Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023-09-23,24 / MiČR Footy Výrovice

01-.jpgLetošní ročník seriálu soutěží Moravského Poháru skončil soutěží 16. a 17. září v Dolním Žlebu u Šternberka. Před námi už byly jen dvě soutěže. Od 22. do 24. září ve Výrovicích u Znojma Jednorázové mistrovství ČR třídy FOOTY a 7. října ukončení sezóny na Ostravsku soutěží Podzimní slalomky 2023.

Nyní se budeme věnovat první z obou akcí, tedy MiČR FOOTY 2023. Vyhlašovatelem byla asociace Footy CZE, člen Internacional Footy Class Association /IFCA/. Protože se mistrovská soutěž letos jela opět na Výrovické přehradě, pořadatelství se ujal Hanzal Team Znojmo ve spolupráci s DDM Třinec.

Soutěžilo se ve dvou věkových kategoriích. Ze 13-ti přihlášených seniorů jich přijelo 11 a z 5-ti soutěžili 4 junioři. Mezi těmito soutěžícími bylo i pět footynářských přátel z Polska. Nepřijeli zbytečně. V obou kategoriích obsadili druhá místa. Ale to předbíhám.

02-.jpg

Ortodoxním footynářům nemusím areál u Výrovické přehrady popisovat, protože se zde mistrovství konalo již poněkolikáté. Ovšem naše malá výprava z O.-Poruby sem zamířila poprvé. Ubytování v campu Výr jsme měli předjednané v osadě mobilheimů hned za Penzionem u Výra.

03-.jpg

Chatky jsme tedy nevyužili. To bylo vcelku jedno, protože vše se nachází pohromadě na břehu přehrady hned nad startovištěm footyn.

04-.jpg      04a-.jpg

Naši výpravu tvořili dva soutěžící a dvojitý doprovod. Počasí na tuto roční dobu bylo vcelku snesitelné. Babí léto se nekonalo. Spíše to připomínalo počátek podzimu. Průměrné teploty pocitově snižoval čerstvý vítr. Naštěstí se nepotvrdily předpovědi trvalých srážek, byť by je téměř vyschlá přehrada potřebovala. My jsme za to byli docela rádi. Rozpršelo se až po našem odjezdu.

Sobotní ráno začalo prezentací účastníků a přejímkou modelů. Měřicím boxem prošly všechny modely. Následoval nástup s upřesněním programu. Hlavní rozhodčí pan Tomáš Jakeš zopakoval základní pravidla a zdůraznil situace, na něž se při jízdách bude zaměřovat.

05-.jpg

Vlastní soutěž se odehrávala na trojůhelníkové trati se širokou základnou cca 80 m, s výškou trojúhelníka asi 20 m. Věkové kategorie jezdily odděleně a střídaly se pravidelně cca po jedné hodině jízd. Jak jsem se zmínil dřív, foukal poměrně čerstvý severozápadní vítr, který činil některým modelům docela potíže. Přesto se během víkendu stihlo odjet 29 seniorských jízd. Junioři jich ve svém vyhrazeném čase zvládli dokonce 33.

05a-.jpg

V neděli po poledni plachtaři doplachtili do cíle poslední rozjížďky. Záznam výsledků jednotlivých jízd převzal z rukou trpělivé zapisovatelky pí. Martiny Jakešové

06b-.jpg

(sedět v tom větru dva podmračené dny u vody, to vyžaduje notnou dávku trpělivosti – díky za ni!) Svaťa Hubáček a odebral se je přepsat do programu, ze kterého za nedlouho vypadly celkové výsledky. Ty byly vyhlášeny na závěrečném nástupu a nejlepší byli oceněni diplomy, poháry a pěknými cenami. Ale nejen vítězové si z Výrovic vezou ceny. Pořadatelé mysleli na všechny. Všichni totiž dostali pamětní diplomy a hrníčky s emblémem FOOTY CZE. Krásná pozornost.

07-.jpg

08-.jpg                 09-.jpg

Juniorům jako obvykle kralovala Tereza Seberová z Třince, která vyhrála většinu započitatelných jízd. Několikrát byla druhá. Všechna třetí místa se jí škrtala. Na druhém místě skončil Jan Musiejkiewicz z Nowe Sóli (PL), který se ještě v sobotu přetahoval s Matějem Kubíčkem (Poruba) o druhé místo. Matěj doplatil na nedělní závěrečné jízdy, když už ztratil trpělivost s větrnými excesy a dojížděl na třetím místě. Čtvrtá mezi juniory skončila Terka Kubíčková (Poruba), která s footynou nemá ještě tolik zkušeností (byla to její teprve druhá soutěž). Navíc, její model bude vyžadovat ještě další důkladné seřízení. Ale v každém případě posbírala nějaké soutěžní zkušenosti.

O kategorii seniorů Vám toho moc nepovím, zatím se v ní moc neorientuji. Jen jsem postřehl, že pana R. Křemena z Kolína postihla technická závada, kvůli které nedojel ani jednu jízdu. Vítězem a mistrem ČR se již posedmé stal Vladimír Synek z Prahy, na druhém místě (stejně jako syn) skončil Kamil Musiejkiewicz z PL a třetí byl Dalibor Sebera (Třinec).

10-.jpg

Po předání cen jsme se rozloučili, popřáli si šťastnou cestu a rozjeli se ke svým domovům.

11-.jpg

Pořadatelům se soutěž vydařila, za což jim patří velký dík!

Kde se bude konat příští MiČR FOOTY 2024 ještě není zcela jasné, ale po oslovení DAJOU jsme začali podnikat tímto směrem kroky u nás ve Sportovním areálu hlučínského jezera. O výsledcích jednání s vedením areálu Vás budeme včas informovat. Předpokládaný termín soutěže by byl 14. a 15. září 2024. K ubytování bychom využili přilehlý autocamp (chatky, stany).

   12-.jpg       13-.jpg

 

Za KUBIK-Team zpracoval
Pavel Kubíček

 

Fotky naleznete zde.    Autoři Marcela a Pavel Kubíčkovi

Fotogalerie od Pavla Vondráčka

Odkaz na článek na Mo-Na-Ku

Výsledková listina je tady.

kubik-team_logo.jpg