Jdi na obsah Jdi na menu
 


David Joseph Carpenter

article preview

"Trailside Killer"

(USA)

 

Životopis

Carpenter se narodil 6. května 1930 v San Franciscu a dětství rozhodně neměl ideální. Jeho otec byl alkoholik, který svého syna buďto naprosto ignoroval nebo jej velice často bil. Jeho matka byla sice téměř nevidomá, ale to ji nikterak nebránilo v tom, aby ho bila ještě častěji než jeho otec. Carpenter velmi dlouho trpěl nočním pomočováním, za což dostával výprask navíc, obzvlášť od jeho matky. Ani mezi ostatními dětmi to neměl nijak lehké. Carpenter totiž velmi výrazně koktal, díky čemuž se stal terčem posměchu a šikany dětí ve škole i mimo ni. Kvůli této vadě řeči byl Carpenter téměř neschopný jakékoliv sociální interakce a stal se uzavřeným samotářem. Jeho rodiče se rozhodli vyřešit to tím, že ho zapsali na různé zájmové kroužky. Bohužel mu vybírali takové, které v té době nebyly pro chlapce právě obvyklé, jako byla hra na violu nebo balet. Dosáhli tím přesně opačného efektu, Carpenter se kvůli "zženštilým" koníčkům stal ještě větším terčem posměchu. Svou frustraci si Carpenter vybíjel na zvířatech, která velmi rád mučil.

V roce 1947 byl poslán do nápravného ústavu pro mladistvé poté, co obtěžoval své dvě sestřenice, z nichž jedné bylo 8 let a druhé dokonce jen 3 roky. Po pouhém roce byl však propuštěn na svobodu. V roce 1955 se Carpenter poprvé žení. Jeho manželkou se stane Ellen Heattleová (tehdy 19 let). Manželům se postupně narodí tři děti (nejprve syn, pak následovaly dvě dcery). Manželství však rozhodně není šťastné. Carpenter trpí silnými výkyvy nálad a velice snadno se rozzuří. Navíc má doslova neukojitelnou touhou po sexu a nutí manželku, aby mu byla neustále po vůli, někdy i třikrát v průběhu jediné noci. Během svého života Carpenter vystřídal mnoho povolání. Byl pokladníkem na lodi, pracoval v obchodě a nakonec se živil jako tiskař.

V červenci 1960 pozve Carpenter k sobě domů svou známou Lois DeAndradeovou k sobě domů, aby se poznala s jeho manželkou. Když však žena nasedla do jeho auta, odvezl ji místo toho do parku Presidio. Tam zastavil auto a svázal Lois provazem. Poté ji před očima mával nožem a vyhrožoval jí, že ji zabije. Pak se zničehonic uklidnil a začal svázané ženě vyprávět vtipy. Po chvíli se opět rozzuřil a několikrát Lois udeřil kladivem do hlavy. Naštěstí šel zrovna okolo člen vojenské policie, který uslyšel ženino volání o pomoc. Když se policista přiblížil k autu, Carpenter po něm vystřelil. Policista střelbu opětoval a zasáhl Carpentera do břicha a do nohy. Teprve poté útočník zahodil zbraň. Lois se naštěstí podařilo vyváznout jen s lehčím poraněním hlavy. Ve své pozdější výpovědi uvedla, že během celého útoku se najednou naprosto vypařila Carpenterova vada řeči a on zčistajasna mluvil naprosto plynule. Těsně po jeho zatčení se však jeho vada opět vrátila.

Carpenter nejprve tvrdil, že si nic nepamatuje, poté zase řekl, že šlo o pouhou mileneckou hádku. V podstatě měnil svou výpověď podle toho, co očekával že chce slyšet ten, kdo ho zrovna vyslýchal. Za útok na Lois byl nakonec odsouzen ke 14 letům ve vězení za napadení. Během výkonu trestu ho psychiatři označili za sociopata a bylo mu naměřeno IQ 125. V tuto dobu se s ním rozvedla i jeho manželka. Carpenter si nakonec z celého trestu odseděl jen 9 let a v roce 1969 byl podmínečně propuštěn. Jen měsíc po jeho propuštění se podruhé žení (toto manželství však vydrželo pouhý rok).

