Jdi na obsah Jdi na menu
 


John Bodkin Adams

article preview

"Doktor Smrt"

(Velká Británie)

 

Životopis

John Bodkin Adams se narodil 21. ledna 1899 do rodiny protestantské sekty plymouthských bratří. V roce 1914 jeho otec zemřel na mozkovou mrtvici, o 4 roky později pak umírá jeho mladší bratr William během chřipkové pandemie. Adams se rozhodl pro kariéru lékaře a v 21 letech promoval na Queen's University Belfast. Hned poté nastupuje jako asistent v Bristolské královské nemocnici. V roce 1922 se odstěhoval do Eastbourne, kde si založil praxi. Tady bydlel společně se svou matkou a bratrancem. V roce 1929 si půjčil od svého pacienta, Williama Mawhooda, 2000 liber a koupil si vlastní dům. Mimo to se k Mawhoodovým velice často sám zval na oběd a bral s sebou i matku a bratrance. V obchodech pak nakupoval na účet této rodiny, která o tom neměla ani zdání. Paní Mawhoodová později popsala Adamse jako "skutečného gaunera". V roce 1949 pan Mawhood umírá ve věku 89 let. Po jeho smrti Adams tvrdí, že si chce vzít nějakou maličkost jako památku na zemřelého. Onou "maličkostí" je pero z 22 karátového zlata. Pak už rodinu nikdy nenavštíví.

 

Podezřelá úmrtí pacientů

Již v průběhu 30. let se začínají šířit zvěsti o Adamsových podivných lékařských praktikách a nepovšimnut nezůstane ani fakt, že ze smrti svých pacientů má Adams vždy nějaký ten zisk. Od roku 1935 Adamsovi chodí celkem pravidelně anonymní dopisy, obviňující ho ze smrti pacientů. Ve stejném roce zemře jeho pacientka Matilda Whittonová, která Adamsovi ve své poslední vůli odkáže 7385 liber. Její příbuzní u soudu závěť napadnou, ale neuspějí. V roce 1941 Adams získává titul anesteziologa. V průběhu několika let podezřelá úmrtí jeho pacientů začíná přibývat.

Srpen 1939 - Adams přijímá pacientku Agnes Pikeovou. Po nějaké době se její právník obrátí na doktora Mathewa, aby přezkoumal jeho léčbu. Mathew na paní Pikeové nenašel jakoukoliv známku nemoci, přesto byla znatelně pod vlivem silných sedativ. Na doktorův dotaz kolik jí je let, odpověděla že ji brzo bude 200 let. Během chvilky přišel i Adams a píchnul paní Pikeové dávku morfia. Když se ho Mathew zeptal, proč to udělal, Adams odpověděl, že paní Pikeová bývá bez morfia agresivní. Mathew navíc zjistil, že Adams zakázal jejím příbuzným jakékoliv návštěvy. Po konzultaci s její rodinou, doktor Mathew převzal léčbu paní Pikeové a po pouhých 8 týdnech byla pacientka natolik zdravá, že si zvládla sama nakupovat.

1949 - bohatá vdova Edith Alice Morrellová se stěhuje do Eastbourne a stává se Adamsovým pacientem. Paní Morrellová trpěla mozkovou trombózou, částečnou paralýzou a silnou artritidou. Adams ji téměř okamžitě naordinuje silné dávky heroinu a morfia, údajně aby snadněji usnula. Paní Morrellová během této doby několikrát změnila svou poslední vůli. Někdy v ní odkázala Adamsovi značný finanční obnos, jindy zase starožitný nábytek. 24. srpna zhotovila dodatek ke své závěti, kde uvádí, že si nepřeje aby po ní Adams cokoliv zdědil. 13. listopadu paní Morrellová umírá na infarkt ve věku 81 let. Na dodatek k poslední vůli není brán zřetel a tak Adams její smrtí získává poměrně slušný finanční obnos, auto Rolls-Royce Silver Ghost a bednu plnou stříbrných příborů. Po její smrti navíc z jejího bytu ukradne infračervenou lampu, která je později nalezena v jeho ordinaci. Ještě v den její smrti se Adams postaral o urychlené zpopelnění těla paní Morrellové.

23. února 1950 - smrt Amy Wareové (76 let). Adams její rodině zakáže jakékoliv návštěvy a z její poslední vůle získává 1000 liber. Následně se opět postará o urychlenou kremaci.

28. prosince 1950 - smrt Annabelle Kilgourové (89 let). Adams ji léčil od července, kdy prodělala mrtvici. 23. prosince upadla do kómatu poté co ji Adams začal podával sedativa. Adams je po její smrti bohatší o 200 liber a starožitné hodiny.

