Jdi na obsah Jdi na menu

Kdy to skončí?

1. 4. 2020

Stále jsem v Itálii, kde máme domácí vězení, smíme pouze nakoupit a jít se psem, jinak máme zůstávat doma.  Nikdo ale není schopen říci, jak dlouho to bude trvat, než to přestane ten Koronavir bavit, nás trápit. 

Já patřím mezi ty šťastnější, protože mám zahradu a dosti velký prostor k bydlení a okna pěkně na jih, takže mohu přijímat sluneční svit, jak doma, tak i na zahradě přímo. Ale co pak ti, kteří bydlí v Miláně v bytě s okny otočenými na sever? Všichni víme, jak je důležitý vitamín D pro naši imunitu a ten můžeme produkovat právě pomocí slunečního záření a jak je důležitý pohyb. Každý den několikrát děkuji někam nahoru, tam kde si myslím, že existuje jakási vesmírná moudrost, za to, že jsem na tom s rodinou tak dobře. Je mi ale opravdu líto všech těch, kteří musí být v tmavých bytech a jarní sluníčko ani nevidí. Zrovna tak je mi líto i toho, že mnoho lidí bydlí samo a nyní má strach vůbec vyjít přede dveře bytu, aby na ně neskočil vir a oni neumřeli tak, jako již několik tisíc za tu krátkou dobu. V Itali koluje strach z tohoto viru, který celý svět překvapil. 

Tedy vlastně nemusel nás překvapit, vědci již 15 let o tom stále mluví, protože ví, jak je nebezpečné vyrábět různé mutace virů, abychom zjistili, jak nám mohou pomoci při nemoci. Bohužel tento vir nám při nemoci jistě ještě nepomůže a naopak nás zabíjí. Zamyslel jsem se nad tím, co všechno se za posledních vlastně 25 let na virech vyzkoumalo, co nám lidstvu je k dobru. To, že se podařilo probudit k životu vir španělské chřipky dle mého nebylo nic dobrého. Pak se stále ptám, proč vznikla ta ohniska takto postupně a nikdo nehlásí, že by umírali piloti nebo letušky, kteří byli ti první, kteří se s nakaženými tedy dostali do vícehodinového styku. Děsí mě, že by ten vir nevznikl evoluční cestou. Ale o tom jsem vlastně nechtěl vůbec psát. Přivedlo mě k tomuto článku sdělení, že v ČR je nenošení ústenek i pro dvouleté děti pod pokutou. 

Možná ale místo striktních zákazů by bylo lepší vysvětlit lidem, jak se vir chová, že neskáče a že nečeká přede dveřmi, až vystrčím hlavu. Možná, kdyby lidé věděli, jak se vir chová, jakou má "životnost" a jak se můžeme nakazit, že by se mohla některá opatření uvolnit, nebo alespoň v Evropě sjednotit, protože takto to vypadá, že politici tápou a vydávají různá nařízení za pochodu a vůbec se nezamýšlí, jestli ta nařízení jsou vůbec potřeba. 

Když jsem si přečetl o tom nařízení nošení roušek v ČR i pro malé děti, a to dokonce i v autě, tak jsem si klepal na čelo. Dokonce jsem pak viděl video, které prý doporučil pan Babiš panu Trumpovi, z kterého by se měla Amerika poučit. Toto video není technicky špatné, ale udělala by tato sympatická mladá žena, která tam mluví o nošení roušky, takové video, kdyby měla malou dcerku, které by byly dva roky a měsíc a musela ji vozit autem na zadní sedačce v dětské sedačce s tím, že by tato malá holčička musela mít na ústech celou dobu roušku, aby se nechovala protizákonně? 

