Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vickie Dawn Jacksonová

article preview

"Anděl smrti"

(USA)

 

Životopis

Vickie Dawn Jacksonová se narodila 13. února 1966 v Indianě. O jejím dětství se nedá říct nic mimořádného. Nebyla nijak fyzicky ani psychicky týrána, nezažila šikanu od svých vrstevníků, neměla problémy ve škole. Když jí bylo 15 let, její rodina se přestěhovala do města Nocona v Texasu. Aby pomohla s rodinným rozpočtem začala brigádně pracovat v místním sanatoriu, kde pomáhala v prádelně. Po roce začala pomáhat sestřičkám s péčí o pacienty, které převlékala, koupala je nebo je uklidňovala pokud měli bolesti. I když se k ní někteří pacienti nechovali úplně nejlépe, ona k nim byla vždy laskavá a chápavá, nikdy na ně ani nezvýšila hlas.

V osobním životě byla Jacksonová nenápadnou dívkou, které si ztěžka někdo vůbec všiml. O to větším překvapením bylo, když přišla za svými rodiči s tím, že se bude vdávat za Johnnyho McLaughlina, kterého potkala v herně. Manželství však vydrželo pouhý rok, protože si McLaughlin našel milenku. V květnu 1984 Jacksonová absolvovala střední školu a začala pracovat v sanatoriu na plný úvazek. Chtěla se zapsat na vysokou školu, aby se mohla stát zdravotní sestrou, ale 6 měsíců poté otěhotněla s Leroyem Carsonem, za kterého se provdala v květnu 1985. Manželům se nejprve narodil syn Curtis a poté ještě dcera Jennifer. Pak se Jacksonová konečně mohla zapsat na vysokou školu. Studia ukončila v roce 1989. Přes den se starala o rodinu, v noci pracovala v sanatoriu, teď už jako zdravotní sestra. Ve volných chvílích si četla červenou knihovnu a snila o tom, že jednou bude mít stejně dokonalý život, jako hrdinky z těchto knih. Opak byl však pravdou. Leroy se od ní odstěhoval v roce 1994, o 2 roky později následoval rozvod.

To však Jacksonové nebránilo v tom, aby nadále snila o tom, že se jednou objeví princ na bílém koni, se kterým prožije život jako z jejích oblíbených románů. V květnu 1997 se zdálo, že se onen princ našel. Měl jím být Kirk Jackson. Když Jacksonová zjistila, že Kirk pracuje také v sanatoriu (i když ve vedlejším městě), seznala, že jde o znamení osudu, a 4. července 1997 se za něj provdala. Jacksonová se i tentokrát snažila, aby její manželství bylo naprosto dokonalé. Dokonce koupí novou vodní postel, aby Kirk nemusel spát na stejné posteli, jako její bývalý manžel. A aby byla idylka dokonalá, pořizuje si i čivavu, které dá jméno "Zabiják". Pro své děti se snaží být vzornou matkou, každé ráno je budí různými motivačními proslovy. Těsně po svatbě navíc oba manželé začínají pracovat ve Všeobecné nemocnici, takže spolu tráví takřka celé dny.

Ani tentokrát však idylka netrvá dlouho. Kirk začne pít a v noci si zve do domu kamarády, se kterými hraje až do rána karty. Výsledkem jsou prudké hádky. Ničemu nepomůže ani žárlivost Jacksonové, která špatně snáší, že se její manžel v práci občas ohlédne za nějakou hezkou sestřičkou. Na konci roku 1999 se situace stane natolik neúnosnou, že se Curtis odstěhuje ke svému biologickému otci, Jennifer ho následuje jen o několik měsíců později. Díky tomu musí Jacksonová svému bývalému manželovi platit alimenty. V té době začíná Jacksonová také navštěvovat psychologa, protože cítí, že se jí situace začíná vymykat z rukou. Cítí se nemilovaná a odmítaná. Vnímá jako nespravedlnost, že všichni mají skvělé životy, jen ten její nestojí za nic. Při jednom sezení uvede: "Starám se o staré lidi v nemocnici. A když k nim přijdou na návštěvu jejich nafintěné rodinky, myslíte, že mě aspoň pozdraví nebo mi poděkují? Ne, jsem pro ně jen vzduch!" Trpí značnými výkyvy nálad, což často odnáší její pes, kterého neváhá nakopnout jen proto, že se jí prostě chce. Celé dny sedí na schodech před domem a zírá do prázdna. Své dceři řekne, že by byla schopná někoho zabít. Jennifer od té doby u své matky přespává jedině s baseballovou pálkou vedle postele.

