Kuřecí kung pao s karamelem
5. 4. 2020
- Potřebujete:
- kuřecí stehenní řízky bez kůže 4 ks
- kukuřičný škrob (maizena) 1 lžíce
- sójová omáčka 5 lžic
- rostlinný olej 1 lžíce
- sušené červené chilli papričky 8 ks
- česnek, nakrájený nadrobno 2 stroužky
- mletý sečuánský pepř 1/2 lžičky
- přírodní cukr krupice 2 lžíce
- čerstvý zázvor, nastrouhaný 1 lžička
- rýžový ocet 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- arašídy, opražené a nesolené 75 g
- jarní cibulky, nakrájené na kousky 3 ks
- jasmínová rýže k podávání
- POSTUP:
- Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta. Škrob promíchejte se 2 lžícemi sójové omáčky a kousky kuřete nechte marinovat v této směsi asi 1 hodinu v chladu.
- Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo woku. Kousky masa vyndejte z marinády a osušte je na kuchyňském papíru. Vsypte do pánve spolu s chilli papričkami, česnekem a mletým sečuánským pepřem a za stálého promíchávání smažte 2 až 3 minuty, až maso začne hnědnout a chilli papričky trochu černat. Směs pak z pánve či woku vysypte na talíř, pánev vytřete.
- Vsypte do ní cukr, zalijte 50 ml vody a vařte, až se cukr rozpustí a vznikne světlý karamel. Mezitím si odměřte 300 ml teplé vody a vlijte ji ke karamelu, aby už dál netmavl. Přidejte zázvor, ocet, sezamový olej a zbylou sójovou omáčku a znovu uveďte do varu.
- Vsypte kuře s chilli papričkami, oříšky a nechte vše ještě 20 až 25 minut probublávat, až omáčka hezky zhoustne a obalí kuře. Asi 2 minuty před koncem vaření vsypte nadrobno nakrájenou bílou část jarních cibulek a na závěr zelenou část. Kromě rýže se ke kung pau hodí také nudle.