Jdi na obsah Jdi na menu
 


Calvin Jackson

article preview

(USA)

 

I přes svůj vznešeně působící název nebyl newyorský Park Plaza Hotel žádným pětihvězdičkovým hotelem. Šlo o laciné ubytovací zařízení na West 77th, což bylo místo známé vysokou zločinností a chudobou místních obyvatel. A právě v tomto "hotelu" začali v letech 1973 - 1974 umírat hosté.

10. dubna 1973 byla ve svém pokoji zavražděna Theresa Jordanová (39 let). Žena byla znásilněná a udušená. Pachatel poté její pokoj obrátil naruby. 19. června 1973 následovala vražda Kate Lewisohnové (65 let). Byla nalezena svázaná na své posteli, její pokoj byl vyrabovaný. Kate byla znásilněna a následně uškrcena. Pak jí vrah ještě nějakým předmětem rozbil hlavu. Po delší odmlce vrah znovu udeřil 24. dubna 1974, kdy bylo nalezeno tělo Mable Hartmeyerové (60 let). Původně byla její smrt připisována kornatění cév, ale později bylo odhaleno, že Mable byla uškrcena a znásilněna, navíc vrah z jejího pokoje odcizil několik předmětů. 28. dubna 1974 byla zavražděna Yeria Vishnefská (79 let). Tato oběť byla znásilněna a uškrcena vlastními nylonovými punčochami. Navíc měla v zádech zabodnutý řeznický nůž. Vrah poté z pokoje ukradl šaty, šperky a přenosnou televizi. 8. června 1974 došlo k vraždě Winifred Millerové (47 let), která byla uškrcena, posmrtně znásilněna a okradena. Už 19. června 1974 následovala vražda Blanche Vincentové (71 let). Její smrt byla původně připisována jejímu alkoholismu, ale později bylo zjištěno, že Blanche byla udušena a posmrtně znásilněna.

1. července 1974 byla zavražděna Martha Carpenterová (69 let), která byla rovněž udušena a posmrtně znásilněna. 30. srpna 1974 byla udušena a posmrtně znásilněna i Eleanor Plattová (64 let). Vrah z jejího pokoje navíc ukradl rádio, televizi a několik dalších předmětů v hodnotě několika set dolarů. 12. září 1974 vrah udeřil poprvé jinde než v Park Plaza Hotel. Jeho obětí se stala Pauline Spaniermanová (59 let), která byla nalezena ve svém bytě jen několik metrů od Park Plaza. I tato oběť byla znásilněna a uškrcena. Tentokrát si vrah z jejího bytu odnesl televizi. To se mu nakonec stalo osudným, protože policii kontaktoval soused, který kolem 03:00 viděl na požárním schodišti běžet muže nesoucího televizi. Policie proto začala s výslechy všech sousedů a v jednom z bytů narazili policisté na ukradený televizor. Byl to byt patřící Calvinu Jacksonovi (narozen 1948).

Pro policisty nebyl Jackson žádným panem neznámým. Byl to narkoman, který byl už několikrát odsouzen za loupeže a napadení. Naposled byl zatčen v listopadu 1973 za vloupání. Nakonec si odseděl pouhých 30 dní. Když si detektivové zpětně prohlíželi Jacksonovy záznamy, zjistili že byl donedávna zaměstnán jako údržbář v Park Plaza Hotelu. Okamžitě si proto spojili vraždu Pauline Spaniermanové s vraždami v hotelu. Z Jacksona nemuseli přiznání nijak páčit, přiznal se k vraždám sám a dobrovolně. Jediné, co zapíral, bylo to, že by své oběti znásilňoval před jejich vraždou, trval na tom, že ke každému znásilnění došlo až po smrti oběti. Dále uvedl, že se svými oběťmi strávil po jejich smrti i déle než hodinu. Najedl se, díval se s nimi na televizi a mluvil na ně. Údajně proto, aby měl jistotu, že jsou mrtvé. Jako svůj motiv uvedl nedostatek peněz, které potřeboval na drogy. Když se ho pak u soudu žalobce ptal, jestli bylo nutné ty ženy zavraždit a proč je vlastně znásilňoval, Jackson odpověděl: "To bude asi proto, že jsem pěknej divoch!"

Calvin Jackson byl nakonec v roce 1975 odsouzen k 18 po sobě jdoucím doživotním trestům. O podmínečné propuštění bude moci zažádat v roce 2030, kdy mu bude 82 let.

 

Zdroje: An Encyclopedia of modern Serial Killers - Hunting Humans, Serial Killers A - Z

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1058412
Měsíc: 12517
Den: 611