Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí úkol - od 18.5.

14. 5. 2020

1. www.umimecesky.cz

 

2. Shoda podmětu s přísudkem :

Děvčata a chlapci se zúčastnil__ zájezdu. Knihy a sešity ležel__ srovnané na stole. Tužky i pero se rozkutálel__ po třídě. U rybníkase vyhříval__ kachňata a housata. Bulharsko a Řecko uzavřel__ smlouvu o spolupráci. Brankář i družstvo podal__ vynikající výkon. Petr, Milena i Monika se potkal__ na tenisovém turnaji. Kuřata i housata pobíhal__ po zahradě. Na louce voněl__ růže a hrachor. Paví očka zářil__ různými barvami. Okna i zrcadlo zářil__ čistotou. Ohně vnoci ozařoval__ tábořiště. Chtěl__ se za každou cenu zachránit. Děti skotačil__ na maškarním plese. Strašáci stál__ na všech polích v okolí. Na Velké pardubické závodil__ koně.

 

3. Přepiš text bez chyb:

Na nebespečí povodní se upozorňovalo ranamy z hmoždířů a děl, umístěných na Výtoni a později na vyšehradě - tedy v mýstech, kudy Vltava do města přitéká - a dále na baště č. 19, kde nyní stojí nad Klárovem Kramářova vyla. Varovný signál o blýžící se povodni tvořilo šest ran v rozmezý dvouch minut. Druhou vístrahu pražané uslyšely, když voda stoupla o dva metry nad normál. Tehdy se vystřelilo čtyřikrát s hmoždíře a tři dvojité rány z děla z přestávkou 3. minut.

 

4. Uveď, z kolika vět se skládá souvětí. Zkus označit věty hlavní (VH) a vedlejší (VV) :

povinné : Chlapci se vrátili z hlídky promoklí, potoky vody jim stékaly po zádech a v botách jim čvachtalo, jako kdyby právě přebrodili řeku.

 

dobrovolné : Když hoch v noci usnul, vytáhla mu babička psaní z kapsy a dala mu tam jiné, kde bylo napsáno, aby toho mladíka, který k nim přichází, dali bez meškání oddat s princeznou, protože jí byl souzen jako manžel.

 

Cvičení 2, 3, 4 mi, prosím, pošlete.