Myslím, že nikdo na takovou situaci ani nepomyslel. Navíc mě dorazilo, když se někdo ptal, jestli když jede autem s manželkou, jestli má povinnost mít roušku. Odpověď byla zcela jasná. Jestliže jsou v autě dvě osoby, musí mít obě roušku, jestliže pojede řidič sám, tak ji nemusí mít. Ptám se, na co tedy ta rouška v autě je???? Když ji doma s manželkou nenosíme, proč ji musíme mít v autě, když tam nikdo cizí není, koho bychom mohli nakazit a když jede řidič sám, tak roušku nemusí. Kde je ta logika? Koho má tedy ta rouška v autě chránit? Proč mám malé dítě trápit v autě a nasazovat mu roušku, kterou stále strhává a já jako řidič jsem na nervy, aby mě nezastavili policajti a nedali mi pokutu za to, že si dítě roušku strhlo, kterou doma nemusí nosit, i když já budu v bytě také bez roušky. Kdo si vymyslel takový nesmysl? 

Navíc rouška nezabrání vniku viru do úst nebo nosu. Museli by mít všichni takovou roušku, která by byla pro viry nepropustná a to určitě čínské roušky nejsou. Možná některé, dosti drahé ano, ale ta většina i doma udělaných tuto funkci nemá. Rouška zabraňuje tomu, že nepoprskáme toho, kdo je proti nám, ale není jistota, že se k němu vir od nás nedostane. V tom videu, kde je ukázáno, že viry zůstanou na vnitřní straně roušky, to myslím není správně. Já si myslím, že tam zůstanou sliny, možná bakterie, ale Koronavir je tak malý, že není-li to opravdu taková rouška, která je nepropustná pro viry, že ten vir je schopen napadnou osobu, která se nám hodně přiblížila. Záleží také na tom, jaký náboj bychom v sobě měli, jestli silný, nebo bychom měli v těle jeden jediný vir. 

V ČR jsou roušky povinné, v Italii ne, ale je pravda, že mezi lidi je lidé nosí. Myslí si často, že je rouška před virem ochrání. Já si nasadím vždy šátek když se někdo blíží, když jsem na procházce se psem, abych mu ukázal že mám respekt před ostatníma a chci je uchránit mých prskanců. Zda si myslí někteří, že mám strach z viru a proto si natahuji šátek jako cowboy, je mi jedno.

Já bych byl moc rád, kdyby se politici sjednotili a konečně pochopili, že proti tomuto viru nepomohou jenom karantény, ale že je potřeba pochopit, jak se vir šíří a jestli je opravdu potřeba, aby malé děti v autě vedle vlastní matky musely mít roušky a matka tedy taky, protože jsou v autě dvě osoby. 

Myslím si, že kdyby existovala osvěta a lidé by věděli o šíření viru více, že by neměli takový strach. Ten, kdo o tom nic neví, ten si opravdu může myslet, že rouška mu zachrání život a klidně si sáhne někde na košík v prodejně a doma vybalí toust a strčí obložený šunkou do úst. No a protože má na ruce vir, už ho má v sobě, i když měl celou dobu slinami zvlhlou roušku a dýchal své zplodiny, které normálně patří do vzduchu a ne znovu do plic. 

Lidé by měli vědět, že musí posilovat svou imunitu. Každý vědec, který je dnes tázaný, co by mohlo pomoct proti tomu viru, vám řekne, že vlastní imunitní systém, protože momentálně nikdo nemá lék a neví, jak otupit receptory, které otevírají viru dveře do našich buněk. 25 let toto celý svět studuje, kolik biologů, virologů, imunologů a já nevím, jak se všichni nazývají, kteří vystudovali tuto jistě zajímavou vědu, již získalo vysokoškolský diplom, stali se z nich profesoři, badatelé, vědci, kteří virem žijí a přesto nyní se svět diví, že není člověk na to připraven. Přesně před 100 lety skončila strašlivá pandemie španělské chřipky. Měli jsme tedy 100 let čas se učit a studovat život/neživot virů, byly zde již i epidemie, z kterých jsme se také mohli poučit, ale ne. My si myslíme, že jsme již tak chytří, že vše zvládneme. 