 

Série vražd

11. prosince 2000 - Během noční směny vpíchne Jacksonová Donnie Jenningsové (100 let) injekci mivakurium-chloridu, což je látka, která se běžně používá pro zastavení dechu pacienta před tracheální intubací. Pokud však nenásleduje zavedení dýchací trubice nebo je dávka příliš vysoká, může dojít ke smrti pacienta. Paní Jenningsová byla známá tím, že vždy vyžadovala pozornost a pokud nebylo po jejím, byla schopna na nemocniční personál plivat nebo mu uštědřit nějakou tu ránu. Paní Jenningsová byla nalezena mrtvá druhý den v 01:45. Jacksonová se ochotně nabídla, že osobně informuje rodinu zesnulé. Tu rodinu, která jí také nevěnovala pozornost a která ji celé ty roky jen přehlížela, zatímco ona se starala o jejich matku.

20. prosince 2000 - V ranních hodinách vstříkne Jacksonová smrtelnou dávku dalšímu pacientovi, Elgie Hutsonovi (82 let), který byl v nemocnici hospitalizovaný se zlomenou nohou. Jeho syn několikrát řekl Jacksonové, že má tak zpackaný život, že jediný způsob, jak by vše mohla napravit je, aby se znovu narodila. O pouhých 20 minut později stejným způsobem zavraždí Sanfroda Mitchella (62 let). Tento pacient se "provinil" tím, že Jacksonové často zíral na prsa a oslovoval ji "Prsatá sestřičko".

24. prosince 2000 - Vraždy dalších dvou pacientů. První obětí se stala Barbara Atteberyová (50 let), která byla do nemocnice převezena kvůli bolestem v zádech. O něco později následuje vražda Boyda Burnetta (87 let). Členové rodin obou těchto obětí se často Jacksonové posmívali, když chodila na střední školu.

29. prosince 2000 - Další dvě vraždy. Jacksonová nejprve usmrtí Jamese Goreho (80 let), o 7 hodin později následuje vražda Gertie Matthewsové (79 let). V obou případech je Jacksonová přítomna marným pokusům o oživení pacienta, ale neřekne jediné slovo.

Nikomu nepřišlo podivné úmrtí 7 starších pacientů na náhlou zástavu dechu. Navíc, v zimních měsících je vyšší úmrtnost u starších pacientů celkem běžná... Naopak, nemocnice se rozhodne otisknout reklamu v místních novinách, která nabádá mladé dívky, aby se rovněž staly zdravotními sestřičkami. Z reklamy se na čtenáře usmívala Jacksonová, nejpříkladnější a nejobětavější ze všech místních sestřiček...

Leden 2001 - Jacksonová vstříkne smrtelnou dávku do žil Jimmymu Rayi Holderovi v momentě, kdy u jeho lůžka sedí jeho manželka. Ve stejný den se pokusí zavraždit dalšího pacienta, jménem Oma Wyler (95 let). Tohoto pacienta se podaří zachránit, nicméně Jacksonová své dílo dokoná o 4 dny později, kdy už se jí podaří muže usmrtit.

11. ledna 2001 - Jen 3 hodiny poté, co zavraždila J. T. Nicholse (82 let), připravila Jacksonová o život dalšího pacienta. Její další obětí se stal John Williams (78 let), do jehož syna Patricka byla kdysi Jacksonová bláznivě zamilovaná, jenže on si jí nevšímal. Jacksonová trvala na tom, že to bude ona, kdo bude informovat jeho rodinu. Když pak přivedla svou bývalou lásku do pokoje jeho otce, Patrick uviděl něco, na co do smrti nezapomene: "Můj otec nebyl nijak upravený, měl doširoka otevřené oči, zkřivená ústa, bylo zřejmé, jak moc musel trpět. Vypadal jak démon z nějakého hororu." Jacksonová stála celou dobu po jeho boku a pravděpodobně si užívala, jak silně na Patricka tento pohled zapůsobil.

30. ledna 2001 - Jacksonová nejprve zavraždí Orvela Mooreho (82 let), který ji před nedávnem nazval tlustým oslem. Hned poté vstříkne mivakurium-chlorid do žil Lydie Weatherreadové (14 let). Ta se znala s jejími dětmi a udělala tu chybu, že odmítla pozvání na rande od syna Jacksonové. Tuto dívku se naštěstí podařilo zachránit.

