vraždu, o které se dočetl v novinách. K dopisu byla také přiložena šifra a mapa, která měla policii dovést k údajné Zodiacově bombě. Ani tuto šifru se nikdy nepodařilo prolomit. Na závěr dopisu pisatel uvedl, že spáchal již 12 vražd.

24. července 1970 se Zodiac v dalším dopisu přihlásil k únosu Kathleen Johnsové. O 2 dny později následoval dopis, ve kterém pisatel zevrubně popisoval, jakými způsoby bude mučit své otroky. Dále dodal, že spáchal již 13 vražd a přidal menší vysvětlivku pro rozluštění jeho mapy z dřívějšího dopisu. Díky tomu se nakonec v roce 1981 podařilo zjistit, že mapa ve skutečnosti ukazuje na místa vražd spáchaných Zodiacem.

7. října 1970 obdržela redakce San Francisco Chronicle pohlednici se Zodiacovým znakem údajně nakresleným krví. Text byl poskládán z vystřižených písmen z novin. V pohlednici bylo 13 děr, patrně odkazujících na 13 spáchaných vražd.

27. října 1970 dostal pohlednici od Zodiaca i reportér Chronicle Paul Avery. O několik dní později dostal anonymní dopis, který ho upozorňoval na podobnost mezi vraždami spáchanými Zodiacem a vraždou Cheri Jo Batesové, ke které došlo 30. října 1966. Cheri byla 18letá studentka Riverside Community College. Ten večer strávila ve školní knihovně, která zavírala ve 21:00. Cheri byla nalezena mrtvá druhý den ráno kousek od knihovny mezi dvěma opuštěnými domy, jež byly určeny k demolici. Byla brutálně zbita a ubodána. Navíc měla podříznuté hrdlo. Kousek od místa činu byl nalezen pánský manžetový knoflíček a pánské hodinky, které se zastavily na čase 00:24. Policie ovšem uvedla, že k vraždě muselo dojít mnohem dříve. Při prohlídce Cheriina Volkswagenu bylo zjištěno, že měla vytažené kabely vedoucí od rozdělovače ke svíčkám. Měsíc po vraždě obdržela policie i místní noviny dopis, ve kterém pisatel popsal detaily vraždy, které nebyly uvedeny v tisku a přiznal se k vraždě Cheri. Navíc uvedl, že nebyla první ani poslední. Půl roku po vraždě obdržel Cheriin otec dva téměř identické dopisy, kde opět pisatel uvedl, že obětí bude více. Dopisy byly podepsány jakousi čmáranicí, která vzdáleně připomínala písmeno Z. Poté, co Avery napsal článek o podobnosti mezi vraždami spáchanými Zodiacem a vraždou Cheri, obdržela police dopis od Zodiaca, ve kterém se opravdu přihlásil k její vraždě. Opět však chybí jakékoliv detaily. Sám Avery a policejní oddělení v Riverside uvedli, že vrahem Cheri nebyl Zodiac a pouze se za jejího vraha prohlásil ve svém dopise.

22. března 1971 dostal Avery další pohlednici od někoho, kdo tvrdil, že je Zodiac. V dopise pisatel uvedl, že je odpovědný za zmizení Donny Lassové. Tato 25letá žena, která pracovala v hotelu a kasinu Sahara Tahoe, zmizela 6. září 1970. Toho dne pracovala do 02:00 ráno. Odpoledne pak jakýsi muž zavolal jejímu zaměstnavateli, že Donna musela nečekaně odcestovat kvůli jakémusi problému v rodině. Od té doby Donnu nikdo neviděl. V pohlednici pro Averyho byl i návod, jak najít Donnin hrob. Místo bylo lokalizováno v Nordenu v Kalifornii. Když však na tomto místě policie provedla výkopové práce, nalezla pouze sluneční brýle. Neexistuje proto žádný faktický důkaz, že Zodiac měl na svědomí zmizení nebo dokonce vraždu této ženy.

13. listopadu 1972 se v novinách Vallejo Times-Herald objevil článek, jehož autor se zamýšlel nad tím, zda by mnohl být Zodiac zodpovědný za vraždu milenců Roberta Domingose (18 let) a Lindy Edwardsové (17 let), ke které došlo již 4. června 1963. Oba byli toho dne za školou a vyrazili na pláž poblíž města Lompoc. Vrah se podle policie pokusil dvojici spoutat. To se mu ale nepodařilo a Robert s Lindou se dali na útěk. Útočník proto vytáhl pistoli a oba několikrát střelil do zad. Oba mladí lidé byli na místě mrtví. Útočník pak jejich těla přesunul do nedaleké opuštěné chatrče, kterou se poté neúspěšně pokusil podpálit.

Poslední dopis, o kterém odborníci uvažují jako o možném dopisu od Zodiaca, dorazil do San Francisco Chronicle 29. ledna 1974. Pisatel zde chválí film "Vymítač ďábla" jako nejlepší komedii, jakou kdy viděl. Na konci dopisu poté uvedl, že má na svém kontě již 37 vražd.

