Jdi na obsah Jdi na menu
 


2019-06-14,16 / Mi ČR žáků a mládeže

01.jpgPo delší odmlce uspořádal MK Velká nad Veličkou soutěž lodních modelářů pro "dorost" a hned na nejvyšší úrovni. Jednalo se o Mistrovství České republiky žáků a mládeže, které se konalo 14. až 16. června 2019 na vodní nádrži Lučina u Tvarožné Lhoty. Vyhlašovatelem soutěže byl Svaz modelářů ČR, Klub lodních modelářů ČR.

Páteční odpoledne a podvečer byl určen příjezdu účastníků, prezentaci a volnému tréninku. Mezi 18 a 20 hod. proběhla přejímka modelů. Těžiště soutěže se odehrávalo v sobotu, kdy se odjela většina soutěžních jízd. V neděli se dojížděly pouze poslední jízdy kategorie ECO mini. Pro zájemce, už mimo rámec mistrovství, byla vyhlášena volná soutěž ve třídách EX-500 a F4-A o speciální ceny. Nakonec proběhlo to "nejdůležitější" - vyhlášení výsledků.

04.jpg

Účast byla bohatá, odhaduji přes šedesát žáků a mládežníků. Přesná čísla jsem nedohledal. Když vezmeme v úvahu, že většina z nich startovala ve více kategoriích, byla to pěkná porce jednotlivých startů.

05.jpg

KUBIK-Team reprezentoval Matěj Kubíček ve třídách EX-500 a F4-A. Výsledky na jeho první start na soutěži takového významu nebyly vůbec špatné. V kategorii EX-500 obsadil 13. místo ze 42 startujících a v F4-A byl 11. z 29 soutěžících. Sice z toho nebyla bedna, ale aspoň má Matěj prostor pro zlepšování. Tentokrát ho svazoval pocit zodpovědnosti a ani počasí jeho výkonům nepřidalo. Obloha byla jako vymetená, jenže jízdy ovlivňoval silný, nárazový vítr. Zkrátka, "mistři" se musí umět vyrovnat i s nepřízní živlů.

07.jpg

V neděli bylo poznat, že místrovské soutěže skončily. Kromě dojetí čtvrtých jízd tříd spadajících do kategorie ECO mini, se ostatní buď aktivně, nebo jako diváci, zapojili do volné soutěže v EX-500. Na startovišti a kolem něho byl docela nával. Nervy už nepracovaly a tak se jezdilo hodně "stovek". Ale než výsledky, hlavní byla dobrá nálada, kterou nekazil ani nějaký ten mráček, který se prohnal oblohou. Horší bylo, že s blížícím se vyhlášením výsledků se na radarech objevila pěkná průtrž, která se rychle blížila k Lučině. Ta se skutečně spustila souběžně se závěrečným nástupem. Naštěstí nebyla dlouhá a tak vyhlášení a ocenění nejlepších probíhalo opět za slunečního svitu.

11.jpg

Na konec nástupu jsme se rozloučili zvoláním: "Sláva vítězům, čest poraženým!" a rozjeli se k domovům do všech koutů naší vlasti.

dscn5028.jpg

Fotoalbum

Video: Přistávací manévr F4-A

Video: Když plují plachetnice - obvykle vítr nefouká

Výsledková listina                                                     

kubik-team_logo.jpg