11. května 1952 - smrt Julie Bradnumové (85 let). Tato pacientka nejprve chtěla svůj dům odkázat své nevlastní dceři. Adams ji ale přesvědčil, aby byl po její smrti dům prodán a peníze rozděleny mezi lidi uvedené v závěti. Den před svou smrtí ještě dělala běžné domácí práce a byla na procházce. Když se ale druhý den vzbudila, necítila se dobře. Byl zavolán Adams, který ji píchnul jakousi injekci a řekl: "Za tři minuty bude po všem." Během několika minut paní Bradnumová zemřela. Adams z prodeje jejího domu získal 661 liber. Tělo paní Bradnumové bylo exhumováno v roce 1956. Adams uvedl jako příčinu smrti výron na mozku, během pitvy byla tato možnost zcela vyloučena. Bohužel, celkový stav těla již neumožňoval určit přesnou příčinu smrti paní Bradnumové.

22. listopadu 1952 - smrt Julie Thomasové (72 let). Adams ji léčil kvůli depresím, které měla po smrti své milované kočky. 19. listopadu ji Adams podal sedativa, aby se cítila lépe. Druhý den dávku zvýšil a paní Thomasová upadla do kómatu. Adams po její smrti sebral její psací stroj se slovy, že mu ho paní Thomasová odkázala.

15. ledna 1953 - smrt Hildy Neil Millerové (86 let). Ošetřovatelka paní Millerové několikrát viděla Adamse, jak chodí po bytě a beze studu si strká do kapes různé starožitné předměty. Po smrti paní Millerové se Adams opět postaral o rychlé zpopelnění jejího těla.

22. února 1954 - smrt Clary Neil Millerové (87 let). Byla to sestra jeho předešlé pacientky. Poté, co se stala jeho pacientkou, byla několikrát viditelně pod vlivem silných sedativ. Adams se s ní často na delší dobu zamykal v jejím pokoji. V únoru 1954 (jeden z nejchladnějších měsíců za posledních několik let) však zapomněl pokoj zamknout a dovnitř vstoupila ošetřovatelka paní Millerové. Uviděla, jak pacientka leží nahá na posteli při otevřeném okně a Adams sedí na její posteli a čte jí z Bible. Po její smrti Adams zdědil 1275 liber a prodejem jejího majetku získal dalších 700 liber.

30. května 1955 - smrt Jamese Downse (88 let). Stal se Adamsovým pacientem o 4 měsíce dříve, když si zlomil kotník. Adams okamžitě nasadil silné dávky morfia, po kterých pan Downs začal zapomínat. Ošetřovatelka pana Downse prý jednou slyšela, jak Adams říká svému pacientovi: "Vidíš Jimmy, slíbil jsi, že se o mě postaráš a v tvé poslední vůli o mně není ani slovo!" Těsně poté Adams podal panu Downsovi jakési tablety, po kterých se zlepšil jeho stav a začal lépe vnímat. Adams okamžitě nechal poslat pro advokáta, kterému pan Downs nadiktoval novou závěť, ve které Adamsovi odkázal 1000 liber. Těsné poté pan Downs upadl do kómatu a zemřel o 36 hodin později. Po jeho smrti ještě Adams poslal jeho rodině účet za své služby v hodnotě 216 liber. A opět se postaral, aby tělo pana Downse byl velice rychle zpopelněno.

14. března 1956 - smrt Alfreda Johna Hulletta (71 let). Jeho smrtí Adams získal 500 liber.

23. července 1956 - smrt Gertrude Hullettové (50 let). Byla manželkou jeho předchozího pacienta. Paní Hullettová trpěla silnými depresemi po smrti svého manžela. Adams ji opět začal podávat sedativa, jejichž dávku postupně zvyšoval. 19. července upadla do kómatu a zemřela o 4 dny později. Adams nebyl v tu dobu k zastižení, takže na místo dorazil doktor Harris, který nařídil odběr moči. Ten ukázal nadměrné množství barbiturátů. Adams přiznal, že paní Hullettové předepsal lék Bemegride (tehdy Megimide), ovšem jen malé množství. Harris se s tímto vysvětlením spokojil a uzavřel smrt paní Hullettové jako sebevraždu předávkováním (je pravda, že paní Hullettová se několikrát zmínila o tom, že chce zemřít). Stojí však za zmínku, že Adams ještě v době, kdy paní Hullettová žila, kontaktoval místního patologa ohledně její pitvy. Ten ho odbyl a vyzval ho, aby okamžitě vrátil diplom. Smrtí paní Hullettové Adams získal 1000 liber a Rolls-Royce Silver Down. Tou dobou se stal Adams nejbohatším lékařem v celé Británii.

 

Zatčení a soud

23. července 1956 zavolá na policii jistý Leslie Henson, který uvede, že jeho přítelkyně paní Hullettová zemřela za podivuhodných okolností poté, co byla ošetřována doktorem Adamsem. Případ si poměrně rychle přebírá samotný Scotland Yard, kde je vyšetřováním pověřen superintendant Herbert Hannam. Ten nechá ověřit 310 úmrtních listů Adamsových pacientů, přičemž 163 je vyhodnoceno jako podezřelých. Ze svědectví různých ošetřovatelek navíc vyplývá, že Adams pacientům aplikoval injekce, o kterých jim nechtěl říct, co jsou to vlastně zač. Navíc před podáním těchto injekcí ošetřovatelky důrazně vykázal z místnosti.