 

Podezřelí

Arthur Leigh Allen - Tento muž byl podezřelým již od počátku policejního vyšetřování a byla u něj několikrát provedena domovní prohlídka. Během jedné z nich byly v jeho autě nalezeny dva zakrvácené nože, Allen ovšem uvedl, že s nimi předtím zabil pár kuřat. Po jeho smrti, v roce 1992, dokonce policie zabavila jeho majetek. Allen byl pozorován v blízkosti jezera Berryessa v den, kdy došlo k útoku na Bryana Calvina Hartnella a Cecelii Ann Shepardovou. U výslechu Allen tvrdil, že se potápěl ve státním parku Salt Point. V roce 1971 se o Allena začala policie zajímat znovu, protože jeho přítel Donald Cheney tvrdil, že mu Allen řekl o své touze zabíjet lidi a začal o sobě mluvit jako o Zodiacovi. Dále bylo zjištěno, že Allen v roce 1968 ztratil práci učitele na základní škole poté, co sexuálně obtěžoval žáky. Jeho okolí o něm navíc tvrdilo, že se až nezdravě zajímal o malé děti a cítil nenávist k ženám. Navíc prý nikdy neměl žádnou přítelkyni. V roce 1974 byl Allen odsouzen na 2 roky ve vězení za sexuální obtěžování 12letého chlapce. Allenův psací stroj byl stejný typ, jaký použil pisatel dopisu, který obdržela policie v Riverside po vraždě Cheri Jo Batesové. Allen také vlastnil hodinky značky "Zodiac". Navíc bydlel ve Valleju, jen několik málo minut od míst některých vražd spáchaných Zodiacem. V roce 1991 dokonce Michael Mageau, který přežil Zodiacův útok v roce 1969, identifikoval Allena jako Zodiaca. V roce 2002 se podařilo policii v San Franciscu získat vrahovu DNA ze známek a obálek jeho dopisů. Vrahovu DNA poté porovnala s DNA Allena. Nebyla nalezena žádná shoda. Bývalý policejní grafolog poté porovnal Zodiacův rukopis s rukopisem Allena. Ve své závěrečné zprávě poté uvedl, že tyto rukopisy jsou značně rozdílné. Zastánci této teorie ovšem tvrdí, že Allen byl schopný psát pravou i levou rukou, což by vysvětlovalo tento rozdíl. Na druhou stranu, tento grafolog měl k dispozici rukopis jak pravé, tak i levé Allenovy ruky. Je nutné také poznamenat, že Allenovy otisky prstů se neshodovaly s otiskem nalezeným na autě zavražděného taxikáře Paula Stineho.

Lawrence Kane - Kane pracoval ve stejném hotelu jako zmizelá Donna Lassová. Rovněž sloužil v námořnictvu, kde se možná naučil šifrování. V roce 1962 byl účastníkem autonehody, při které utrpěl poranění mozku. V letech 1961 a 1968 byl zatčen za šmírování. Jeden z policistů tvrdil, že slovo "KANE" bylo údajně vloženo do jedné ze Zodiacových šifer. Sestra zavražděné Darlene Ferrinové uvedla, že Kane její sestru obtěžoval v restauraci jen několik dní před její vraždou. Jeden z policistů, který viděl Zodiaca těsné po vraždě Paula Stineho uvedl, že Kane je mu velice podobný. Stejně tak Kathleen Johnsová, kterou Zodiac pravděpodobně unesl v roce 1970, identifikovala Kaneho jako svého únosce.

Ross Sullivan - Sullivan pracoval na škole, na kterou chodila Cheri Jo Batesová. Jeho tehdejší kolegové tvrdili, že z něj měli velice špatný pocit a že Sullivan zmizel jen pár dní po vraždě Cheri. V roce 1967 se Sullivan přestěhoval do Kalifornie, kde mu byla diagnostikována bipolární porucha a schizofrenie. Navíc nosil velice podobné oblečení jako Zodiac. Spojovalo je i to, že oba měli zálibu ve vojenských botách.

Richard Marshall - Tento muž žil v Riverside v době, kdy byla zavražděna Cheri Jo Batesová a v San Franciscu žil jen kousek od místa vraždy Paula Stineho. Jeho známí tvrdili, že často mluvil o tom, jak konečně našel něco více vzrušujícího, než je sex. Marshall byl milovníkem starých filmů (pracoval i jako promítač) a to včetně filmu Rudý přízrak, o kterém se Zodiac zmiňoval v jednom ze svých dopisů. Marshall žil ve sklepním bytě. I o tom psal Zodiac v jednom ze svých dopisů. Samotná policie však Marshalla nepovažovala za možného Zodiaca.

Richard Gaikowski - Jeden z Gaikowskeho bývalých kolegů tvrdil, že ho přesvědčoval, aby společně páchali vraždy. Policejní dispečer, který mluvil se Zodiacem po telefonu, identifikoval Gaikowskeho hlas, jako možný hlas vraha. Na druhou stranu je nutné dodat, že Gaikowskeho bývalý kolega je známý konspirátor, který si rád vymýšlí.