31. ledna 2001 - Jacksonová nejprve zavraždí Donnu Curnutteovou (46 let). Tuto pacientku se sice podařilo zachránit, Donna však upadla do kómatu a zemřela o týden později. Jacksonová využije následného zmatku a pokusí se zavraždit i Lisu Pelkeyovou (35 let), které nikdy neodpustila, že byla díky svému vyzývavému oblečení středem mužské pozornosti. Lisu se naštěstí podaří zachránit včas.

V tu chvíli již vedení nemocnice začalo bít na poplach. Nebylo možné nevšimnout si, že ke všem úmrtím došlo během směn Jacksonové, a ona byla vždy poslední, kdo kontroloval zemřelé pacienty. Navíc bylo zjištěno, že mizí ampulky s mivakurium-chloridem. To však na obvinění nestačilo. Vedení nemocnice totiž udělalo tu chybu, že nekontaktovalo policii ani nenechalo Jacksonovou sledovat.

4. února 2001 - Jacksonová získá dokonalou příležitost pomstít se svému manželovi za nevydařené manželství. Do nemocnice je totiž s vysokými horečkami přivezen jeho otec E. E. Jackson (91 let). Ten zemře ještě týž den. Jacksonová je opět první, kdo konejší svého manžela a při následném pohřbu prolévá krokodýlí slzy nad ztrátou člena rodiny.

 

Zatčení a soud

Teprve teď je informována policie a FBI. Důkazů je však stále málo. 17. února 2001 se Jacksonová pokusí zavraždit Donnellyho Reida (61 let). Toho se však podaří zachránit. Pan Reid následně vypoví, že mu Jacksonová píchla jakousi injekci, po které se mu téměř okamžitě zhoršilo dýchání. Když se dožadoval její pomoci, Jacksonová se jen usmála a odešla. Těsně poté policie nalezne v odpadcích před domem Jacksonových ampulku od mivakurium-chloridu. Jacksonová je šokována, když jí policie oznámí, že všichni pacienti, kteří zemřeli v poslední době v nemocnici, byli pravděpodobně zavražděni a uvede, že má pár tipů, kdo z personálu by za těmito vraždami mohl stát. Policie jí sice nevěřila, ale prozatím byla Jacksonová vyšetřována na svobodě. Kirk ji definitivně opustil a Jacksonová žila svůj život, jako by se nikdy nic nestalo. Rozdávala úsměvy a neměla problém mluvit s pozůstalými po svých obětech. Možná si tuto pozornost do jisté míry užívala. Konečně byla středem pozornosti, konečně přestala být přehlížená. Dokonce přijala práci v sanatoriu ve městě Gainesville. Po pár týdnech však byla propuštěna poté, co se pokusila ukrást léky.

V červnu 2001 policie exhumovala těla pacientů, kteří v nedávné době zemřeli ve Všeobecné nemocnici. V tělech 10 pacientů byl nalezen mivakurium-chlorid. U jiných těl byly výsledky neprůkazné. Jacksonová byla nakonec zatčena v červenci 2002 v obchodě s potravinami. Svou vinu vehementně popírala a tvrdila, že se pouze snažila být dobrou zdravotní sestřičkou a dobrým člověkem, který ale nikdy nedostal to, co si právem zasloužil.

Po sáhodlouhých prodlevách byla nakonec Jacksonová uznána vinnou z 10 vražd a 5. října 2006 byla odsouzena k doživotnímu trestu. Jacksonová i nadále trvala na své nevině, ale v jednom případě dost možná ukázala svou pravou tvář. Při jedné příležitosti jí jedna spoluvězeňkyně řekla, že to musí být strašné pro rodiny pacientů, kteří zemřeli v nemocnici. V tu chvíli Jacksonová ztratila svůj věčný úsměv a pouze odsekla: "Do prdele s jejich rodinami!"

Není jisté, kolik pacientů vlastně zavraždila, ale vyšetřovatelé se domnívají, že jich mohlo být až 20. Těsně poté, co byla převezena do státní věznice, Jacksonová řekla: "Mají tady krásnou ošetřovnu. Doufám, že tady budu moct pracovat jako sestřička!" Toto přání jí zatím splněno nebylo. Vickie Dawn Jacksonová si i v roce 2020 odpykává svůj doživotní trest. Je jí 54 let.

 

Zdroje: LubbockOnline.com, texasmonthly.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1060273
Měsíc: 12040
Den: 312