Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanae Kijimová

article preview

"Vražedkyně z konkatsu"

(Japonsko)

 

6. srpna 2009 bylo ve městě Fujimi (prefektura Saitama) nalezeno tělo 41letého Jošijukiho Oideho. Muž byl nalezen ve svém autě, které stálo na jednom z parkovišť. Jako příčina smrti byla určena otrava oxidem uhelnatým, jež byla zapříčiněna inhalací zplodin z tzv. yeontanu (uhelná briketa, která je v Asii hojně používána k vaření a vytápění domácností). Tím se samozřejmě nabízela možnost, že se jednalo o sebevraždu. S tímto vysvětlením se však vyšetřovatelé nespokojili a rozhodli se mužovu smrt vyšetřit.

Netrvalo dlouho a policisté narazili na jméno Kanae Kijimová (narozena 27. listopadu 1974). Pozornost vyšetřovatelů upoutal zejména fakt, že tato žena měla velice blízký vztah hned k několika mužům, kteří v posledních letech spáchali sebevraždu. Vyšetřovatelé také zjistili, že Jošijuki těsně před svou smrtí převedl ze svého účtu asi 5 000 000 japonských jenů na účet Kijimové. Při bližším vyšetřování bylo zjištěno, že Kijimová se s Jošijukim seznámila na seznamce "Konkatsu". Dvojice se několikrát sešla, načež Kijimová Jušijukovi slíbila, že se za něj provdá. Na oplátku však od něj požadovala oněch 5 000 000 jenů. Policisté si byli jisti, že jsou na správné stopě...

Vyšetřovatelé rovněž zjistili, že Kijimová má na internetu svůj vlastní blog. V něm o sobě tvrdila, že je šéfkuchařka v jedné z luxusních restaurací a učitelka hry na klavír. Dále uváděla, že žije v pronajaté přepychové vile, za kterou platí 200 000 jenů měsíčně. Chlubila se také tím, že vlastní luxusní Mercedes a ráda nosí drahé šaty a šperky. Nic z toho však nebyla pravda, nemluvě o tom, že na blogu vystupovala pod falešným jménem Sakura Jošikawová. Fotky na blogu byly upraveny tak, aby Kijimová vypadla podstatně atraktivněji než ve skutečnosti.

Policisté kontaktovali několik lidí, kteří si s Kijimovou psali na seznamkách typu "konkatsu" (výraz, který v japonštině označuje seznamky, kde ženy hledají své budoucí manžely. Konkatsu je v doslovném překladu něco jako hon na svatbu). Podle výpovědí těchto mužů o sobě Kijimová tvrdila pokaždé něco jiného. Jednou uvedla, že je zdravotní sestra, jindy zase, že pracuje jako terapeutka. Pokaždé však nezapomněla zmínit, že se touží provdat za patřičně zaopatřeného muže.

Jak už bylo řečeno, hned několik mužů, kteří se setkali s Kijimovou, údajně spáchalo sebevraždu. Policii se podařilo vypátrat, že se jednalo o tyto 3 muže:

Sadao Fukujama (70 let) - Nahé tělo tohoto manažera bylo v srpnu 2007 nalezeno v jeho domě ve městě Macudo. Příčina smrti nemohla být určena, pravdou však je, že těsně před svou smrtí půjčil Kijimové 74 000 000 jenů.

Takao Terada (53 let) - I tento muž byl nalezen mrtev ve svém domě (i když se v tomto případě jednalo o Tokio). Jako příčina smrti byla stanovena otrava oxidem uhelnatým. Takao zemřel 30. ledna 2009. Jen několik dní před svou smrtí převedl na účet Kijimové 17 000 000 jenů.

Kenzo Ando (80 let) - Tento invalidní důchodce zemřel 15. května 2009 během požáru svého domu v prefektuře Čiba. Po uhašení ohně bylo v blízkosti těla nalezeno hned několik yeontanů, což vedlo policii k závěru, že muž spáchal sebevraždu. Pan Ando zaměstnal Kijimovou jako svou ošetřovatelku. Kijimová opakovaně projevovala zájem o jeho drahé obrazy (otec pana Andy byl slavným malířem). Během požáru tyto obrazy záhadně zmizely. Také je faktem to, že po mužově smrti se Kijimové podařilo z mužova účtu vybrat téměř 2 000 000 jenů.

A nejednalo se o jediná podivná úmrtí lidí, kteří nějakým způsobem přišli do kontaktu s Kijimovou. Již v květnu 2004 jeden nejmenovaný novinář zemřel pod koly projíždějícího vlaku. V dubnu 2009 se Kazumi Jabe utopil poté, co přepadl z loďky během rybaření. A v říjnu 2009 bylo v potoce v prefektuře Čiba nalezeno tělo Hidekiho Marujami (53 let). Policie nikdy nesdělila, jakým způsobem byli tito muži spojeni s Kijimovou, stejně jako to, zda jejich smrtí získala nějaký finanční zisk.

Kijimová byla také spojena s několika podvody, kdy z naivních mužů vylákala poměrně velké množství peněz. Její obětí se stal i její spolubydlící, ze kterého Kijimová vylákala 4 500 000 jenů.

To vše nakonec policii stačilo k tomu, aby v lednu 2010 Kijimovou zatkla. Nejprve pro spáchání celkem 7 podvodů, následně přibylo i obvinění ze spáchání 3 vražd. Jednalo se o vraždy Takaa Terady, Kenza Andy a Jušijokiho Oideho. V případě smrti Sadaa Fukujami se vyšetřovatelům nepodařilo získat dostatek důkazů.

Během domovní prohlídky bylo v bytě Kijimové nalezeno velké množství prášků na spaní, které si nechala předepsat u 10 různých lékařů. To vedlo vyšetřovatele k myšlence, že Kijimová své oběti nejprve uspala, poté zapálila yeontany a spící muži se následně otrávili oxidem uhelnatým. K vraždám pravděpodobně přistoupila z obavy, aby po ní muži nechtěli zpět své peníze. Sama Kijimová odmítala, že by měla něco společného se smrtí těchto mužů. Tvrdila, že se s nimi rozešla, načež spáchali sebevraždu.

Soudní řízení začalo 5. ledna 2012. Pravdou je, že žaloba disponovala především nepřímými důkazy. Kenzo Ando například nikdy nepoužíval prášky na spaní. Po jeho smrti však bylo v jeho těle nalezeno obrovské množství prášků na spaní. Je také dost nepravděpodobné, že by Jušijoki Onde ještě předtím, než ve svém autě spáchal údajnou sebevraždu, zahodil klíče od vozidla. Na místě činu totiž nebyly nalezeny. Také je pravdou to, že na místě činu nebyly nalezeny žádné zápalky, kterými by muž zapálil yeontan. Je dost nepravděpodobné, že by před svou smrtí krabičku zápalek odhodil tak daleko, že by ji policie nenašla.

I přes nedostatek přímých důkazů byla Kijimová 13. dubna 2012 uznána vinnou ze spáchání všech 3 vražd, načež byla odsouzena k trestu smrti. Kijimová se na místě odvolala. Její odvolání bylo v roce 2014 zamítnuto.

V roce 2016 se Kijimová vdala a změnila si jméno. Ihned poté podala odvolání k Nejvyššímu soudu. I to však bylo zamítnuto. Stalo se tak 9. května 2017. Kanae Kijimová je nadále v cele smrti a čeká na vykonání rozsudku.

 

Zdroje: wikipedia.org, unknownmisandry.blogspot.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 3
Celkem: 1057322
Měsíc: 12566
Den: 338