Jdi na obsah Jdi na menu
 


2018-09-29 / Těrlická plachta

dscn4467.jpgJiž několik let, na podzim, pořádá modelářský klub Slezsko na nádrži Těrlicko u Havířova třídenní regatu malých-velkých lodí "Těrlickou plachtu". Jedná se o veřejnou soutěž plachetnic tříd NSS-A, NSS-B a NSS-C a plachetnic RG-65. Jak je vidět na přiložených fotografiích, ve třídách NSS se soutěží s maketami různých plachetních lodí nezanedbatelných rozměrů a ve třídě RG-65 se sportovními plachetnicemi. Pravidly Vás nebudu zatěžovat, protože je ani sám neznám. Do značné míry kopírují pravidla regat skutečných plachetnic. Podstatou je co nejrychlejší projetí vytyčené tratě.

dscn4477.jpgdscn4454.jpg

Protože místo soutěže je od Ostravy co by kamenem dohodil, rozhodli jsme se letošní ročník, který se konal 28. až 30. září, navštívit osobně. Počasí bylo sice trochu chladnější, ale vidina krásné a kvalitní práce, kterou modely představují, nás docela rozehřívala. A nemýlili jsme se. Modely samy představují kusy "poctivého nábytku" a ze spleti lodních a plachetních lan na nás dýchala nepopsatelná zvláštní atmosféra volání dálek.

dscn4457.jpgdscn4458.jpg

Leč zájem o dálky nás opustil ve chvíli, když žaludek začal připomínat čas oběda. Nezbylo, než se rozloučit se všemi známými a odebrat se na cestu k domovu.

P.S.

Pokud někoho tento typ lodních modelů zaujal, dozví se více na minisail.cz.

kubik-team_logo.jpg