27. ledna 1970 se Carpenter během jízdy autem pokusí vytlačit ze silnice auto Cheryl Lynn Smithové. Když Cheryl raději zastavila, Carpenter ji vytáhl z auta a nožem jí začal rozřezávat oblečení. Jeho zdánlivě bezbranná oběť se mu však začal vzpírat a došlo k zápasu, během kterého sice Carpenter Cheryl několikrát bodl nožem, ale napadené se nakonec podařilo nasednout zpět do auta a odjet. Cheryl poté vyhledala lékařskou pomoc a ze svých zranění se zotavila. V ten stejný den se Carpenter vloupá do domu Wilmy Joyce, kterou unese a znásilní. Nakonec jí ještě ukradne auto. O pouhé dva dny později se Carpenter pokusí unést Sharon O'Donnellovou. Sice na ni míří brokovnicí, ale ženě se podaří utéct.

3. února 1970 Carpenter unese ženu známou, pouze pod křestním jménem Barbara, a její malé dítě. Ženu pak znásilní, ale hned na to ji i její dítě propustí. Ještě tentýž den je Carpenter zatčen. Před začátkem soudu se mu ale podaří utéct z vězení, hned druhý den je však dopaden. Následný rozsudek zněl: 7 let za ozbrojené napadení, únos a krádež auta a další 2 roky za porušení podmínky. Velice důležité je to, že Carpenter nebyl odsouzen za znásilnění, takže po svém propuštění 21. května 1979 nebyl veden jako sexuální delikvent. Chyba, která se později krutě vymstila... Mimochodem, během jeho pobytu ve vězení si jeden z jeho přátel vzpomněl, že se mu kdysi Carpenter přiznal, že je ve skutečnosti tajemným Zodiakem a sdělil tuto informaci policii. Ta opravdu začala Carpentera vyšetřovat. Když ovšem bylo zjištěno, že se jeho písmo ani otisky prstů neshodují s těmi Zodiakovými, byl Carpenter všech obvinění zbaven.

 

Série vražd

19. srpna 1979 - Edda Kaneová (44 let) se šla v tento den projít k úpatí hory Mount Tamalpais. Když se však večer nevrátila domů, její manžel zalarmoval policii. Ta bohužel druhý den našla jen její nahé tělo. Její vrah ji pravděpodobně donutil svléknout se do naha. Pak si musela kleknout na kolena a prosit o slitování. I přesto ji však útočník zastřelil jediným výstřelem do zadní části hlavy. Pak ženu okradl o 10 dolarů, její kreditní karty a nakonec sebral i její brýle.

8. března 1980 - Na stejné místo se šla projít i Barbara Schwartzová (23 let) se svým psem. I ji napadl neznámý muž, který k ní přistoupil zezadu a začal ji zuřivě bodat nožem. Celý útok sledovala žena stojící opodál, která okamžitě běžela pro pomoc. Když však na místo dorazila policie, byla již Barbara mrtvá. Vykrvácela kvůli dvanácti bodným poraněním na hrudi. Kousek od místa činu byly nalezeny zakrvácené bifokální brýle, které pravděpodobně patřily vrahovi. Nedlouho poté jeden z novinářů v okolí nalezl i zakrvácený nůž s dlouhou čepelí. Bohužel vzal dychtivý novinář nůž do ruky a podařilo se mu tak otřít veškeré otisky prstů.

V tuto chvíli se policisté rozhodli projít seznam všech nedávno propuštěných sexuálních delikventů ze San Francisca a okolí. I přes značné úsilí to však bylo k ničemu. Jak víme, jméno Carpenter v tomto seznamu chybělo...

11. října 1980 - V tento den v National Seashore Park zmizí snoubenci Rick Stowers (19 let) a Cynthia Morelandová (18 let). Jejich těla jsou nalezena až v listopadu stejného roku. Oba mladé lidi jejich vrah střelil do hlavy.