Bohužel tomu tak není. I kdyby tento vir nerozšířil do světa člověk a byl to vir opravdu čistě přírodní, který by bez pomocí člověka náhle přišel a zaútočil, musíme se zeptat proč se to stalo. Možná, kdybychom se zamysleli nad posledními 150 lety, možná bychom na to přišli. Kdybychom si uvědomili, že naše planeta již žije miliardy let a že náš vesmír, ale i ty ostatní vesmíry žijí miliardy let v harmonii a najednou někdo začne tuto harmonii a rovnováhu nějak ničit. Co bychom udělali my lidé, kdyby nám někdo začal rýt naši krásnou zahrádku a kácet naše krásné ovocné stromy a vypalovat včelí úly. Co bychom udělali? Představte si, jaký byste měli vztek na toho, kdo by to udělal a zničil vaší práci. Možná byste ho nezabili ve vzteku, protože jste proti násilí, ale možná byste mu chtěli ukázat, zač je toho loket. Možná byste mu přáli taky nějakou pohromu. Myslíte si, že vesmír není živý? 

Odkud přišel život? Myslíte si, že najednou z ničeho nic někde něco třesklo a najednou se objevil život a evoluce zařídila, že jsme tu, že se na planetě zrodil homo sapiens sapiens, tedy člověk moudrý, člověk rozumný? Možná, ale kde to třesklo? Třesklo to ve vesmíru? A proč? No nic, chci jenom sdělit, že my lidé vůbec nevíme, jak jsme se na tuto planetu dostali a chováme se na ní, jako kdyby nám patřila, stejně jako se chovají někteří politici po zvolení a myslí si, že stát jsou oni. Nechci ale polemizovat o tom, co se děje v politice v celém světě, ale chci upozornit na to, jestli to není náhodou schválně, že tento vir napadá naše plíce a ničí je a působí smrt tisícům lidí. To co dělá člověk s plícemi planety může být podobné tomu, co dělá nyní tento vir s námi. Když byla prasečí chřipka nebo šílené krávy, kdy se nakládaly nemocné krávy do auto pomoci zvedacích zařízení, aby je dopravili na jatka, kde je zabili a zpracovali, protože bylo líto chovateli tuto nemocnou krávu nezpeněžit. Proč tyto epidemie přišly? Možná jste někdo již četl o tom, kolik prasat na světě je a kolik krav a jak zatěžují svými výkaly přírodu a potažmo tedy i nás, protože my pak pijeme vodu, která je také již znečištěna. My si prostě podřezáváme větev, na které sedíme. 

Jestli se nyní lidstvo nezastaví a nepochopí, že toho je nyní dost a že bychom měli na planetě pochopit, že jsme všichni z jednoho vesmírného vrhu, tedy všichni příbuzní, tak nás čeká ještě horší pandemie. Odhadnul bych to na 4-5 miliard mrtvých a pak samozřejmě i ty další miliardy mrtvého dobytka atd. atd. Asi si toto nikdo nedovede představit, ale vězte, že ani dinosauři nevěděli, že by je mohlo potkat vyhubení. Jsme proti vesmíru opravdu tak malí, že jsme vlastně ještě menší pro vesmír, než Koronavir pro nás. To bychom měli pochopit a jestli se nám to podaří, tak se opravdu můžeme vrátit všichni zpět tam, odkud Eva Adama odtáhla. 

Ještě něco - nečtu po sobě, co napíši, píši to vlastně hlavně proto, protože jsem smutný a rozčarovaný z toho, co se děje a jak se to děje a jak to mnoho lidí vnímá a jak politici v poklusu nařizují a někdy se shodnou opravdu na zbytečnosti, která naopak zdraví člověka neprospívá. Strach a panika přivede ještě mnoho lidí, i těch nenakažených do hrobu dříve, než by jejich organizmus zemřel opotřebením. Bohužel je to tak a měli bychom to vidět i z této stránky. Mnozí již zde v Italii přes tři týdny zavření ve svých bytech, bez pohybu a jenom s příjmem potravin a beze slunce, nedělají pro své zdraví to, co by mohli dělat, kdyby byla osvěta a kdyby existoval již plán, jak se v takovém případě chovat, jak zajistit lidem pohyb v přírodě a přitom nerozšiřovat nákazu atd. V ČR jsou lidé ještě na tom dobře, až na tu blbou roušku i v autě. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář