Jdi na obsah Jdi na menu

Špagety s mořskými plody

5. 4. 2020
 

 

  1. POSTUP:
  2. Slávky omyjte a očistěte. Ty, které jsou otevřené a po zaklepání se nezavřou, vyhoďte. Česnek oloupejte a plochou stranou nože rozmáčkněte.
  3. Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu. Při vaření těstovin dodržujte 2 zásady – velké množství vody a soli. Pokud budete vařit pastu v malém množstvím vody, těstoviny se rozvaří. Zároveň je potřeba vodu osolit tak, aby byla slaná jako mořská voda (dejte tak 1 lžíci soli).
  4. Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte na skus. Pozor, vkládejte je do vody v době, kdy se z mořských plodů odpaří víno, aby vám to vše časově vyšlo. Zda jsou těstoviny al dente, poznáte tak, že mají uprostřed světlou čárku/tečku (podle druhu).
  5. Takto uvařené těstoviny mají mnohem nižší glykemický index a jsou tak pro tělo mnohem lépe stravitelné než těstoviny rozvařené. 
  6. Velkou pánev rozehřejte na vyšším plameni nasucho a přidejte 30 g másla a 2 lžíce olivového oleje. Počkejte minutku a vhoďte mušle a česnek. Párkrát je prohoďte na pánvi a přidejte krevety.
  7. Plamen držte stále na vyšší stupeň. Nakonec přidejte sépie, rajčata a případně chilli, pokud používáte. Restujte společně asi 3 minuty a přilijte víno.
  8. Počkejte, až se odpaří alkohol a přidejte vařené těstoviny rovnou z hrnce, ve kterém se vařily i s trochou vody. Ta pomůže udělat lesklou a krémovou konzistenci.Už jen chvíli provařte, prohoďte na pánvi a můžete stáhnout z ohně. Pár mušlí vyloupejte rovnou a vraťte do špaget, zbytek mušlí ponechte v celku na ozdobu.Přimíchejte nasekanou petrželku, podle chuti osolte, opepřete a servírujte. Zde se sýr navrch nekoná, protože k mořským plodům se nehodí a neservíruje.