Jdi na obsah Jdi na menu

Péče

 

Tento pes oplývá pořádnou porcí teriéří tvrdošíjnosti, a tak není výcvik Jack Russell teriéra snadnou záležitostí, kterou by lehce zvládl každý začátečník. Jedná se o velkého individualistu, jenž postrádá rys některých plemen, pro které je přirozeností velká snaha zavděčit se svému chovateli. Naproti tomu Jack Russell teriér nebude dělat kdejaké opičky a skákat jak pán píská jen proto, aby ho potěšil. Je třeba ho přesvědčit, že se jedná v první řadě o zábavu také pro něj, a pokud pes usoudí, že na tom skutečně něco je, zapojí se s vervou a nasazením sobě vlastním.

Jack Russell teriér je díky své velikosti vhodný do bytu, tedy za striktního dodržení základního předpokladu, že je mu poskytnuta notná dávka vyžití. Je třeba ho neustále zaměstnávat, aby se nerozhodl, že se pobaví sám, například na úkor cenného bytového vybavení.

Srst Jack Russell teriéra má velmi rozmanitý charakter, vzhledem k standardem povoleným třem variantám osrstění (hladká, hrubá, zlámaná). To je navíc pouze základní, zjednodušující rozdělení. Ve skutečnosti totiž v rámci tohoto plemene najdeme více než tři zcela jasně vymezené druhy srsti. Někteří psi mají srst zcela hrubosrstou, jiní úplně hladkou, vedle nich ale existuje třetí skupina, jež tvoří mezistupeň mezi prvními dvěma typy. Tato skupina je sama o sobě značně diferencovaná. Najdeme tu psy s různými stupni převahy charakteru hladké či hrubé srsti.

Od toho se odvíjí i poněkud odlišné požadavky na péči o srst v jednotlivých případech. Hrubosrstý zástupce plemene neztrácí chlupy v tak hojném množství jako pes s jemnou srstí, neboť línající podsada ulpívá na pesících, pro jeho optimální vzhled a zdravou obnovu srsti je ovšem třeba provádět pravidelné trimování. Jedná se o odstranění odumřelých chlupů vytrháváním jednoduše prsty, ale především za pomoci trimovacích nožů a nůžek. Někteří chovatelé raději svého psa svěřují do rukou personálu speciálního salonu.

Srst psů se zlámanou srstí je vhodné kromě adekvátního trimování hrubé srsti také pročesávat, frekvence naší péče v tomto směru se odvíjí od velikosti podílu hladké srsti u psa. U psů se zcela hladkou srstí je časté kartáčování holou nezbytností, jestliže se chceme vyhnout všudypřítomným nánosům jemných chlupů v interiéru, zejména v době línání. Vhodnou pomůckou je gumový kartáč. Srst Jack Russell teriéra, ať už patří do jakékoliv kategorie, by neměla být stříhána, natož holena strojkem, pokud chceme zachovat jedinečný vzhled, typický pro toto plemeno.