Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 4. 2020

Ořechovo kakaový dort

Suroviny

Korpus:
 
4 vejce
 
10 lžic studené vody
 
250 g třtinového cukru
 
150 g mletých vlašských ořechů
 
150 g hladké mouky
 
1 prášek do pečiva
 
 
 
Krém:
 
2 žloutky
 
100 g čokolády na vaření
 
350 ml smetany na šlehání (33%)
 
1 balíček ztužovače smetany
 
250 g másla – pokojové teploty
 
2 lžíce vanilkového cukru
 
 

Postup přípravy receptu

Předehřejeme troubu na 160°. Připravíme formu, kterou vyložíme pečícím papírem, formu mám 26 cm.
Nejdříve připravíme korpus. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky šleháme s cukrem a vodou. Směs vám lehce zesvětlí a cukr by měl být rozpuštěný, tak vyzkoušejte, jestli necítíte krystalky mezi prsty.
Do směsi přidáme nasekané ořechy, mouku a prášek do pečiva. Vznikne hustší hmota.
Vedle ušleháme sníh z bílků, až do tuha. Sníh pomaličku a opatrně vmícháme do korpusové směsi. Jakmile máme promícháno, tak přelijeme do dortové formy a pečeme 40 minut.
Nyní připravíme krém. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření. Jakmile je rozpuštěná, přidáme dva žloutky za stálého míchání. Po spojení žloutků s čokoládou vlijeme po troškách smetanu. Když se vše spojí, odstavíme krém vedle a necháme vychladnout. Krém musí být pokojové teploty.

Mezitím co chladne, vyšleháme máslo s vanilkovým cukrem. Směs musí být nadýchaná, teprve potom je to spojené.
Po vychladnutí čokoládové směsi přidáme ztužovač smetany a vše šleháme 15 minut. Krém nebude úplně tuhý, jak jste zvyklí, když vyšleháváte samotnou smetanu. Krém bude stále trochu tekutý, ale bude tužší. Pokud budete šlehat 15 minut na plný výkon, je to dostatečné.
Jakmile máme připravenou máslovou směs a čokoládovou, tak jsme připraveni dodělat krém. Do máslové směsi po lžících přidáváme čokoládovou, až vznikne finální krém. Ten je již tuhý.

Máme hotový korpus i krém a můžeme promazávat a zdobit. Korpus rozřízneme v půlce a budeme mít dvě části. Dáme ⅓ krému. Položíme druhou část korpusu a vše zakryjeme zbylým krémem – po stranách i na vrchu. Na vrch jsem dala oříšky a kousky čokolády.
Dort necháme vychladnout min. 3 hodinky, než podáváme.