Earl Van Best - V roce 2014 uvedl Gary Stewart ve své knize, že jeho biologický otec Earl Van Best byl ve skutečnosti Zodiacem. Byl podobný Zodiacovu identikitu, zajímal se o šifry a byl odsouzen za znásilnění Stewartovy matky. O tom psal v novinách Paul Avery, což mohlo Van Besta později přimět k tomu, aby právě tomuto novináři psal dopisy. Byly srovnány otisky prstů Van Besta s otiskem prstu nalezeným na autě Paula Stineho. Nenašla se žádná shoda.

Jack Tarrance - Dennis Kaufman přišel s tvrzením, že jeho nevlastní otec Jack Tarrance byl Zodiac. Kaufman tvrdil, že Tarrance jako by z oka vypadl Zodiacovu identikitu a že vlastní kápi, kterou Zodiac použil při útoku u jezera Berryessa. Policisté toto tvrzení označili za naprostý nesmysl. Ona kápě je navíc prokazatelně mnohem novější.

Donald Lee Bujok - Bujok si odseděl 11 let ve vězení v Montaně. Což je něco, o čem se zmínil i Zodiac při útoku u jezera Berryessa. Bujok během pobytu za mřížemi údajně rád mluvil o svém plánu na získání otroků pro posmrtný život. Bujok také sloužil v armádě, což podle některých vysvětluje vznik Zodiacova symbolu. Má to být ve skutečnosti horní pohled na vojenský vrtulník. Nicméně Bujokovy otisky prstů se neshodovaly s otiskem prstu z auta zavražděného Paula Stineho. Navíc Bujok byl z vězení v Montaně propuštěn jen 3 dny před útokem u jezera Berryessa. V té době bylo téměř vyloučeno, aby se tak rychle přesunul na tak velkou vzdálenost. Koneckonců Bujok byl prokazatelně za mřížemi v době prvních dvou útoků Zodiaca.

Ted Kaczynski - Tento slavný "Unabomber" pracoval během série Zodiacových vražd v Kalifornii a zajímal se o šifry. Nicméně, jeho písmo se neshoduje s písmem Zodiaca, stejně jako se jeho otisky prstů neshodují s otiskem prstu nalezeným na autě zavražděného Paula Stineho.

George Hodel - Tento muž byl jedním z hlavních podezřelých v případě vraždy Elizabeth Shortové (Černá Dahlia). Jeho syn přišel s tvrzením, že jeho otec zavraždil nejen Dahliu, ale že byl i Zodiacem. Své tvrzení opírá o Hodelovu podobu se Zodiacovou podobiznou, stejně jako o podobnosti Zodiacových dopisů s dopisy od tzv. Black Dahlia Avenger.

Louis Joseph Myers - V roce 2001 se tento muž na smrtelné posteli přiznal svému příteli, že je Zodiac a požádal ho, aby po jeho smrti vše oznámil policii. Ten to v roce 2002 opravdu udělal. Myers chodil na stejnou střední školu jako David Faraday a Betty Lou Jensenová, první oběti Zodiaca, a pracoval ve stejné restauraci jako další oběť Darlene Ferrinová. Myers prý vraždil páry kvůli bolestivému rozchodu se svou tehdejší přítelkyní. Pro tuto teorii ovšem neexistují jakékoliv důkazy.

Edward Edwards - Tento sériový vrah spáchal 5 vražd mezi lety 1977 a 1996. I on byl nějakou dobu spojován s vraždami Zodiaca.

Bruce Davis - I tento člen "Mansonovy Rodiny" se nějakou dobu pohyboval mezi podezřelými. Ve skutečnosti policie přiznala, že ve spojitosti s vraždami Zodiaca vyšetřovala všechny mužské členy "Mansonovy Rodiny", ale u žádného nenašla jakoukoliv spojitost s touto sérií vražd.

Zodiacovy vraždy jsou dodnes jednou z největších záhad kriminalistiky. Identita vraha zůstává i v současnosti neznámá. Co se týká počtu jeho obětí, drtivá většina odborníků se shodne na čísle 5. Čísla, která udával údajný vrah v dopisech jsou s největší pravděpodobností silně přestřelená. Bylo by i logické, kdyby byl poslední obětí Paul Stine. Po vraždě byl Zodiac spatřen dvojicí policistů, stejně jako několika svědky a nebyl dopaden jen díky svému obrovskému štěstí. A strach o vlastní život je něco, co dokáže zastavit i řádění sériového vraha. Pro Zodiaca bylo zkrátka mnohem jednodušší a hlavně bezpečnější uchýlit se pouze k psaní vychloubačných dopisů.

 

Zdroje: wikipedia.org, Unsolved! The History and Mistery of the World's Greatest Ciphers from Ancient Egypt to Online Secret Societies

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 9
Celkem: 1058545
Měsíc: 12583
Den: 662