Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pyl

sam_6673.jpgI když má každý spojené včely s medem, je jejich hlavní potravou pyl, samičí pohlavní buňky rostlin. Ten obsahuje potřebné látky jako jsou bílkoviny, vitamíny a minerály důležité pro vývoj a život včely.

Pyl nosí včely do úlu na zadních nožičkách, kde vytváří pylové rousky. Pylové rousky vyrábí včela pomocí medu v medném váčku, kdy pyl hněte do malých košíčků na holení části nohy. poté. Kdyý má košíčky plné letí do úlu. Poté ho další včely ukládají do buněk v plástech, kam ho naducají hlavou. Před uložením upraví jeho složení, mimo jiné i pomocí medu, aby se jim nekazil a byl pro ně lépe stravitelný. Pylové zásoby v buňkách plní jen do poloviny a nevíčkují.

bees-18192_1280.jpgZa den včela navštíví až 100 květů, aby naplnila nožičky - rousky pylem. Přitom navštěvuje jen jeden druh květů a drobnými částečky pylu, které se zachytí na jejím chlupatém tělíčku napomáhá k opylování květů. Někdy je včela obalena jemným pylem po celém těle.

 

 

Barva pylu se pohybuje od světle žluté až po výraznou ornažnovu. Za rok jedno včelstvo spotřebuje 20 a 40 kg pylu.  

   sweat-bee-1107327_1280.jpgbee-pollen-2549125_640.jpg

Pyl je svým obsahem důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin jak pro včely, tak pro člověka. Včelaři sbírají pyl pomocí pylochytů. To jsou mřížky s otvory, kterými propadá pyl nasbíraný včelou. Pylochyty však nesmí být v úule dlouho, protože by připravily včely o zdroj důležité potravy. Pyl určený ke konzumaci se většinou míchá s medem, protože má mírně nakyslou chuť.