Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ali Kaya

article preview

"Vrah s dětskou tváří"

(Turecko)

 

O životě či zločinech tohoto sériového vraha není mnoho známo. Narodil se v roce 1980 v tureckém městě Gaziantep. Poprvé se dostal do vezení ve svých 17 letech, kdy byl zatčen za napadení a krádež. Propuštěn byl v roce 1997 a od tohoto roku začíná jeho vražedná série.

Po svém propuštění začal pracovat v realitní kanceláři svého strýce Celala Kayi. Toto místo si však dlouho neudržel, protože ještě tentýž rok svého strýce z neznámého důvodu pobodal. Tento útok sice nebyl smrtelný, ale Kaya za něj byl odsouzen k 5 letům ve vězení. Po pouhých dvou letech, v roce 1999,  je však podmínečně propuštěn. Nedlouho poté spáchal svoji první vraždu, když ubodal muže jménem Zeynel Abidin Gümüş, o kterém byl přesvědčený, že obtěžoval jeho matku. Těsně po této vraždě byl opět zatčen a byla mu diagnostikována blíže nespecifikovaná duševní porucha. Byl proto převezen do psychiatrické léčebny, ze které byl nepochopitelně propuštěn, protože bylo zjištěno, že trpí klaustrofobií.

Hned během prvních týdnů na svobodě pobodal tři muže ve městě Gaziantep. Šlo o majitele kabaretu známého pod přezdívkou "Dedo", kuplíře známého jako Mehmet z Ağrı a muže jménem Firat S. Dva z těchto mužů svým poraněním později podlehli. Kaya při výslechu uvedl, že na ně zaútočil proto, že šlo o lidi bez morálních zásad a chtěl tímto společnost od těchto lidí očistit. Následovaly vraždy Kemala Aksakala a Hasana Askeroğluho, což byli dozorci, které znal ze svého pobytu ve vězení. Oba tyto muže ubodal nožem. Krátce poté byl Kaya umístěn do psychiatrické léčebny v Manise, kde mu byla diagnostikována hraniční porucha osobnosti. V noci 13. března 2000 Kaya společně s dalším chovancem zavraždili jiného pacienta, Ayhana Kartala, muže usvědčeného ze znásilnění a vraždy dítěte. Ten byl ráno nalezen s několika bodnými ranami na krku a v oblasti žaludku. V roce 2001 byl Kaya z bezpečnostních důvodů převezen do vězení.

Z něj byl však opět nepochopitelně propuštěn. Kaya se rozhodl navštívit své rodiče v Gaziantepu. Když ovšem zjistil, že jeho rodiče již nebydlí v jeho rodném domě, napadl nového nájemníka, muže jménem Mehmet Poyraz a ubodal ho nožem. Kaya byl nakonec znovu zatčen v listopadu 2003 po divoké přestřelce s policií. Ještě tentýž rok se mu však podařilo z vězení utéct. Dopaden byl v roce 2004 ve vesnici Mahmutlar při namátkové silniční kontrole. Policie u něj nalezla dlouhý seznam jmen různých obchodníků. Kaya uvedl, že jsou to všechno lidé, kteří mu v dětství ublížili a on si s nimi chtěl konečně vyřídil účty. Navíc to podle něj byli špatní lidé a on by jejich zabitím udělal službu společnosti.

5. ledna 2014 se Kayovi opět podařilo utéct z vězení. Vyrobil si speciální žebřík, kterým přelezl plot z ostnatého drátu. Poté se mu podařilo vmísit se mezi návštěvy předstíraje, že je doprovod ženy na invalidním vozíku. Poté celých 15 minut odpočíval přímo pod bezpečnostními kamerami, aniž by vzbudil jakoukoliv pozornost. Pak se jednoduše zvedl a odešel. Jeho útěk byl zjištěn až při večerním sčítání vězňů.

Policie, vědoma si nebezpečnosti uprchlého vězně, vyhlásila po "Vrahovi s dětskou tváří" rozsáhlé pátrání. To nakonec slavilo úspěch 3. března 2014, kdy byl Kaya dopaden ve svém rodném Gaziantepu. Opět měl u sebe seznam 10 lidí, kterých se chtěl postupně zbavit. Zároveň však Kaya přiznal, že měl v úmyslu utéct do Sýrie. Ali Kaya byl okamžitě převezen zpět do vězení, kde je dodnes.

Jak již bylo uvedeno, o jeho vraždách není příliš známo, ale všeobecně se udává, že Kaya měl na svědomí život 10 mužů.

 

Zdroje: wikipedia.org, milliyet.com.tr

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1058729
Měsíc: 12601
Den: 659