15. října 1980 - Anne Aldersonová (26 let) si chce zpříjemnit prodloužený víkend a vyrazí proto na výlet k Mount Tamalpais. Během dne ji zde vidí několik svědků, včetně správce parku. Ten si později vzpomene, že v ten den zde viděl i podivně vypadajícího muže, který se velmi neobvykle rozhlížel po okolí... Tělo Anne je nalezeno ještě tentýž den. Vrah opět svou oběť přinutil svléknout se, ale tentokrát ji i znásilnil. Poté sice dovolil Anne aby se oblékla, ale i ona si musela kleknout a prosit o svůj život. Ani jí to však nebylo nic platné. Neznámý útočník ji zastřelil ránou do hlavy, kulka prolétla ženinou hlavou a vyšla na pravé straně obličeje.

28. listopadu 1980 - Shauna Mayová má v tento den sraz se svými přáteli v National Seashore Park. Na místo však nikdy nedorazila. Cestou totiž narazila na vraha, který ji donutil svléknout se, pak ji svázal drátem a znásilnil ji. Nakonec ji třikrát střelil do hlavy. Když vrah opouštěl místo činu, narazil na Diane O'Connellovou (22 let), která si byla zaběhat s přáteli. Mezi běžci se však utvořily větší rozestupy. Diane běžela jako druhá. Ani přítomnost jejich přátel (o kterých vrah dost možná neměl ani tušení) ji nezachránila. Vrah ji vtáhl do lesa, kde byla přinucena svléknout se. Pak byla znásilněna a následně uškrcena drátem. Nakonec jí vrah nacpal do úst její kalhotky.

Policie byla bezradná, vydala však varování, aby se lidé, pokud možno, vyhýbali parkům v okolí San Francisca. Zároveň policisté požádali o pomoc FBI, která do oblasti poslala Johna Douglase, slavného zakladatele profilovacího programu FBI. Na rozdíl od místních odborníků, kteří o vrahovi mluvili jako o okouzlujícím a charismatickém muži, Douglas vytvořil profil pachatele, kde o něm mluví jako o místním muži, který je plachý samotář, trpící vadou řeči a téměř neschopného navázat kontakt s ostatními lidmi. Oběti si vybírá náhodně a útočí na ně zásadně zezadu, čímž je snáze dostane pod kontrolu. Podle Douglase navíc pachatel splňuje minimálně dvě z následujích kritérií, týkajících se jeho dětství: pyromanie, noční pomočování a krutost ke zvířatům. Před touto sérií vražd se pravděpodobně dopustil znásilnění. I když se tento profil později ukázal jako neobyčejně přesný, bez jakéhokoliv podezřelého byl policistům málo platný. Zanedlouho však i vrah udělá chybu...

29. března 1981 - Dva vysokoškoláci z University of California Steven Heartle a Ellen Hansenová se vydají na výlet do Henry Cowell Redwoods State Park. V průběhu dne jim znenadání zastoupil cestu muž, který na ně namířil pistoli a řekl, že oba zastřelí, pokud mu Ellen nedovolí si "zašpásovat si" s ní. Ellen se bránila a Steven začal útočníka prosit o slitování. Muž však neměl nic podobného v plánu. Ellen střelil do hlavy a do ramene. Pak otočil zbraň proti Stevenovi a střelil ho několikrát do krku. Hned poté se dal útočník na útěk. Zatímco Ellen byla na místě mrtvá, Stevenovi se podařilo přežít a následně poměrně detailně popsat pachatele. Podle jeho popisu se pak policii ozvalo několik dalších lidí, kteří tohoto muže rovněž viděli v parku. Jedna žena viděla i jeho auto, což byl červený Fiat. A navíc policie nalezla v blátě, kousek od místa činu, vrahův otisk boty.

Pachatelův identikit byl následně otištěn v místních novinách. Po několika dnech se policii ozvala žena, která na něm poznala muže, který před asi 26 lety pracoval jako pokladník na lodi při její plavbě do Japonska. Pamatovala si ho proto, že dělal velmi neslušné návrhy její dceři. Žena si dokonce vzpomněla i na jeho jméno: David Carpenter. Bohužel, toto jméno bylo a je v celých USA velice běžné. Ale policie měla konečně stopu.

