Jdi na obsah Jdi na menu

Christian Dior - o muži a ikonické značce

19. 5. 2020

Pana Christiana Diora a jeho neuvěřitelnou, nezničitelnou a ikonickou značku každý známe. Průhledné "Diorky" a pletený náramek jsou jeho symbolické kousky, které vídáme vlastně na každém kroku. Tyto předměty nám jen připomínají, jak velký a schopný muž to byl. Víme ale o tomto vlivném světovém návrháři něco více? 


V mládí měl k módě a designu opravdu daleko, vystudoval diplomacii, ale hned po škole se živil jako galerista. Pak přišel ten osudový rok 1946, ve kterém pomocí textilního magnáta Marcela BOUSSAC založil v Paříži svůj módní dům. Za 12 let se mu podařilo rozšířit své podnikatelské aktivity do dalších 15 zemí a zaměstnat více než 2 000 lidí. Pozoruhodný výkon na "pouhého" galeristu. Dior je především známý pro svůj „NEW LOOK“, který uvedl v roce 1947. Ve svých módních kreacích zdůrazňoval ženskost. Jeho šaty měly úzká ramena, zúžený pas, zdůrazněná prsa a dlouhou, širokou sukni. New Look znamenal revoluci v dámském odívání a opět udělal z Paříže centrum světové módy. Značka Christian Dior se stala synonymem pro klasickou eleganci, nastiňující ženskost a krásu. Jednou z nejzajímavějších věcí je, že v roce 1953 byl u Diora zaměstnaný mladý Francouz Yves Saint Laurent jako jeho asistent. Nyní toto jméno nese světová značka oblíbena ženami i muži, kam jen oko dohlédne.

Jeho život byl velmi hektický, a to už jenom z důvodu, že byl na muže. Jeho rodina, s kterou se né málo hádal ho neuznávala a častokrát se ho snažila i změnit. Po jeho smrti se stal ředitekem jeho značky právě Laurent, který zabránil krachům.


A to je krátký příběh o jedné z nejváženějších značek, kterou kdy svět poznal. 

https://www.dior.com/en_us - oficiální webové stránky