Jedním z klíčových svědků se měla stát Annie Sharpová, majitelka penzionu, kde byly ubytovány obě nedávno zesnulé sestry Millerovy. Bohužel, i ona byla pacientkou doktora Adamse. Ten ji 10. listopadu 1956 diagnostikoval rakovinu a během pěti následujících dní jí podával větší a větší dávky morfia. 15. listopadu zemřela, oficiálně na karcinomatózu pobřišniční dutiny, aniž by ji policisté stihli vyslechnout. Opět následovala urychlená kremace.

24. listopadu 1956 byla nařízena domovní prohlídka v Adamsově domě a ordinaci. Při ní bylo zjištěno, že Adams dokonce ani nevlastní potřebnou licenci pro manipulaci s nebezpečnými léky. Během prohlídky se Adams snažil nenápadně schovat dvě lahvičky s morfiem. To pozornosti policistů neuniklo a obě lahvičky zabavili.

Hned zpočátku bylo Hannamovi jasné, že toto bude jedno z nejtěžších vyšetřování v jeho kariéře. Adams byl totiž homosexuál, který udržoval milenecký vztah jak se starostou Eastbourne, tak i s velitelem místní policie. Hannam tudíž velice často narážel na neproniknutelnou hradbu mlčení. Velkým problémem pak byl postoj Asociace britských lékařů. Ta poslala dopis všem lékařům v Eastbourne a jeho okolí s důrazným upozorněním, aby nesvědčili proti Adamsovi u soudu s odůvodněním, že pokud by člen Asociace byl uznán vinným z vraždy, mohlo by to podkopat důvěru veřejnosti v britské zdravotnictví. Hannam se sešel i s předsedou Asociace, aby ho přesvědčil o nutnosti změnit své stanovisko. Přitom udělal osudovou chybu. Předal mu totiž 187stránkový spis o případu, včetně klíčových důkazů: deníků 8 ošetřovatelek, kde byly popsány detaily Adamsovy léčby. Nejen, že tímto postoj Asociace nezměnil, ale originály těchto deníků se záhadně ztratily a ještě za záhadnějších okolností se jejich kopie dostaly do rukou obhajoby, která tak měla dostatek času na jejich vyvrácení či zpochybnění. Během vyšetřování navíc vyšlo najevo, že Adams svého času léčil 10. vévodu z Devonshire, což mu zajistilo několik velmi vlivných přátel.

Doktor Adams byl nakonec zatčen 19. prosince 1956 a byl obviněn z vraždy paní Morrellové. Soud s ním začal 18. března 1957 v Old Bailey. Už od prvního dne se zdálo, že je předem rozhodnuto o nevině obžalovaného. Jelikož se originály deníků ošetřovatelek ztratily, byly k dispozici pouze jejich kopie. A na ty soud nepohlížel jako na důvěryhodný důkaz. Lékaři se drželi doporučení Asociace a až na 2 výjimky odmítli svědčit proti Adamsovi. Několik svědků obžaloby bylo navíc shledáno nedůvěryhodnými.. Není proto divu, že byl Adams 15. dubna 1957 shledán nevinným. Původně měl být Adams obžalován i ze smrti paní Hullettové, ale protože obžaloba neměla žádné nové důkazy, bylo od tohoto rozhodnutí upuštěno. Moc přesvědčivě nepůsobí ani fakt, že spis s případem "Adams" je veřejnosti nepřístupný až do roku 2033. Několik informací sice bylo odtajněno již v roce 2003, jde ale pouze o všeobecné a nicneříkající informace.

Sám Adams byl nakonec odsouzen za padělání receptů, špatně vyplněných údajů v úmrtních listech pacientů a za disponování léky bez patřičného povolení. Za to vše dostal pokutu ve výši 2400 liber, navíc byl vyřazen z Asociace britských lékařů. Až do konce života žil v Eastbourne. V roce 1961 se mu po dvou neúspěšných pokusech podařilo obnovit lékařskou licenci a těšil se velkému zájmu pacientů. 30. června 1983 John Bodkin Adams uklouzl a roztříštil si kyčel. Do rány se mu dostala infekce na jejíž následky 4. července zemřel. Zanechal po sobě majetek v hodnotě 402 970 liber.

 

Zdroje: wikipedia.org, The Crime & Investigation Network

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Verodvor - ANO

S prominutím sra*ky v praxi. Doufám, že si v roce 2033 vzpomenu abych se mohla přesvědčit o tom, že to už více než 100 let funguje stejně. Máš konexne -> máš i výhody....
P.S. skvěle napsaný článek. Klobouk dolů za vaši práci.

Encyklopedie - Re: ANO

Obávám se, že to bude platit i za 1 000 let... Moc děkuji za Vaši pochvalu, velice si jí vážím!

 




Statistiky

Online: 1
Celkem: 1057773
Měsíc: 12430
Den: 400