 

Zatčení a soud

2. května 1981 jde Heather Scaggsová (20 let) navštívit svého známého z práce. Svému příteli řekne, že se ten muž jmenuje David Carpenter, a že jeho přítel prodává auto, o které má Heather zájem. Pro jistotu svému příteli nadiktuje Carpenterovu adresu. Když se Heather do večera nevrátila, její přítel Carpentera navštívil. Ten mu tvrdil, že Heather u něj ten den vůbec nebyla. Zoufalý jde proto nakonec na policii. Policisté pak Carpentera vyslechli, a neušlo jejich pozornosti, že se velice podobá pachateli nedávných vražd, koneckonců sedělo i jeho jméno. Carpenterův kurátor navíc policii přiznal, že pevně věří, že právě Carpenter je tajemným vrahem turistů. Vyšetřovatelé se proto rozhodli Carpentera zatknout. Došlo k tomu 15. května 1981 na ulici před jeho domem. A reakce člověka, který chladnokrevně zavraždil několik lidí a nutil je škemrat o milost? Se strachem v očích se podíval na policisty a řekl: "Prosím, neubližujte mi!". Po příjezdu na policejní stanici byl tak vyděšený, že nebyl schopen ani nadiktovat své jméno. Nakonec musel být zápis sepsán tak, že se jej policisté zeptali, zda se jmenuje David Joseph Carpenter, a on odpověděl: "Ano." A i to mu trvalo poměrně dlouho. Navíc se mu citelně třásla hlava.

V Carpenterově domě, i v jeho červeném Fiatu, bylo nalezeno přes 60 různých turistických průvodců po místních parcích. U něj doma pak bylo nalezeno naprosto stejné oblečení, jenž měl na sobě muž, který zastřelil Ellen Hansenovou a postřelil Stevena Heartleho, včetně nápadné zlaté bundy. Především ho ale identifikovala i jeho jediná  přeživší oběť - Steven Heartle. Dále ho identifikovalo hned 6 jiných svědků, kteří ho viděli blízko míst některých vražd.

Mezitím bylo 24. května 1981 v Big Basin Redwoods Park nalezeno tělo Heather Scaggsové. Žena ležela nahá v lese, částečně přikrytá větvemi. Carpenter ji nejprve znásilnil a pak ji zavraždil výstřelem do oka. To však nebylo vše. 16. června 1981 horolezci v Castle Rock State Park našli část lidské čelisti. Podle expertů se jednalo o čelist středoškolačky Kelly Menjivarové (17 let), která byla pohřešována od 28. prosince 1980. Dívka brigádně pracovala v bance, kam za ní Carpenter velice často chodil.

Nejdůležitějším důkazem proti Carpenterovi však byla balistická expertíza, která ukázala, že drtivá většina vražd byla spáchána pistolí, která byla nalezena v Carpenterově domě. Výjimku tvořily pouze vraždy Eddy Kaneové (jako jediná byla zastřelena jinou zbraní), Barbary Schartzové (která byla ubodána) a Kelly Menjivarové (zde nikdy nebyla určena přesná příčina smrti). Navíc jedna z bot v Carpenterově domě naprosto přesně odpovídala otisku nalezeném na místě vraždy Ellen Hansenové.

Carpenter byl souzen nejprve za vraždy Heather Scaggsové a Elleny Hansenové a z pokusu o vraždu Stevena Heartleho. Carpenter nikdy nepřiznal svou vinu a i před soudem trval na tom, že nikdy nikoho nezavraždil. Soudce ani porota tomu zjevně neuvěřili, protože 16. listopadu 1984 byl Carpenter uznán vinným a odsouzen k trestu smrti v plynové komoře. Následoval soud, kde byl Carpenter obviněn z vražd Anne Aldersonové, Diane O'Connellové, Shauny Mayové, Cynthie Morelandové a Richarda Stowerse. Výsledek byl stejný: 27. června 1988 byl Carpenter opět odsouzen k trestu smrti. Ze zbývajících tří vražd nebyl Carpenter nikdy obviněn.

Zní až neuvěřitelně, že ještě v roce 2020 nebyl Carpenter popraven. Nadále se opakovaně odvolává proti rozsudku a zůstává v cele smrti ve vězení v San Quentin. Davidu Josephovi Carpenterovi je již 90 let...

 

Zdroje: wikipedia.org, CrimeLibrary.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1057215
Měsíc: 12658
Den: 332