Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 4. 2020

Slaný štrůdl

Ingredience

sůl

1 balíček listové těsto

na potření

1 ks vejce

nádivka

100 g šunka

100 g eidam

mletý černý pepř

100 g slanina

1 ks vejce

majoránka

100 g měkký salám

2 stroužky česnek

100 g niva

100 g uzený sýr

 

Postup přípravy

Listové těsto necháme při pokojové teplotě rozmrazit.

Mezitím se můžeme věnovat přípravě nádivky. Do té použijeme veškeré zbytky uzenin a sýrů (celkem asi 600g). Nakrájíme je na malé kousky nebo rozmixujeme a podle chuti přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Se solí šetříme, neboť niva i slanina jsou již dostatečně slané. Na závěr do hmoty přidáme jedno vejce, které nám bude fungovat jako pojivo.

Listové těsto si rozdělíme na 2 nebo 3 díly a rozválíme na obdélníky o tloušťce zhruba 3 mm. Na těsto naklademe připravenou nádivku, okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a zavineme. Štrůdly opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě 150°C asi 35 minut.

Podáváme studené. Nádivky můžeme podle chuti různě obměňovat nebo kořenit.