Jdi na obsah Jdi na menu
 


ERB rodu Rožmberků

29. 3. 2020

V erbu rodu Rožmberků spatříme červenou pětilistou šípkovou růži. Sám Vilém z Rožmberka ještě k růži přidal červeno-stříbrné kosmé pruhy, které měly ukázat, že tento rod je příbuzensky spojem s i talským rodem Ursiniů.

Pokud se pohybujeme po Jihočeském kraji, tak určitě symbol Rožmberků spatříme u mnoha městských znaků např. města Třeboně, Českého Krumlova, Dačic, Trhových Sviny, Jindřichova Hradce, ale je rovněž symbolem Jihočeského kraje.

jc-znak-rgb_4b.jpg.jpg

 

 

obr. zdroj:.https://www.kraj-jihocesky.cz/jihocesky-kraj/znak-symboly-kraje

 

 

Na počest panování rodu Rožmberků v jižních Čechách se každoročně koná festival "Slavnosti pětilisté růže" v Českém Krumlově. Každý rok se v červnu do města sjíždí nespočet umělců a řemeslníků, které zde vystupují v dobových kostýmech. V českém Krumlově jde o tzv. městskou historickou slavnost, která je situována do doby panování šlechtického rodu Rožmberků, převážně pak Posledních Rožmberků, Viléma a Petra Voka z Rožmberka.

 

 

 

Pověst o pětilisté růži

 Na smrtelném loži pravil Vítek z Prčice okolo stojícím pěti synům, že mezi ně musí rozdělit své panství, aby se nehádali. Bratři věděli, že když jejich otec opustil službu u krále Přemysla Otakara I., dostal od něj do užívání jihočeský kraj.

„Tobě, Jindřichu,“ obrátil se na nejstaršího syna, „dávám do znaku zlatou růži na blankytném poli, protože tvá duše je blankyt a tvůj charakter je ryzí zlato.“ Pak Vítek druhému synu Vokovi řekl, že byl odjakživa pravá krev jeho rodu, a proto obdrží rudou růži na bílém štítu. Třetí syn Vilém, protože to byl vždycky rodinný mazlíček, dostal na červeném poli bílou růži, která bude připomínat lilii. Pak podaroval Smila. Protože to byl vždycky pravý opak nejstaršího Jindřicha, dostane do erbu barvy opačné než Jindřichův erb. Bude tedy nositelem modré růže na zlatém poli. Sezima, který byl zrozen neurozenou ženou, a je tedy nešlechtického původu, byl vždy černou ovcí ve Vítkově stádě, a proto dostal černou růži ve zlatém poli.

povesti_1_terc_pani-300x300.jpg

 

 

 

 

 nobr.: “Vítek z Prčice a jeho pět synů”, 1840

 

     Podle některých znění pověsti rozdělil Vítek svým synům i města. Nejstarší Jindřich dostal Jindřichův Hradec,   druhorozený Vilém obdržel Landštejn a Třeboň,  Smil dostal Stráž nad Nežárkou a Bystřici,    Vok dostal Krumlov a Rožmberk  a pátý Sezima dostal Sezimovo Ústí.

zdroj: obrázek i článek z :https://hradeczije.cz/hradecke-povesti-1-povest-o-petiliste-ruzi/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář